Jyväskylän Tikkakoskella päämajaansa pitävä Tikka Spikes Oy on yksi maailman suurimmista rengasnastojen tuottajista. Tinkimättömästä laadustaan tunnettu Tikka Spikes on myös kokenein toimija alallaan: yli 60 vuotta sitten perustettu yritys on maailman vanhin rengasnastojen valmistaja.
Yritys oli pitkään osa saksalaista rengasjätti Continental AG:ta, mutta maaliskuussa 2024 yhtiön johto osti yrityksen takaisin itselleen. Nyt Tikka Spikes myy vaativiin olosuhteisiin kehitettyjä rengasnastoja asiakkaille ympäri maailmaa, niin entiselle emoyhtiölleen Continentalille kuin sen kilpailijoillekin.
Tikka Spikes tunnetaan ennen kaikkea tuotteistaan, mutta sen johto on luonut mainetta myös vahvoilla neuvottelutaidoillaan – osaltaan tästä on kiittäminen Aalto EE:n Negotiation Skills -koulutusohjelmaa. Kun David Houghton ja Anastasiya Huhtala palkattiin Tikka Spikesin kansainväliseen myyntitiimiin pian yritysoston jälkeen, heitä kannustettiin osallistumaan Aalto EE:n koulutukseen saman tien.
“Olin työskennellyt Tikka Spikesilla vasta viikon tai kaksi, kun henkilöstöjohtajamme ehdotti Anastasiyalle ja minulle osallistumista Aalto EE:n Negotiation Skills -koulutukseen. Ajattelin, että mikä jottei – ehkä sieltä saisi joitain hyviä vinkkejä. Koulutus osoittautui monin verroin paremmaksi ja hyödyllisemmäksi kuin olisin ikinä osannut kuvitella”, David sanoo.
Suurin osa Tikka Spikesin myynnin asiantuntijoista ja koko yhtiön johtoryhmä ovat käyneet Aalto EE:n Negotiation Skills -koulutuksen. Valmennuksen oppeja hyödynnetään jatkuvasti yhtiön neuvotteluissa kansainvälisten asiakkaiden kanssa.
“Koulutuksen päätyttyä tunsin, että nyt Anastasiya ja minä sovimme aidosti Tikka Spikesin myyntitiimiin. Meillä on samaa syvällistä ymmärrystä neuvotteluista ja samat tehokkaat neuvottelumenetelmät kuin kollegoillamme”, David pohtii.
“Valmennuksen aikana moni töistä tutun kuuloinen asia sai kontekstin ja selityksen. Oivalsin, miksi esihenkilömme aina painottaa: ’älä koskaan oleta, kysy!’ Se on yksi monista tärkeistä neuvottelutaidon peruspilareista, joita koulutuksessa opittiin”, Anastasiya sanoo.
Intensiivinen ja käytännönläheinen valmennus
Kahden ja puolen päivän koulutuksessa osallistujat oppivat vuorovaikutuksen dynamiikkaa, sekä neuvottelustrategioita ja -taktiikoita, joilla yltää neuvottelutilanteessa mahdollisimman hyvään lopputulokseen. Käytännönläheinen koulutus sisältää lukuisia neuvotteluharjoituksia.
“Koulutuksen vetäjä Gopal RajGuru oli todella asiantunteva ja innostava. Hänellä on hyvin vaikuttava tausta neuvottelijana ja hurjasti kiinnostavia käytännön esimerkkejä, jotka rikastivat oppimista”, Anastasiya korostaa.
“Gopalin opetusmenetelmät olivat loistavia. Koulutus oli erittäin intensiivinen, mutta suunniteltu niin hyvin, että sen aikana pystyi omaksumaan valtavasti uutta”, David sanoo.
“Uusia taitoja opittiin pala palalta: ensin muutama keskeinen oppi ja menetelmä, sitten niiden käytännön harjoittelua ryhmissä, sitten lisää oppia ja uusia harjoituksia. Palautetta sai jatkuvasti. Oppimismateriaalit olivat niin ikään mahtavia. Ne perustuvat kaikki aitoihin neuvottelutilanteisiin, joihin Gopal on osallistunut, aivan kuten käytännön harjoituksetkin”, David lisää.
