Haku / ilmoittautuminen
2.9.2025 mennessä
Toteutusmuoto
lähiopetus
23.9.2025
Paikka
Aalto-yliopisto Töölö, Helsinki
Kieli
suomi
Laajuus
1 päivä
Vaikuttaminen, vakoilu ja tiedonhankinta – suojaa yrityksesi
Vaikuttaminen, vakoilu ja tiedonhankinta on osa Turvallisuus ja riskit – johda strategisesti -seminaarisarjaa.
Oletko sinä ja organisaatiosi tietoisia haitallisista vaikuttamispyrkimyksistä ja osaatteko tunnistaa niiden liiketoiminta- ja turvallisuusriskit? Ilman tehokkaita suojauskeinoja yrityksesi ja sen avainhenkilöt voivat joutua tietovuotojen, manipuloinnin tai mainehaittojen kohteeksi.
Yrityksesi avainhenkilöihin kohdistuu jatkuvasti vaikuttamispyrkimyksiä, joiden tavoitteena on muokata heidän ajatteluaan ja toimintaansa – joskus vahingollisin tarkoitusperin. Maailmanpoliittiset jännitteet ja turvallisuusympäristön muutokset ovat lisänneet informaatiovaikuttamista, vakoilua ja henkilötiedustelua ja siten uhkaa liiketoiminnalle. Yrityksesi osaaminen, henkilöstö, kumppanuudet ja tieto ovat arvokkaita – siksi ne ovat alttiita hyväksikäytölle.
Vaikuttaminen, vakoilu ja tiedonhankinta -koulutuksessa opit tunnistamaan kasvavat tiedonhankinnan ja vaikuttamisen riskit organisaatioiden avainhenkilöihin kohdistuen. Keskiössä ovat ihmisen psykologian, kognitiivisen toiminnan ja emotionaalisten haavoittuvuuksien tunnistaminen. Lisäksi pureudumme vaikuttamisen keinoihin ja konkreettisiin suojausmenetelmiin – niin henkilökohtaisella kuin organisaatiotasolla.
Seminaaripäivä on osa Turvallisuus ja riskit – johda strategisesti -ohjelmakokonaisuutta, joka sisältää vuosittain kahdesta kolmeen seminaaripäivää.
Suuret kriisit, globaalin talouden murros ja epävakauden aika värittävät maailmaamme. Lisäksi vastuullisuuden nousu sekä teknologisen murroksen luomat uhat ja mahdollisuudet herättävät organisaatiot ja yhteiskunnat laajemmin tarkastelemaan turvallisuutta ja riskejä yhä kokonaisvaltaisemmin ja strategisemmin. Kysymykset kietoutuvat laajasti ja syvällisesti organisaatioiden päätöksentekoon ja toimintaympäristön muutosten ennakointiin sekä yhteisten ratkaisujen löytämiseen. On osattava ennakoida, rakentaa sietokykyä ja joustavuutta sekä erottaa olennainen.
Turvallisuus ja riskit -ohjelma sisältää vuosittain vaihtuvan teeman sisällä kahdesta kolmeen yhden päivän seminaaria, jotka tarkastelevat vuositeemaa toisiaan rikastuttavista näkökulmista. Kuhunkin päivään voi osallistua erikseen.
Ohjelmassa pääset tarkastelemaan turvallisuuteen ja riskeihin nyt ja tulevaisuudessa vaikuttavia ilmiöitä. Päivittyneen osaamisesi kautta kykenet arvioimaan ja ennakoimaan oman organisaatiosi keskeisimmät kysymykset ja saat luottamusta vaikuttaa organisaatiosi toimintakykyyn strategisella tasolla. Pääset myös keskustelemaan turvallisuuteen ja riskeihin kytkeytyvistä teemoista muiden kokeneiden johtajien ja asiantuntijoiden kanssa.
Hyödyt
- Kokonaisvaltainen ymmärrys kognitiivisesta tiedustelusta ja vaikuttamisesta osana nykypäivän turvallisuusuhkia.
- Konkreettiset työkalut avainhenkilöiden ja organisaation vaikuttamisriskien tunnistamiseen.
- Syvällinen ymmärrys vaikuttamisen prosessista ja sen mekanismeista.
- Valmiudet suojata organisaatiosi haitalliselta vaikuttamiselta ja tiedonhankinnalta sekä tunnistaa keskeiset yhteistyökumppanit henkilöstön turvaamisessa.
Kouluttaja

Samuli Järvinen
Samuli Järvinen, KM, toimii vastuukonsulttina ja hallituksen puheenjohtajana NUUH Oy:ssa, jonka päätoimialoina ovat lakipalvelut sekä tiedonhankintaan, -analyysiin ja henkilöiden kognitiiviseen turvallisuuteen liittyvät palvelut.
Työurallaan Järvinen on toiminut yrittäjyyden lisäksi opettajana, sotilaana, konsulttina sekä ammattijohtajana ICT liiketoiminnassa ja kyberturvallisuusalalla kansallisessa ja kansainvälisissä liiketoimintaympäristöissä. Sotilasalalla kokemusta on kertynyt kouluttajan tehtävistä kotimaassa sekä taktisoperatiivisen tason asiantuntija- ja johtotehtävistä eri kriisinhallintaympäristöissä. Kognitiiviseen vaikuttamiseen keskittyvää vuorovaikutuspsykologista osaamiskokonaisuutta Järvinen on kouluttanut avainhenkilöille jo 15 vuoden ajan aihetta samalla empiirisesti tutkien. Järvisen tuottamat kognitiivisen vaikuttamisen sisällöt ja toimintametodit ovat käytössä eri toimintaympäristöissä Suomen lisäksi ympäri maailmaa.
Koulutukseltaan Järvinen on kasvatustieteen maisteri. Työn ohella Järvinen valmistelee väitöskirjaa Maanpuolustuskorkeakouluun ja toimii kirjoittajana sekä tutkijana eri yhteyksissä kognitiiviseen sodankäyntiin liittyen. Väitöstutkimuksessaan Järvinen tutkii luottamussuhteen avulla tapahtuvaa tarkoituksellista kognitiivista vaikuttamista maalitettuun ja profiloituun kohdehenkilöön kasvokkaisissa tilanteissa otsikolla Building Trust as Part of Human Intelligence Collection Process.
Kustannukset ja ilmoittautuminen
Kustannukset
Vaikuttaminen, vakoilu ja tiedonhankinta -koulutuksen hinta 1 150 € (+ alv).
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu koulutukseen 2.9.2025 mennessä.
Aloitusajankohta