Asiakkaamme

Asiakkaamme

"AaltoJOKO® terävöitti osaamistani ja teki minusta paremman johtajan.”

Juha Klami
Tuotantojohtaja, Puurakentajat Group

Tuotantojohtaja Juha Klami kutsuu rakennusalaa liki kutsumusammatiksi.

”Halusin pienestä pitäen rakennusalalle. Isä ja isoisä olivat rakennusmestareita, ja isoisän isäkin alalla”, Klami taustoittaa.

Melkein koko uransa betonirakentamisen parissa tehnyt Klami aloitti elokuussa 2023 työt Puurakentajat Groupissa.

Muun muassa Supercellin pääkonttorin aaltoilevan katon ja Helsingin pääkirjasto Oodin sisäkaton taivutukset ja asennukset toteuttanut Puurakentajat Group on Suomen kokenein massiivipuisten suurkohteiden rakentaja.

”Puu on aina betonia kalliimpi ratkaisu. Nyt on kuitenkin pikkuhiljaa aika lopettaa hölmöily ja välittää muustakin kuin vain rahasta. Ei puu tule kokonaan betonia korvaamaan, mutta puurakentaminen on vahvassa nosteessa ympäri maailmaa. Odotettavissa on iso murros”, Klami toteaa.

Klamilla on vuosikymmenten kokemus johtamisesta. Hän on syventänyt osaamistaan AaltoJOKO®-johtamiskoulutuksessa.

Liian usein törmää siihen, että strategia on ylätason sanahelinää, joka ei millään lailla liity työntekijöiden arkeen.”

”Oma tonttini oli kasvanut edellisen työnantajani leivissä niin isoksi, että koin tarvitsevani lisäoppia johtajuuden saralla. Arvostin suuresti silloisen toimitusjohtajan ja strategiajohtajan mielipiteitä. Heidän vahvasta suosituksestaan valitsin AaltoJOKO®-ohjelman”, Klami kertoo.

”Koulutus oli herättävä kokemus. Olen saanut varsin suorasanaista palautetta siitä, että AaltoJOKO® teki minusta paremman johtajan, mikä tietysti ilahduttaa suuresti. Minulla on varmasti vielä opittavaa, mutta sain tärkeitä eväitä johtamiseen, joita uskon hyödyntäväni koko loppu-urani ajan.”

”Vältän yleensä viimeiseen asti kliseitä ja superlatiiveja. AaltoJOKO®-koulutuksesta on kuitenkin todettava, etten ole paremmassa ollut koskaan”, hän sanoo.

Strategiaosaamista ja parempaa johtamista

Strategia- ja johtamisopit olivat Klamin mielestä koulutuksen parasta antia.

”Liian usein törmää siihen, että strategia on ylätason sanahelinää, joka ei millään lailla liity työntekijöiden arkeen. Sain paljon ajateltavaa siitä, miten ihmisiä voidaan sitouttaa strategian kautta. Yrityksen strategia voi olla myös jokaiselle työntekijälle päiväkohtainen strategia”, hän huomauttaa.

Vastuullisuus on sitä, ettei heitetä hukkaan mitään resursseja – ei materiaaleja tai aikaa, eikä varsinkaan yhdenkään työntekijän työhyvinvointia, terveyttä tai elämää.”

Klami painottaa, että Puurakentajat Groupin strategian ytimenä on vastuullisuusajattelu.”

”Vastuullisuus korostuu entistä enemmän nykyisessä työssäni. Ympäristövastuu on tietysti ratkaisevan tärkeää, mutta vastuullisuus on paljon muutakin”, hän muistuttaa.

”Vastuullisuus merkitsee vastuun kantamista omista teoista ja niiden seurauksista niin omalle porukalle, sidosryhmille kuin seuraaville sukupolville. Se on sitä, ettei heitetä hukkaan mitään resursseja – ei materiaaleja tai aikaa, eikä varsinkaan yhdenkään työntekijän työhyvinvointia, terveyttä tai elämää.”

”Käsitin, että voimme kehittää strategiaamme sen pohjalta, että poistamme turhat hankaluudet työarjesta ja teemme jokaisen yksilön tekemisestä suoraviivaisempaa. Kun työn tekeminen helpottuu, se muuttuu tehokkuudeksi, minkä kautta voidaan mennä jo isosti eteenpäin. Uskon, että näistä opeista on minulle apua Puurakentajat Groupin johtoryhmätyöskentelyssä.”

