Haku / ilmoittautuminen

Haku / ilmoittautuminen

Paikka

Paikka

Toistuvuus

Toistuvuus

Edellinen sivu

Sijoituspalvelualan tutkinnot

APV-sijoitustutkinnot Oy ja Aalto EE järjestävät yhteistyössä suoritusmahdollisuudet sääntelyn vaatimille Sijoituspalvelu- ja sijoitusneuvojan tutkinnoille.

Sijoituspalvelualan sääntely asettaa vaatimuksia finanssialan yritysten asiakkaille sijoitusneuvoja antavan tai rahoitusvälineistä, strukturoiduista talletuksista, sijoituspalveluista tai oheispalveluista tietoja antavan ja niitä myyvän henkilöstön tietämyksen ja pätevyyden arvioinnille.

Sijoituspalvelu- ja sijoitusneuvojan tutkinnon suorittaminen tarjoaa sääntelyn mukaisen arvioinnin henkilöstön tietämyksestä ja pätevyydestä. Tutkintojen tavoitteena on yhtenäistää ja kohottaa sijoituspalvelualalla työskentelevien osaamista Suomessa ja myös helpottaa uusien ihmisten rekrytoitumista alalle.

Finanssiala ry suosittelee, että sijoituspalveluja tarjoavien yritysten henkilöstöstä kaikki sijoituspalvelutehtävissä toimivat suorittavat Sijoituspalvelututkinnon (APV1) ja vaativimmissa sijoituspalvelutehtävissä toimivat henkilöt Sijoitusneuvojan tutkinnon (APV2).

Sijoituspalvelualan tutkintojärjestelmän toiminnasta vastaa sijoituspalvelujen tutkintotoimikunta, joka myös pitää ajan tasalla ja vahvistaa kulloinkin voimassa olevat osaamisvaatimukset.


Sijoituspalvelualan tutkintojen tenttijärjestelmä on uudistunut vuoden 2018 alkupuolella. Tentti on muuttunut digitaaliseksi, joka tuo joustavuutta tenttiajankohtiin; paperitenttejä ei enää järjestetä. Tenttioikeus ostetaan Aalto EE:n verkkokaupasta ja tenttiaika ja -paikka varataan ajanvarausjärjestelmästä vapaana olevaan ajankohtaan.

Osta tenttioikeus verkkokaupasta  Usein kysytyt kysymykset

Tutustu osaamistasi ylläpitävään APV ESG -tenttiin

Aloitus

Sijoituspalvelualan tutkinnot

Tiedotteet

29.9.2021 Sijoituspalvelualan tutkintojen tenttiminen 2022

Tällä hetkellä Sijoituspalvelualan tutkintojen tenttiaikoja voi varata ainoastaan 31.12.2021 saakka tenttialustan uudistumisesta johtuen. Lisätietoa vuoden 2022 tenttimisestä julkaistaan lähiaikoina.


 

21.9.2021 Sijoituspalvelututkinto (APV1) osaamisvaatimukset - Opi Osakkeet 13. painos

Sijoituspalvelututkinnon (APV1) voimassa oleviin osaamisvaatimuksiin on päivitetty 13. painos Opi Osakkeet -oppaasta. Opas löytyy osoitteesta: http://www.nasdaqomxnordic.com/koulutus/opi-optiot-ja-osakkeet-oppaat 


9.4.2021 Sijoituspalvelualan tutkintojen osaamisvaatimukset - Sijoittajan vero-opas 2021

Sijoituspalvelualan tutkintojen voimassa oleviin osaamisvaatimuksiin on päivitetty vuoden 2021 Sijoittajan vero-opas. Opas löytyy osoitteesta www.porssisaatio.fi/opetus.


7.10.2020 Tärkeää tietoa liittyen Sijoituspalvelualan tutkintojen suorittamiseen

Osallistuessasi Sijoituspalvelualan tutkinnon tenttiin Aalto University Executive Educationin tiloissa, edellytämme maskin käyttöä. Tämä koskee niin asiakkaitamme, kuin henkilökuntaamme. Pyydämme ystävällisesti, että tuot oman maskin mukanasi. (Tarvittaessa vastaanotossamme on pieni varasto maskeja.) Koska THL:n kasvomaskisuositus on tällä hetkellä voimassa koko maassa, seuraathan oman sairaanhoitopiirisi ja kuntasi tiedotusta siitä, mikä vaihe epidemiassa on menossa ja mikäli kasvomaskin käyttöä suositellaan tenttipaikkakuntasi julkisissa sisätiloissa. Lisätietoa kasvomaskien oikeaoppisesta käytöstä löytyy THL:n sivuilta.


 

Yhteistyökumppanit

APV-sijoitustutkinnot

Finanssiala

Nasdaq

Osaamisvaatimukset

Sijoituspalvelututkinto (APV1) luo kattavan yleiskuvan sijoituspalvelualasta. Tutkinto on vaatimuksiltaan monipuolinen ja siinä käydään läpi perusteet kaikilta keskeisiltä osaamisalueilta.

Sijoitusneuvojan tutkinto (APV2) syventää rahoitusmarkkinoiden ja rahoitusinstrumenttien sekä sijoitustoiminnan verotuksen osaamista. Tutkinto on tarkoitettu sijoituspalvelututkinnon jatkotutkinnoksi.

Sijoituspalvelualan tutkinnot suoritetaan tenttinä. Opintojen osaamisvaatimusten materiaalit voi opiskella itsenäisesti tai osallistua valmentavaan koulutukseen.

Sijoituspalvelututkintojen osaamisvaatimukset päivittyvät kerran vuodessa aina 1. tammikuuta. Uudet osaamisvaatimukset julkaistaan näillä sivuilla noin kaksi kuukautta ennen niiden voimaan tuloa.

Digitaalisten tenttien sisältö ja rakenne

Sijoituspalvelututkinnon tenteissä on 100 monivalintakysymystä.  Vastausvaihtoehtoja on aina neljä. Tenttiaika on kolme (3) tuntia ja kaikkiin kysymyksiin on vastattava. Vain oikeat vastaukset lasketaan.

Tenttien rakenne ja osaamisvaatimukset vastaavat vastavuoroisesti hyväksyttyä Ruotsin SwedSec-licens -tutkintoa. Tentin voi tehdä joko suomeksi tai ruotsiksi.

 

Tenttien aihealueet, kysymysten määrät ja aihealuekohtaiset läpipääsyn rajat 1.3.2021 alkaen

Sijoituspalvelututkinto (APV1)

1. Markkinat, talous ja taloudellinen informaatio – 28 kysymystä.
2. Sijoitustuotteet ja sijoittaminen – 42 kysymystä.
3. Sijoituspalvelujen tarjontaa koskeva etiikka, sääntely ja yksityisoikeuden perusteet – 14 kysymystä.
4. Sijoittajan verotus sekä perhe- ja perintöoikeuden perusteet – 16 kysymystä.

Tentin läpäisemiseksi vaaditaan 60 % oikeita vastauksia. Lisäksi kaikista aihealueista tulee olla vähintään 50 % vastauksia oikein.

Sijoitusneuvojan tutkinto (APV2)

1. Markkinat, talous ja taloudellinen informaatio – 20 kysymystä, 35min.
2. Sijoitustuotteet ja sijoittaminen – 28 kysymystä, 45min.
3. Sijoituspalvelujen tarjontaa koskeva etiikka, sääntely ja yksityisoikeuden perusteet – 18 kysymystä, 30min.
4. Sijoittajan verotus sekä perhe- ja perintöoikeuden perusteet – 20 kysymystä, 40min.
5. Vakuutussäästäminen – 14 kysymystä, 30min.

Saadakseen todistuksen hyväksytystä Sijoitusneuvojan tutkinnosta on tenttijän suoritettava kaikki viisi (5) aihealuetta hyväksytysti kuuden kuukauden sisällä ensimmäisen tenttioikeuden ostosta. Tentin läpäisemiseksi vaaditaan, että kaikista aihealueista tulee olla vähintään 50 % vastauksia oikein. 

Lue ohjeet tenttijälle tästä

 

 

 

 

 

 

 

Tenttituloksen tenttijä näkee tabletilta heti palautettuaan tenttivastauksensa. Myöhemmin samana päivänä tenttitulos lähetetään myös sähköpostitse. Sähköpostissa on mukana digitaalinen todistus.

Maksettuaan tenttioikeuden tenttijä saa sähköpostiinsa henkilökohtaisen linkin ajanvarausjärjestelmään, mistä hän voi varata itselleen sopivan tenttiajan. 

Tenttejä voi suorittaa tenttipisteissä ympäri vuoden niiden aukioloaikoina.

Tenttipisteet

Aalto EE:n toimitilat, Helsinki
Töölön kirjasto, Helsinki
Raision kirjasto
Lappeenrannan kaupunginkirjasto
Tampereen kirjasto- ja kansalaisopistoyksikkö
Vaasan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto
Iisalmen kaupunginkirjasto
Varkauden kaupunginkirjasto
Rovaniemen kaupunginkirjasto - Lapin maakuntakirjasto
Oulun kaupunginkirjasto, pääkirjasto
Öppna Högskolan, Maarianhamina

 

 

 

 

Tentin suorittaminen

Tutustu osaamisvaatimuksiin ja oppimateriaaleihin

Osta tenttioikeus verkkokaupasta ja varaa henkilökohtainen tenttiaikasi

Tutustu tenttiohjeisiin ja käy tekemässä digitaalinen tentti tenttipisteessä

Usein kysytyt kysymykset

Löydät tästä osiosta vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Tenttioikeuksien verkkokauppa

Tenttioikeus ostetaan Aalto EE:n verkkokaupasta luottokortilla tai verkkopankkitunnuksin. Maksettuaan tenttioikeuden tenttijä saa sähköpostiinsa henkilökohtaisen linkin ajanvarausjärjestelmään, mistä hän voi varata itselleen sopivan tenttiajan. Tentin varaamiseen oikeuttava henkilökohtainen linkki on voimassa kuusi kuukautta ja tenttivarausta voi muuttaa enintään kaksi (2) kertaa tuona kuuden kuukauden aikana. Varatun ajan voi perua viimeistään 48 tuntia ennen tentin alkua. Ajanvarauksen peruuttamisen jälkeen tenttijä saa sähköpostiinsa linkin, jolla hän voi varata itselleen uuden tenttiajan.

Suosittelemme tenttiajan varaamista heti ajanvarausviestin saavuttua.