Asiakkaamme

Asiakkaamme

"Lean ja digitalisaatio rakentamisessa -ohjelma avasi mainiosti sitä, kuinka hyvät mahdollisuudet rakennusalalla olisi jo tänä päivänä toimia digitaalisesti.”

Marita Rovamo

Lean ja digitalisaatio rakentamisen prosesseissa

Lehto Group on talousohjattuun rakentamiseen keskittyvä rakennus- ja kiinteistöalan konserni, joka on tunnettu tehokkaista toimintamalleistaan. Lehto Tilat Oy:llä ohjelman aikaan suunnittelujohtajana, nykyään Koulut ja elinkaaripalvelut -yksikön johtajana toimiva Marita Rovamo veti esimiesvastuunsa ohella myös itse projekteja. Hänellä oli työn alla muun muassa kaksi hotellihanketta Helsingissä.

Rovamo on koulutustaustaltaan nelinkertainen insinööri: suoritettuaan opisto- ja ammattikorkeakouluinsinöörin tutkinnot Rovamo opiskeli Lontoossa Kingstonin yliopistossa alan maisteriksi, minkä jälkeen hän hankki Suomessa vielä ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Takataskusta löytyy myös opettajan pätevyys.

”Opiskelu on aina ollut minusta tavattoman hauskaa. En pidä tentteihin pänttäämisestä, vaan opin parhaiten tekemällä ja erilaisten tehtävien kautta”, Rovamo kertoo.

Halusin näkemystä siihen, kuinka rakennusprojektissa saadaan digitalisoitua koko ketju aina suunnittelusta rakennustyömaalle asti. Ohjelma tarjosi erinomaista perspektiiviä ja hyviä vastauksia tähän kysymykseen.”

Rovamo osallistui syksyllä 2019 Lean ja digitalisaatio rakentamisessa -ohjelmaan.

”Aalto EE oli minulle entuudestaan tuttu ja tiesin odottaa korkeatasoista koulutusta”, Rovamo huomauttaa.

Lean-periaatteet ovat Lehto Groupilla kaiken toiminnan lähtökohta ja Rovamo kertoo olevansa aina kiinnostunut oppimaan uutta leanin saralla.

”Lehtoa käytettiin tässäkin koulutuksessa esimerkkinä organisaatiosta, jossa lean-opit ovat arvossaan. Lisäoppi leanista houkutteli. Lisäksi olin innostunut uusien ideoiden saamisesta digitalisaatiosta. Olen aina ollut melkoinen diginörtti”, Rovamo naurahtaa ja sanoo hyväksyneensä suunnittelutyössä ainoastaan sähköistä materiaalia jo vuodesta 2002 lähtien.

Rovamolle ohjelman suurin anti oli tutkittu tieto siitä, kuinka digitalisoida rakennustyömaa.

”Halusin näkemystä siihen, kuinka rakennusprojektissa saadaan digitalisoitua koko ketju aina suunnittelusta rakennustyömaalle asti. Lean ja digitalisaatio rakentamisessa -ohjelma tarjosi erinomaista perspektiiviä ja hyviä vastauksia tähän kysymykseen”, hän kiittää.

”Ohjelma avasi mainiosti sitä, kuinka hyvät mahdollisuudet rakennusalalla olisi jo tänä päivänä toimia digitaalisesti. Rakennusala on kuitenkin niin konservatiivinen, että muutokset etenevät hitaasti”, Rovamo toteaa.

Rovamo kertoo nauttineensa opetuksesta. Hän kehuu kouluttajia erinomaisiksi ja koulutuksessa jaettua materiaalia innostavaksi.

Ohjelma avasi mainiosti sitä, kuinka hyvät mahdollisuudet rakennusalalla olisi jo tänä päivänä toimia digitaalisesti.”

Ohjelmassa oli loistavat kouluttajat ja todella hyvä rakenne. Teoria avautui, kun pohdimme asioita erilaisten tehtävänantojen parissa ryhmässä, muun muassa rakentamalla legopalikoilla”, Rovamo kuvailee.

”Aikuisopiskelussa opiskelun suola syntyy keskusteluista muiden osallistujien kanssa. Jaoimme kaikki yhteisen näkemyksen siitä, mihin suuntaan rakennusala on menossa – ja opimme hyvin paljon myös toinen toisiltamme”, hän lisää.

Rovamo kertoo peilanneensa kaikkea oppimaansa siihen, kuinka asiat toimisivat Lehto tilat Oy:ssä ja vieneensä jo monia ohjelmasta ammentamiaan ideoita käytäntöön.

”Esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa on nyt käynnissä rakennushanke, jossa logistiikka on toteutettu kuin Lean-koulutuksen materiaaleista. Koulutus vahvisti arviomme toimivasta tavaraliikenteestä logistiikkakeskuksesta, josta tuomme nyt päivittäin hallitusti kuljetuksia työmaalle ydinkeskustaan”, Rovamo sanoo.

Rovamo korostaa lean-oppien merkitystä rakennusalalla.

”Rakennusalalla on hukkaa aivan hirveästi. Esimerkiksi työmailla tavaroita siirretään keskimäärin kahdeksan kertaa ennen kuin ne löytävät paikkansa. Leanin avulla luodaan asiakkaalle lisäarvoa paremmilla prosesseilla ja laadukkaammin ja nopeammin toteutetuilla projekteilla. Digitaalisuus on siihen työkalu, ei itseisarvo”, hän toteaa.

En keksi rakennusalan ammattilaista, joka ei hyötyisi tästä koulutuksesta.”

”Lehto on näissä asioissa pitkällä, mutta aina on parannettavaa. Parhaillaan pohdimme, kuinka saisimme suunnitteluprosessia entistä sujuvammaksi”, hän jatkaa.

Rovamo kertoo suosittelevansa mielellään Lean ja digitalisaatio rakentamisessa -koulutusta.

”En keksi rakennusalan ammattilaista, joka ei hyötyisi tästä koulutuksesta. Työn ohessa suoritettuna oppeja pystyy reflektoimaan suoraan omaan työhönsä ja saa rohkeutta kokeilla uusia ideoita saman tien käytännössä”, Rovamo tähdentää.

Lue lisää Lean ja digitalisaatio rakentamisen prosesseissa -ohjelmasta

Marita Rovamo on myöhemmin siirtynyt toisen työnantajan palvelukseen.