Klami sanoo oivaltaneensa AaltoJOKO®-ohjelman aikana myös muun muassa sen, kuinka tärkeää johtajan on kantaa vastuuta työntekijöiden hyvinvoinnista isojen linjojen lisäksi myös arjen pieninä tekoina.

”Olen aina seissyt työntekijöiden takana ja halunnut luoda heille edellytykset tehdä parhaansa. Tiedän, että motivoitunut ihminen tekee duuninsa paremmin. Olin kuitenkin aiemmin vahvasti a:sta b:hen ihminen. Jos toinen ei saanut ratkaisua äkkiä tehtyä, niin minä tein sen hänen puolestaan”, hän myöntää.

”En ollut sisäistänyt, kuinka tärkeää on kohdata ihminen, kun hänellä on tarvetta puhua. Sillä on väliä, oletko johtajana aidosti läsnä. Huomioitko toisen ihmisen hänen saapuessaan töihin? Tervehditkö, ja kysytkö, miten menee? Kaikilla on oikeus tulla nähdyksi työpaikallaan, ja minä pyrin nyt päivittäisessä työssäni sitä omalta osaltani edistämään.”

Aluksi olin usein vastarannankiiskenä toteamassa, ettei tuollainen toimi rakennusalalla. Koulutuksen edetessä ajattelutapani muuttui.”

Oivallinen opiskelukokemus

Klami kertoo pitäneensä AaltoJOKO®-ohjelman opetusmetodeista.

”Koulutus kestää vajaan vuoden, mutta uusia osallistujia tulee mukaan aina puolen vuoden välein. Kokeneempien osallistujien esimerkki toimi opintojen alussa kuin kenkälusikka: sen avulla pääsi uutena tulijana solahtamaan saman tien vaivattomasti ryhmätyöskentelyyn mukaan. Opintojen puolessavälissä pääsi sitten itse näyttämään uusille osallistujille mallia”, Klami muistelee.

Monipuoliset keskustelut toivat Klamin mukaan tervetulleita uusia näkökulmia oman alan ulkopuolelta.

”Kouluttajina oli monia rautaisia osaajia, joita oli hauska haastaa. Olin varmasti joka kerta äänessä, kun asioista keskusteltiin. Aluksi olin usein vastarannankiiskenä toteamassa, ettei tuollainen toimi rakennusalalla. Koulutuksen edetessä ajattelutapani muuttui. Sain uutta perspektiiviä keskusteluista ihmisten kanssa, jotka työskentelevät hyvin erilaisilla toimialoilla – ja se sai minut kerran jos toisenkin kyseenalaistamaan tiettyjä rakennusalan vakiintuneita käytäntöjä”, hän sanoo.

”Katsantokantani laajeni tietysti myös koulutuksen kattavan sisällön ansiosta. Oli mielenkiintoista päästä perehtymään sellaisiin aiheisiin, joihin ei omassa työssä syvällisemmin sukella. Esimerkiksi laskentatoimi oli yllättävän mielenkiintoista. En ollut aiemmin tullut ajatelleeksi, miten moneen yrityksen funktioon se vaikuttaa.”

Klami sanoo suosittelevansa mielellään AaltoJOKO®-koulutusohjelmaa.

”Koulutus terävöitti osaamistani ja auttoi tunnistamaan asioita, joita minulla oli ollut työkalupakissani, mutten ollut aina ymmärtänyt hyödyntää”, hän mainitsee.

”En usko yhdenkään osallistujan olleen ennen ohjelman alkua huono johtaja, päinvastoin. Me olimme kaikki kelpo johtajia, joista tuli Aalto EE:n opissa entistä parempia. Minulla oli jo tullessani kaikki ainekset kasassa hyvään johtamiseen, mutta AaltoJOKO®-ohjelma antoi minulle niihin ne tarvittavat mausteet, jotka nostivat osaamiseni seuraavalle tasolle.”

”Jos haluat syventää strategiaosaamistasi, laajentaa ajatteluasi ja ennen kaikkea kehittää johtamistaitojasi, on AaltoJOKO® oikea valinta.”

AaltoJOKO® -valmennusohjelma