Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Minipodcast: Mitä Suomessa voidaan oppia Ukrainan pankeilta?
Edellinen sivu Niko Saxholmin mukaan suomalaisilla pankeilla on paljon opittavaa ukrainalaisilta kriisiin varautumisessa.
Talous ja rahoitus Turvallisuus

Minipodcast: Mitä Suomessa voidaan oppia Ukrainan pankeilta?

Suomalaistenkin pankkien suunnitelmissa ihmisten perustarpeiden huomiointi on jäänyt vähälle. Ihminen työskentelee hyvin, kun hän tietää perheensä olevan turvassa, ja kun hän on syönyt ja nukkunut, muistuttaa Finanssiala ry:n vahingontorjunnasta ja turvallisuudesta vastaava johtaja Niko Saxholm.

05.06.2024

| Podcast

Tässä podcast-jaksossa keskustellaan muun muassa siitä, miten ukrainalaispankit olivat varautuneet Venäjän talvella 2022 alkaneeseen suurhyökkäykseen ja millä mallilla suomalaisten finanssialan toimijoiden varautuminen esimerkiksi geopoliittisiin riskeihin on. Finanssiaallon harjalle johdattelee Finanssiala ry:n vahingontorjunnasta ja turvallisuudesta vastaava johtaja Niko Saxholm.

Ennen Venäjän suurhyökkäystä ukrainalaispankit olivat tehneet suunnitelmia täysimittaisen sodan varalta: kuka esimerkiksi menisi rintamalle ja kuka jäisi töihin?

Saxholmin mukaan tositilanteessa suunnitelmat eivät kuitenkaan pitäneetkään paikkaansa.

”Voit suunnitella luonnonmullistusten varalta asioita, voit suunnitella pandemioiden varten asioita, mutta sota on sellainen asia… Siellä on niin paljon muuttujia, että siitä suunnitelmasta tulisi varmaan kaksituhatsivuinen”, Saxholm sanoo.

Voit suunnitella luonnonmullistusten varalta asioita, voit suunnitella pandemioiden varten asioita, mutta sota on sellainen asia… Siellä on niin paljon muuttujia"

Hänen mukaansa suomalaisella finanssialalla voidaan oppia Ukrainan tilanteesta paljonkin.

Jotta toiminta jatkuu sota-aikainakin, perusinfrastruktuurin täytyy toki toimia: esimerkiksi yhteyksien keskuspankkiin ja internetiin täytyy olla kunnossa.

Suunnitelmia täytyy olla – mutta täytyy olla myös joustavuutta muuttaa niitä tilanteen niin vaatiessa.

Saxholm muistuttaa myös psykologisesta puolesta ja ihmisen perustarpeiden roolista riskienhallinnassa ja varautumissuunnitelmia tehtäessä.

”Ehkä se toinen, mitä ei ole hirveästi suomalaisissa suunnitelmissa näkynyt, on se, että ihmisethän työskentelevät, kun he tietävät, että heidän perheensä on turvassa, ja he ovat syöneet ja nukkuneet. Et voi laskea, että ihminen tekee työtä, jos hänen päänsä ei ole mukana siinä työnteossa.”

Mitä muuta suomalaispankit voivat oppia Ukrainasta? Miten hyvin suomalaiset finanssialan toimijat ovat varautuneet sodan ja muiden geopoliittisten riskien varalta? Miten ne voisivat varautua paremmin? Entä minkä asioiden opiskeluun pankkialalla turvallisuustehtävissä sekä poliisinakin työskennellyt Saxholm nyt itse panostaisi? Kuuntele koko jakso!

Aalto EE:n Finanssiaallon harjalla -minipodcastsarjan riskienhallinnan jaksot pureutuvat riskienhallintaan etenkin finanssialan yrityksissä. Jakson juontaa Aalto EE:n viestintäpäällikkö Anu Haapala. Äänitarkkailijana ja editoijana toimi Aalto EE:n tuottaja Jeremi Pinola. Lisää jaksoja löydät muun muassa Aalto Leaders’ Insightin Spotifysta.


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa