Kansainvälisesti liiketoiminta, varallisuus ja markkina-aseman kasvu kasaantuvat nyt yksittäisille suuryrityksille, kuten Googlelle, Amazonille ja Nvidialle. Mitä suomalaisyritysten – joista ylivoimaisesti suurin osa on pieniä ja keskisuuria – pitää tästä ilmiöstä ymmärtää?
Tässä jaksossa finanssiaallon harjalle johdattelee Aalto-yliopiston rahoituksen laitoksen professori Matti Suominen, joka nimittää ilmiötä ”voittaja vie kaiken” -taloudeksi.
Niin sanottujen Magnificent Seven -yhtiöiden osuus pörssistä kattaa nyt noin kolmanneksen USA:n S&P 500 -pörssin ja näin ollen yli 10 prosenttia koko maailman pörssin arvosta.
”Näyttää todellakin siltä, että voittaja vie kaiken ja näiden isojen yhtiöiden kehitykselle ei näytä olevan mitään rajoja”, Suominen sanoo.
Ilmiön taustalla on teknologinen murros. Aiemmin suuryrityksistä tuli kasvun myötä nopeasti tehottomia, mutta nykyään valtavankin kokoisia yrityksiä pystytään kehittyvän teknologian ja muun muassa saatavilla olevan datan ansiosta johtamaan paremmin ja tehokkaammin.
”Näyttää todellakin siltä, että voittaja vie kaiken ja näiden isojen yhtiöiden kehitykselle ei näytä olevan mitään rajoja"
Mitä tämä tarkoittaa yritystoiminnalle Suomessa?
Suominen muistuttaa, että Suomen talous on kehittynyt sykleissä ja yhdessä vaiheessa meilläkin oli kaksi yritystä, joista näytti tulevan suuria globaaleja voittajia: Sonera ja Nokia.
”Kyllä se on mahdollista täältä käsin olla kanssa globaali voittajayritys. On meillä tällä hetkelläkin joitakin, jotka ovat toimialojensa aivan johtajia – esimerkkinä vaikkapa Kone.”
”Pienille yrityksille tämä tarkoittaa tietysti vaikeuksia. Jos yrittää kilpailla tällaisten kansainvälisten jättien kanssa, se on vaikeampaa, koska tosiaan monella toimialalla on niin, että mitä suurempia niistä tulee, sitä tehokkaampia niistä tulee, ja tehokkaan kanssa on aina vaikea kilpailla.”
Miten pienen tai keskisuuren yrityksen kannattaa toimia menestyäkseen muuttuneessa maailmassa? Mihin kannattaa nyt panostaa? Entä voiko ”voittaja vie kaiken” -ilmiö jatkua, vaikka protektionistinen politiikka lisääntyy? Kuuntele koko jakso saadaksesi vastaukset muun muassa näihin kysymyksiin.
Aalto EE:n Finanssiaallon harjalla -minipodcastsarjan taloushallinnon ja -johtamisen jaksot käsittelevät sitä, mihin asioihin yritysten talousjohdossa on nyt kiinnitettävä huomiota, jotta ne pärjäävät myös tulevaisuudessa. Jakson juontaa Aalto EE:n viestintäpäällikkö Anu Haapala. Äänitarkkailijana ja editoijana toimi Aalto EE:n tuottaja Jeremi Pinola. Lisää jaksoja löydät muun muassa Aalto Leaders’ Insightin Spotifysta.
Tutustu myös Aalto EE:n talouden ja rahoituksen koulutuksiin täällä!