Tehokas hallitustyö finanssialalla
Kehity finanssialan hallituksen jäsenenä ja johda riskien hallintaa voimakkaasti muuttuvassa toimintaympäristössä
Finanssialan yhtiön hallituksen erityisenä tehtävänä on seurata ja arvioida yhtiön sisäisen valvonnan, tarkastuksen sekä riskienhallintajärjestelmien tehokkuutta. Hallituksen tulee myös kyetä hyödyntämään yhtiön riippumattomien valvontatoimintojen työtä mahdollisimman tehokkaasti. Menestyminen tässä vastuullisessa ja tärkeässä tehtävässä edellyttää erityistä, yhä monipuolisempaa ja jatkuvasti muuttuvaa osaamista.
Hallituksen jäsenille suunnattu koulutusohjelmamme kehittää osallistujan valmiuksia toimia finanssiyhtiön hallituksessa riskien hallinnan johtamisen näkökulmasta. Koulutuksen aikana perehdyt finanssialan hyvän hallinnon vaatimusten erityispiirteisiin ja toimialan valvontaan. Koulutus tarjoaa työvälineitä riippumattomien valvontatoimintojen ja hallituksen toiminnan, sekä näiden yhteistyön arvioimiseen ja kehittämiseen. Ohjelmasta saat eväät haastaa ja kehittää organisaation riskienhallinnan kokonaisuutta.
Digitaaliset palvelut ja niihin kohdistuvat kyberriskit ovat riskienhallinnan kannalta yhä tärkeämpiä aihepiirejä, joista myös hallituksen jäsenen on syytä olla perillä. Geopoliittiset riskit ovat tulleet yhä lähemmäksi hallitustyön arkipäivää, samoin kuin asiakkaan tuntemisen ja terrorismin estämisen teemat. Vastuullista finanssialaa koskettavat ESG-riskit ja raportointivaatimukset. Ne ovat erityistä osaamisaluettaan, joiden tuntemusta hallitusvastuu edellyttää. Sisäisen likviditeetin riittävyys, sekä riski- ja vakavaraisuusarviot arviointimenettelyineen haastavat finanssiyhtiöiden hallitusten osaamista.
Kehität valmiuksiasi toimia finanssialan yrityksen hallituksen uutena jäsenenä tai päivität osaamistasi vastaamaan hallitustyön uusimpia vaatimuksia.
Pääset kuulemaan ja keskustelemaan kouluttajiemme kanssa, jotka ovat alansa kirkkainta kärkeä.
Saat erinomaisen tilaisuuden verkostoitua.
Hyödyt
Koulutuksen avulla kehität valmiuksiasi toimia finanssialan yhtiön hallituksessa erityisesti riskienhallinnan näkökulmasta. Tunnet hallituksen jäsenen vastuut ja velvollisuudet, ja saat käytännön työkaluja hallitustyössä menestymiseen. Saat kokonaiskuvan finanssialan riskienhallinnan kokonaisuudesta ja alan erityispiirteistä, ja saat eväät arvioida ja kehittää yhtiön riskienhallintaa viimeisimpään tietoon perustuen.
Kenelle?
Ohjelma on suunniteltu henkilöille, jotka toimivat finanssiyhtiöiden hallituksissa, tai jotka ovat urallaan suuntaamassa hallitusvastuuseen. Ohjelma sopii myös henkilöille, jotka haluavat perehtyä aihepiirin teemoihin esimerkiksi riskienhallintatoiminnon, sisäisen tarkastuksen, compliance-toiminnon tai valvonnan näkökulmasta.
Sisältö ja aikataulu
Ohjelma koostuu vuorovaikutteisista luennoista, tapaustyöskentelystä ja kokeneiden valmentajien fasilitoimista keskusteluista. Koulutuspäivät tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden keskusteluun ja verkostoitumiseen muiden osallistujien ja kouluttajien kanssa.
Opintokokonaisuudet
Kouluttajat
Seppo Ikäheimo
Seppo Ikäheimo on professori Aalto-yliopistossa.
Hänen asiantuntemusalueitaan ovat muun muassa Corporate governance, hallitustyö ja pankkisääntely.
Thomas Taussi
Thomas Taussi on johdon laskentatoimeen ja riskienhallintaan erikoistunut kauppatieteiden tohtori.
Parhaillaan hän työskentelee Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa lehtorina ja tutkijana. Vuonna 2023 valmistui hänen väitöskirjansa "Beyond Formal Risk Management: Sensemaking in Riskwork". Hänen erityisen kiinnostuksen kohteensa on yritysriskien hallinta ja hallinnan ohjausjärjestelmät.
Roni Laakso
Roni Laakso toimii Senior Legal Counsel -roolissa Nordea Asset Managementin palveluksessa.
Hänen asiantuntemuksensa keskittyy pankkisääntelyyn, pankkien riskinoton hallintaan sekä hallituksen toiminnan organisointiin. Koulutukseltaan hän on oikeustieteen tohtori, kauppatieteiden maisteri ja diplomi-insinööri. Ronin erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat riskinottoon liittyvät kannustimet sekä laajemmat yrityksen tarkoitukseen liittyvät kysymykset. Hänen vuonna 2023 valmistuneen väitöskirjansa aiheena oli ”Corporate Governance in Systemic Banks: Reducing Risk Appetite and Systemic Risk through the Regulation of Board Governance”.
Mirel Leino-Haltia
Mirel Leino-Haltia on työelämäprofessori Aalto-yliopistossa.
Hän on myös kokenut hallitustyön ammattilainen ja toiminut myös hallituksen puheenjohtajana sekä tarkastusvaliokunnan puheenjohtajana. Hänen erityisen kiinnostuksen kohteitaan ovat muun muassa yrityksen hallinto, ESG ja vastuullisuus, riskienhallinta sekä finanssipalveluiden sääntely ja compliance.
Niina Ratsula
Niina Ratsula on Code of Conduct Companyn perustaja, joka ennen yrittäjäpolkuaan työskenteli yli vuosikymmenen kansainvälisissä pörssiyrityksissä ethics & compliance -ohjelmien ja hyvän hallinnon kehittämisen parissa.
Niina väitteli vuonna 2020 kauppatieteiden tohtoriksi keskeisenä väitteenä ajatus, että yrityskulttuurilla on ratkaiseva merkitys yrityksen compliance-ohjelman onnistumisessa. Niina on myös toinen Nordic Business Ethics Initiative -aloitteen perustajista ja Moraalit(on) podcastin juontaja.
Olli Kiuru
Olli Kiuru on osakas ja Financial Regulatory & Compliance -osaston johtaja Waselius asianajotoimistossa.
Ollilla on yli 20 vuoden kokemus alalta, ja hän on erikoistunut laajasti finanssialan sääntelyyn, complianceen, sekä rahoituksen ja hyvän hallinnon kysymyksiin kotimaisille ja kansainvälisille rahoituslaitoksille, vakuutusyhtiöille ja muille säännellyille tahoille kuten fintech-yrityksille.
Vesa Puttonen
Vesa Puttonen on suomalainen taloustieteilijä ja rahoituksen professori Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.
Hän on yksi Suomen tunnetuimmista sijoitus- ja rahoitusmarkkinoiden asiantuntijoista.
Puttonen on työskennellyt Turun kauppakorkeakoulussa ja Suomen Akatemiassa. Lisäksi hän on ollut vieraileva tutkija New Yorkin yliopistossa, Stern Business Schoolissa (USA) ja Esade Business Schoolissa (Espanja).
Professori Puttonen on julkaissut useita kirjoja ja artikkeleita strategisesta rahoituksesta, riskienhallinnasta ja käyttäytymisrahoituksesta. Hänen julkaisujaan on ilmestynyt muun muassa Financial Analysts Journalissa, Financial Managementissa, Journal of Banking and Financessa, Management Sciencessa, Journal of Asset Managementissa ja Journal of Financial Services Marketingissa.
Samuli Patala
Samuli Patala toimii johtamisen ja organisoinnin apulaisprofessorina Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.
Hänen erikoisalaansa on vastuullinen ja kestävä liiketoiminta. Patala on toiminut useissa yhteistyöprojekteissa yliopistojen ja yritysten välisissä yhteistyöhankkeissa , ja tehnyt näiden puitteissa yhteistyötä kymmenien yritysten kanssa kestävään liiketoimintaan liittyen. Hän on toiminut aikaisemmin Harvardin yliopistossa sekä LUT yliopistossa.
Patala on julkaissut lukuisia tieteellisiä artikkeleita sekä raportteja liittyen mm. kiertotalouden johtamiseen , vastuullisuuttta edistäviin yhteistyömalleihin sekä kestäviin liiketoimintamalleihin.
Markku Rajamäki
Markku Rajamäki työskentelee EK:ssa johtavana asiantuntijana. Hänen vastuullaan ovat yritysten edunvalvonta ja tuki yritysturvallisuuteen, riskienhallintaan ja varautumiseen liittyvissä asioissa.
Ennen EK:hon siirtymistään hän on työskennellyt lähes 20 vuotta kansainvälisten suomalaiskonsernien riskienhallinnan ja yritysturvallisuuden johtotehtävissä finanssi-, viestintäteknologia- ja logistiikka-aloilla.
EK:n lisäksi Rajamäki vaikuttaa mm. Työturvallisuuskeskus ry:n, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ry:n ja Suomen Riskienhallintayhdistys ry:n hallituksissa sekä useissa pysyvissä ja vaihtuvissa erityisesti sisäisen turvallisuuden ja puolustushallinnon neuvottelukunnissa ja työryhmissä. Hän on suorittanut myös eurooppalaisen riskienhallinnan RIMAP-henkilösertifikaatin ja johtamisen erikoisammattitutkinnon sekä kirjoittanut suositun kirjan riskienhallinnasta yhdessä kollegoidensa kanssa.