Pankki- ja rahoitustoiminnan valmennukset
Pankkitoimiala on jatkuvassa murroksessa. Pitkäaikaiset trendit, kuten robotiikka ja tekoälyn hyödyntäminen, muokkaavat alaa ja tuovat pankeille ja rahoitusyhtiöille haasteita vastata asiakkaiden tarpeisiin ja tuottaa kannattavia palveluita.
Pankki- ja rahoitustoiminnan koulutusohjelmissamme ja seminaareissamme vahvistat asiantuntijuuttasi ajankohtaisilla tiedoilla lainsäädännöstä, sääntelystä ja alan viimeisimmästä kehityksestä. Samalla sinulla on mahdollisuus verkostoitua alan muiden ammattilaisten kanssa. Eri sertifikaatit osoittavat, että tietosi ja taitosi täyttävät asiantuntijuuden vaatimukset. Verkkokurssiemme avulla voit varmistaa koko henkilöstön osaamistason ja ylläpitää jatkuvaa, ajantasaista osaamista.
Osallistumalla koulutuksiimme vahvistat asemaasi rahoitusalan asiantuntijana. Tutustu monipuoliseen koulutustarjontaamme ja vertaile, mikä ohjelmistamme sopii parhaiten juuri sinun tarpeisiisi.
Kuuntele Finanssiaallon harjalla -minipodcasteja
Vertaile ohjelmia
Lataa pankki- ja rahoitustoiminan teeman esite ja vertaile ohjelmia.
Finance Banking
pdfMillaista osaamisen kehittämistä etsit?
Katso myös
Kirjat ja e-kirjat
Tarjoamme laadukkaita kirjoja finanssialan opiskelijoille ja ammattilaisille. Ne auttavat lukijoita kehittämään ymmärrystään ja taitojaan erityisesti vakuutusliiketoiminnan alalla.
Sisältöjä pankki- ja rahoitustoiminnasta
Pankkitoimiala muutoksessa: haasteet ja mahdollisuudet
Pankkitoimiala on ollut viime vuosikymmenet jatkuvassa murroksessa, johon ovat vaikuttaneet muun muassa pankkikriisit, globaali taloustilanne, muuttuvat korot, pakotteet ja pankkisääntelyn kiristyminen. Pitkäaikaiset trendit, kuten robotiikka ja tekoälyn hyödyntäminen, muokkaavat alaa edelleen. Nämä muutokset tuovat pankeille ja rahoitusyhtiöille haasteita vastata asiakkaiden tarpeisiin ja tuottaa kannattavia palveluita.
Pankin päätehtäviin voidaan murroksesta huolimatta edelleen lukea kolme keskeistä osa-aluetta: rahoituksen välitys, maksuliike sekä riskienhallintaan liittyvät palvelut. Näistä ensimmäinen on perinteisesti pankkitoiminnan ydin. Pankit toimivat likviditeetin eli rahoituksen tarjoajana sekä riskienottajana. Toimivan rahoitusjärjestelmän tarjoajana pankeilla on erityinen merkitys taloudellisen kasvun mahdollistajana.
Nykyinen pankkijärjestelmä Suomessa muotoutui 1800-luvulla. Kansantalouksien kehittyessä muodostuivat kansalliset rahoitusjärjestelmät, joiden keskeisiä osatekijöitä olivat keskuspankki, kansalliset rahoitusmarkkinat ja erilaiset rahoituslaitokset. 1990-luvun pankkikriisin jälkeen pankkirakenne muuttui voimakkaasti. Tällä vuosituhannella pankkitoimintaan ovat vaikuttaneet fuusiot, kansainvälistyminen, tietotekninen kehitys, kilpailun lisääntyminen, vakavaraisuusvaatimusten uudistaminen, talousrikollisuus, terrorismin rahoittamisen estäminen, kansainväliset pakotteet, riskienhallinnan kehittyminen, vastuullisuuskysymykset sekä asiakkaiden tarpeiden ja käyttäytymisen muutos. Nykyisin monet pankit ovat suuria finanssitaloja, jotka tarjoavat monenlaisia vakuutuksia, rahoitusratkaisuja ja pankkipalveluita. Kilpailu rahoitusmarkkinoilla on kiristynyt uusien toimijoiden myötä, ja toiminta on yhä enemmän verkossa. Rahoituslaitoksiksi lasketaan perinteisten pankkien lisäksi kiinnitysluottopankit, rahoitusyhtiöt, luottokorttiyhtiöt sekä erityisluottolaitokset.
