Asiakkaamme

Asiakkaamme

"Aalto MBA vahvisti itseluottamustani ja kirkasti arvomaailmaani. MBA:n ansiosta olen parempi johtaja. Minulla on vahvempi strateginen näkökulma, ja johtamiseni on enemmän ajassa kiinni.”

Anne Riska
Business Area Director, Sokotel Oy

S-ryhmään kuuluva Sokotel Oy operoi Suomessa 13:a Sokos Hotellia ja seitsemää Radisson Blu -hotellia pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Oulussa. Sen lisäksi verkostolla on yksi hotelli Tallinnassa. Business Area Director Anne Riska vastaa noin kolmanneksesta Sokotelin hotelliverkostosta.

Riska on vaikuttanut erilaisissa kuluttajaliiketoiminnan johtotehtävissä suurimman osan urastaan. Ennen siirtymistään Sokotelille alkukesästä 2023 Riska työskenteli reilun kahdentoista vuoden ajan Terveystalossa liiketoimintajohtajana. Johtamisosaamistaan Riska on syventänyt Aalto MBA -ohjelmassa.

”Peruskoulutukseltani olen restonomi. Asiakaskokemuksen ja asiakaspalvelun kehittäminen ovat aina olleet lähellä sydäntäni. MBA:n avulla halusin laajentaa ja päivittää osaamistani johtajuuden saralla ja samalla petrata englannin kielen taitoani”, Riska taustoittaa.

Hyödynsin jo MBA:n aikana monia ohjelman aikana saatuja oppeja työssäni."

”Aalto MBA oli minulle erinomainen valinta. Hyödynsin jo MBA:n aikana monia ohjelman aikana saatuja oppeja työssäni Terveystalossa – ja pian MBA-ohjelman jälkeen siirryin Sokotelille tehtäviin, joihin MBA antoi erittäin hyvän pohjan”, Riska toteaa.

Korkeatasoinen koulutus ja mahtava oppimisympäristö

Riska kertoo miettineensä jatko-opintoja jo pitkään.

”Harkitsin myös vakavissani KTM-tutkintoa, mutta tulin siihen tulokseen, että MBA antaisi enemmän eväitä oman johtajuuden kehittämiseen. MBA:ssa saa myös arvokkaan verkoston merkittävissä asemissa työskentelevistä ihmisistä”, hän korostaa.

”MBA-opinnot ovat iso panostus paitsi rahallisesti myös ajallisesti. Halusin saada tälle panostukselle parasta mahdollista vastinetta, joten valitsin Aalto EE:n”, hän lisää.

Riska kuvailee MBA-kokemustaan erinomaiseksi.

”Kaikista järjestelyistä välittyi vahvasti se, että Aalto EE haluaa tarjota meille parhaimman mahdollisen oppimiskokemuksen. Lisäksi Aalto-yliopisto Töölö on todella kaunis oppimisympäristö. Hieno rakennus, kaikki se taide ympärillä – ja pisteenä i:n päälle erinomaiset välipalatarjoilut”, Riska sanoo.

Riskan opintojen alkumatkaa leimasi koronapandemia. Hänen MBA-ryhmänsä oli koulutuksen ensimmäiset kuusi kuukautta etäopetuksessa.

”Etäopetus oli rakennettu oikein toimivaksi – mutta olihan se todella mieleenpainuva hetki, kun pääsimme siirtymään lähiopetukseen ja tutustumaan vihdoin koko ryhmän kanssa kunnolla kasvokkain”, Riska muistelee.

Kaikista järjestelyistä välittyi vahvasti se, että Aalto EE haluaa tarjota meille parhaimman mahdollisen oppimiskokemuksen."

”Meillä oli mainio, hyvin kansainvälinen ryhmä, mikä rikasti oppimiskokemusta entisestään. Oli erittäin mielenkiintoista kuulla erilaisista kulttuuritaustoista tulevien ammattilaisten näkemyksiä kaikkiin käsiteltyihin teemoihin. Se myös edesauttoi kielitaitoni kehittymistä, kun iso osa tauko- ja lounaskeskusteluista käytiin englanniksi”, Riska huomauttaa.

Hyödyllistä oppia strategian johtamiseen

Aalto MBA:n strategian johtamiseen ja kehittämiseen liittyvät opinnot saavat Riskalta erityiskiitosta.