Huolellinen valmistautuminen on onnistuneen neuvottelun perusta
Koulutuksessa opitaan käyttämään jäsenneltyä prosessia neuvotteluihin valmistautumisessa. Se varmistaa, että jokaisella tiimin jäsenellä on selkeä käsitys roolistaan ja tarvittavat työkalut sen toteuttamiseen.
“Neuvottelut ovat joukkuelaji – erityisesti kansainvälisessä kaupassa. Jokaisen täytyy ymmärtää oma roolinsa”, David sanoo. “Muutoin saatatte puhua toistenne päälle tai antaa ristiriitaisia viestejä. Jokaisen täytyy tietää tasan tarkkaan oma tehtävänsä ennen neuvotteluhuoneeseen astumista: mitä sanoa, milloin sanoa se ja milloin olla hiljaa.”
Anastasiya ja David tähdentävät, ettei neuvottelussa pidä aina pyrkiä sopimukseen.
“Tikka Spikes on dynaaminen työyhteisö. Täällä oppii koko ajan uutta. Neuvottelemme globaalien asiakkaiden kanssa, eikä töissä ole ikinä tylsää päivää. Verrattain uusina työntekijöinä meillä on tietysti molemmilla iso halu onnistua ja näyttää kykymme”, Anastasiya kertoo.
“Negotiation Skills -koulutus antoi meille erinomaiset lähtökohdat hyvien neuvottelutulosten saavuttamiseen ja samalla tärkeää perspektiiviä: se auttoi ymmärtämään, että on paljon parempi lähteä tyhjin käsin kuin suostua ratkaisuun, joka kaduttaa jälkeenpäin”, David huomauttaa.
Jos voit, kouluta koko tiimi
Anastasiya Huhtalalla ja David Houghtonilla on molemmilla kansainvälinen tausta, mutta vahvat juuret Suomessa. David, joka on kotoisin Isosta-Britanniasta ja asunut Suomessa vuodesta 1992, naurahtaa, että Negotiation Skills -valmennuksesta on varmasti hyötyä myös yksityiselämässä:
“Vaimoni on ihana, upea, vahvatahtoinen suomalainen. Tämän valmennuksen jälkeen uskon, että joku viikko minä saan vielä päättää, mitä katsomme televisiosta. Koulutuksen käytyäni näet tiedän, ettei kieltävä vastaus merkitse neuvottelujen päättymistä – se on pelinavaus niiden ehtojen löytämiselle, joilla molempia osapuolia ilahduttavaan neuvottelutulokseen voidaan päästä”, hän hymyilee.
Jos suinkin mahdollista, lähettäisin valmennukseen koko tiimin. Jos itse osaat nämä taidot, siitä on merkittävää apua – mutta kun koko tiimi osaa ne, se on jo ihan eri tason kilpailuetu.
Anastasiya ja David kertovat suosittelevansa Aalto EE:n Negotiation Skills -valmennusta lämpimästi.
“Koulutus oli erinomainen. Ymmärrän todella hyvin, miksi sen käyminen on Tikka Spikesin uusille myyjille pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Valmennuksesta sai konkreettisia taitoja ja terävää ymmärrystä, joista on selvää hyötyä kaikissa neuvottelutilanteissa, niin töissä kuin vapaalla”, Anastasiya kiteyttää.
“Suosittelen ehdottomasti osallistumista. Jos suinkin mahdollista, lähettäisin valmennukseen koko tiimin. Jos itse osaat nämä taidot, siitä on merkittävää apua – mutta kun koko tiimi osaa ne, se on jo ihan eri tason kilpailuetu. On huomattavasti todennäköisempää saada toivottuja neuvottelutuloksia, kun kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja osaavat samat, toimivat neuvottelukeinot”, David alleviivaa.