Pankkitoiminnan sääntelyn perusta: vakavaraisuus ja talletussuoja
Pankkitoimiala on aina ollut voimakkaasti säännelty ala. Finanssikriisi 2000-luvulla käynnisti alan sääntelyyn kohdistuvan suuren uudistuksen. Pankkien toiminnan sääntelyn tarkoituksena on turvata etenkin tallettajien saamisia. Suomessa kuluttajien talletussuojasta vastaa Rahoitusvakausvirasto. Pankkialaan vaikuttaa tällä hetkellä suuresti pankkeja koskevien vakavaraisuusvaatimusten uudistaminen, jossa keskeisenä lähtökohtana on pankkitoiminnan riskien aikaisempaa tarkempi huomioiminen sekä pankkien omien riskienhallintajärjestelmien kehittäminen. Kansallisesti sääntelyuudistus tuli voimaan erityisesti luottolaitoslain myötä. Myöhemmät muutokset liittyvät esimerkiksi palvelujen tarjontaa koskeviin vaatimuksiin, valvontaan, maksuvalmiuteen ja vähimmäisomavaraisuusasteeseen.
Luottojen sääntely ja kotitalouksien velkaantuminen: ajankohtaiset haasteet
Kansainväliset epävarmuustekijät varjostavat tällä hetkellä niin Suomen kuin maailmantaloudenkin näkymiä, mikä heijastuu suoraan kotitalouksien velkaantumiseen ja erityisesti asuntoluottoihin. Asuntoluotottamista sääntelee EU:n asuntoluottodirektiivi (MCD), jonka tavoitteena on vahvistaa kuluttajansuojaa ja lisätä läpinäkyvyyttä luotonottoon liittyvissä päätöksissä. Sääntelyssä korostuvat entistä enemmän myös luottokelpoisuuden arviointi ja maksukyvyttömyysriskien hallinta.
Seminaareissamme ja verkkokursseissamme saat ajankohtaista tietoa ja syvällistä ymmärrystä näistä aiheista.
Vuonna 2025 Suomeen implementoitavan kuluttajaluottodirektiivin pätevyysvaatimukset velvoittavat kaikkia kuluttajaluottoja tarjoavia ja välittäviä toimijoita huolehtimaan siitä, että asiakkaita palvelevalla henkilöstöllä on ajantasainen ja todennettava osaaminen luottotuotteista, sääntelystä ja vastuullisesta luotonannosta. Osaaminen myös vaatii vuosittaista päivittämistä. Näihin tarpeisiin tarjonnassamme on Rahoitusasiantuntijan osaamiskokeet ja vuosittaiset osaamisen arvioinnit.
Rahanpesun estäminen, pakotteet ja asiakkaan tunteminen (KYC & AML): keskeiset velvoitteet
Pankkitoiminnassa on noussut keskeiseen rooliin KYC (Know Your Customer) & AML (Anti Money Laundering) -sääntelykokonaisuus, joka sisältää asiakkaan tuntemisen käytänteiden lisäksi rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen sääntelyä. Myös pakotteiden merkitys on korostunut. Pankkien on jatkuvasti seurattava ja sovellettava voimassa olevia jäädytys- ja pakotelistoja.Koulutustarjontamme tukee finanssialan yrityksiä asiakkaan tuntemiseen, rahanpesun ja terrorismin rahoittamiseen, talousrikollisuuden estämiseen sekä pakotteiden seurantaan liittyvässä osaamisen kehittämisessä.
Maksaminen muuttuu: uudet maksutavat ja sääntely
Pankkitoiminnan muutos ja sääntely ulottuu myös maksamiseen. Maksujen välittäminen on yhteiskunnan kannalta välttämätöntä, ja pankeilla on siinä keskeinen rooli. Maksamisen alueella muutosta ajavat teknologian mahdollistamat nykyaikaiset maksutavat ja -välineet, sääntelyn avaamat rajapinnat kolmansille osapuolille sekä asiakkaiden maksamiskäyttäytymisen muutokset. Käteisen sijasta maksaminen tapahtuu nykyisin pääosin lähimaksulla, maksusovelluksilla, korteilla ja verkkomaksuilla. Maksamisen sääntelyssä keskeisessä roolissa on PSD2-sääntely, joka toi maksupalveluntarjoajat (PIS, AIS) sääntelyn piiriin ja edellytti vahvaa tunnistamista sähköisissä maksupalveluissa. Markkinoille on tullut myös vaihtoehtoisia maksutapoja, kuten virtuaalivaluutat ja lohkoketjuteknologia.
Aalto EE:n laaja-alainen koulutustarjonta tukena muutoksessa
Aalto EE tukee ja tarjoaa pankkitoimintaan ja rahoittamiseen liittyvää koulutusta laaja-alaisesti. Koulutustarjontamme kattaa muun muassa pankkisalaisuuden, asiakkaan tuntemisen (KYC), rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen (AML), kestävän rahoituksen, luottokelpoisuuden arvioinnin, asuntorahoittamisen sääntelyn, sähköisen asuntokaupan, luottoriskit, luottotyypit, vakuudet, ASP-sopimuksen, yritysrahoituksen, maksuliikkeen ja maksujärjestelmien erityispiirteet, kassanhallinnan, maa- ja metsätalouden rahoituksen ja tuet sekä perinnän.