”Sain Strategic Management ja Strategic Foresight -opintojaksoista todella paljon irti. Ne laajensivat tietämystäni työkaluista, joita voi hyödyntää strategian luomisessa. Skenaariotyöskentely on hyvä esimerkki. Olen jo käyttänyt sitä työssäni ja todennut sen oivalliseksi työkaluksi. Lisäksi nämä opintojaksot avarsivat näkemystäni trendeistä, ilmiöistä ja olosuhteista, jotka kannattaa ottaa strategiaa luodessa huomioon”, hän kuvailee.

”Aalto MBA:n strategiaopinnot auttoivat selkeästi nostamaan omaa johtamistani strategiselle tasolle. Minulla on nyt vahva ymmärrys siitä, miten voin linkittää yrityksen strategian omaan johtamiseeni ja edistää strategian toteutumista viestinnälläni”, Riska kiteyttää.

Riska kertoo saaneensa paljon käytännön hyötyä omaan työhönsä myös muun muassa Leading Creativity -opintojaksosta.

”Sain siitä hyviä konkreettisia vinkkejä hybriditiimien tukemiseen: innostavia ideoita, joiden avulla voi luoda kaikkien tiimin jäsenten työviihtyvyyttä edesauttavat olosuhteet, tekevätpä he töitä etänä tai paikan päällä”, Riska mainitsee.

”Business Project oli niin ikään hyvin hyödyllinen kokemus. Ryhmämme toteutti projektin, joka tuki ison yrityksen siirtymistä agile-toimintamalliin. Sain projektin aikana kattavan läpileikkauksen agile-toimintatavoista ja hyvää käytännön kosketuspintaa siihen, mitä tällaisen muutoksen onnistunut toteuttaminen edellyttää”, Riska sanoo.

Kolme vinkkiä MBA-opintoja harkitseville

Riska painottaa saaneensa Aalto MBA -ohjelmasta paljon eväitä työhönsä Sokotelilla.

”Minulla on Sokotelilla P&L-vastuu oman alueeni hotelliliiketoiminnasta. Työni vaatii valmiuksia arvioida, mihin suuntaan liiketoiminta on kehittymässä, ja kykyä luoda skenaarioita, jotka ovat useamman askeleen edellä nykytilannetta. Juuri näitä taitoja hioin eniten MBA:n aikana”, hän tähdentää.

Riskan mukaan hotellialalla käydään nyt kovaa kilpailua osaavasta henkilökunnasta. Parhaiden osaajien sitouttaminen on äärimmäisen tärkeää – ja hyvä johtaminen on sitouttamisessa avainasemassa.

”Aalto MBA vahvisti itseluottamustani ja kirkasti arvomaailmaani. Olen MBA:n ansiosta parempi johtaja. Minulla on johtamisessani vahvempi strateginen näkökulma ja johtamiseni on myös enemmän ajassa kiinni”, Riska sanoo.

Riska kertoo suosittelevansa lämpimästi Aalto MBA -ohjelmaa. Hänellä on opintoja harkitseville kolme vinkkiä:

”Realistinen näkemys omista aikaresursseista on tärkeää. Perheellisten on hyvä tiedostaa, että MBA vaatii sitoutumista myös perheenjäseniltä. Jos aika on kortilla, voisi olla hyvä idea harkita opintojen jakamista reilusti vaikka kolmelle vuodelle, Aalto EE tarjoaa tarvittaessa kyllä joustavuutta opintoihin”, hän pohtii.
 
”Suosittelen myös, että haastat itsesi ja valitset ainakin pari opintojaksoa, jotka eivät tunnu yhtään tutuilta ja turvallisilta. Otin itse esimerkiksi Mergers & Acquisitions -opintojakson, vaikkei minulla ole lainkaan rahoitustaustaa ja tulin varsin käytännönläheiseltä AMK-pohjalta koulutukseen. Hyvin siitäkin selvisi, kun teki töitä – ja oppiminen tapahtuu MBA:ssa niin pitkälti ryhmässä, että toisten tuki ja apu kantavat pitkälle. Tein kyseisen opintojakson lopputehtävän silloiselle työnantajalleni Terveystalolle aidosta M&A-casesta. Se oli erittäin palkitsevaa ja pääsin hyvin sisälle prosessiin”, Riska toteaa.

”Kolmas vinkkini on se kaikkein tärkein: kannattaa olla aktiivinen osa opiskelijaverkostoa. Muilta oppii ja saa valtavan paljon.”

Aalto MBA -ohjelma