Asiakkaamme

Asiakkaamme

"Aalto EMBA sytytti intohimon oppia entistä enemmän.”

Juho Siipo
Toimialajohtaja, Sweco Infra & Rail

Sweco suunnittelee tulevaisuuden kaupunkeja ja kestävämpää yhteiskuntaa 17 500 hengen voimin. Suomessa Swecon infra- ja rataliiketoiminnasta vastaava toimialajohtaja Juho Siipo on aina ollut innostunut itsensä kehittämisestä ja haastamisesta. Vuonna 2021 Siipo sai valmiiksi Aalto EMBA -tutkinnon.

Siipo kertoo olevansa todella tyytyväinen opiskelukokemukseen. Business Strategy Project eli BSP saa Siipolta erityiskiitosta.

”Onneksi Swecolle ehdottamani projekti valittiin yhdeksi BSP-aiheeksi. Projektista oli valtavasti hyötyä työnantajalleni. BSP-ryhmämme oli huikean motivoitunut ja kaikki tekivät työtä suurella sydämellä”, hän kertoo.

”Suunnitteluliiketoiminnassamme 5–10 % orgaanista vuosikasvua pidetään hyvänä. BSP:ssä keskityimme yrityskaupan jälkeisten liiketoimintasynergioiden saavuttamiseen. Sen myötävaikutuksella infra-divisioonamme suunnitteluliiketoiminnan liikevaihto kasvoi orgaanisesti noin 15 %. Toki tähän oli monia syitä, mutta BSP oli ehdottomasti iso myötävaikuttava tekijä. Enpä usko, että olisimme ulkoa tilattuna konsulttityönä saaneet näin hyvää tulosta aikaiseksi”, Siipo painottaa.

Oikeaa hetkeä on turha odottaa

Siipo päätyi Aalto EMBA -ohjelmaan tutkittuaan tarkkaan eri vaihtoehtoja.

Odotin aikani oikeaa hetkeä, kunnes tajusin, ettei sellaista ole olemassakaan. Jos harkitset opintoja, niin tee se nyt."

”Minua kiinnosti Aalto EE:n tarjoama yhteisöllinen ja osallistava oppiminen yhdessä muiden osallistujien kanssa. Koen, että niin oppimalla saa syvällisempää osaamista ja enemmän oivalluksia kuin itsenäisesti puurtaen”, hän sanoo.

Ajatus EMBA-opinnoista oli kypsynyt Siipon mielessä jo tovin.

”Odotin aikani oikeaa hetkeä, kunnes tajusin, ettei sellaista ole olemassakaan. On vain tehtävä päätös ja tartuttava toimeen. Samaa suosittelen muillekin. Jos harkitset opintoja, niin tee se nyt. Kyllä ajan saa riittämään – ja pian saa hyvän rutiinin ja tasapainon työn, opintojen ja vapaa-ajan välillä”, hän toteaa.

Siipo huomauttaa, ettei opintoihin käytetty aika ole kokonaan työnantajalta pois. Esimerkiksi jokaiseen opintojaksoon kuuluvat ennakko- ja jälkitehtävät on mietitty sellaisiksi, että ne saa helposti linkitettyä omaan työhön.

”Koin tekeväni hyödyllistä työtä työnantajalleni myös opiskellessani. Meillä oli EMBA-opintojeni aikaan yrityskauppa ja sen jälkeinen integraatio käynnissä: ostimme NRC Groupin suunnitteluliiketoiminnan. Se oli mainio case, johon sain linkitettyä melkein jokaisen moduulin tehtävät, olipa aiheena strategia, viestintä tai vaikkapa kestävä liiketoiminta”, hän mainitsee.

Into oppia uutta

Siipo kertoo oppimisen jääneen päälle. Kun hän aiemmin luki pari kolme johtamiskirjaa vuodessa, kuluu niitä nyt moninkertainen määrä.

”Aalto EMBA sytytti intohimon oppia entistä enemmän. Tämä saattaa toki olla tilapäistä, mutta juuri nyt ahmin johtamiskirjallisuutta. Perustin myös meille Swecolle esihenkilöiden lukupiirin, jossa luemme säännöllisesti itsensä kehittämiseen, johtamiseen ja työelämään liittyviä kirjoja ja keskustelemme niistä. On kiehtovaa huomata kuinka erilaisia löydöksiä ihmiset saavat samasta kirjasta”, hän pohtii.

Siipo sanoo saaneensa kaikista moduuleista hyödyllistä oppia ja työkaluja. Erityisen mieleenpainuvana hän mainitsee Vesa Puttosen vetämän rahoituksen opintojakson, sekä Arno Kourulan opintojakson, joka käsitteli kestävää ja vastuullista liiketoimintaa.

”Myös opintomatka Bostoniin oli huikea oppimiskokemus. Ryhmämme laittoi maailmanluokan professorit aika koville, haastoimme heitä niin innokkaasti keskusteluissa”, hän muistelee.

Koko opintojen jatkuva Self-development Process oli Siiposta myös erityisen mielekäs.

Meillä oli mielettömän hyvä jengi, onneksi yhteydenpitomme on jatkunut myös opintojen päättymisen jälkeen."

”Opin, että johtajan autenttisuus resonoi ja tuo matalan hierarkian tunnun koko porukalle töissä. Hyvät tulokset ja innovaatiot eivät synny hampaat irvessä, vaan ilon ja positiivisuuden kautta. Self-development Process oli isossa roolissa tämän näkemyksen muokkaamisessa, samoin keskustelut ryhmässämme – ja toki koko EMBA antoi teoreettisen selkänojan tälle ajattelutavalle”, hän kertoo.

Mahtava yhteishenki

Aalto EMBA -ohjelmasta puhuttaessa ei voi Siipon mukaan korostaa ryhmän merkitystä liikaa.

”Porukkamme loistava yhteishenki oli ehdottomasti koko ohjelman paras anti. Muiden kokemuksista oppii niin paljon. Meillä oli mielettömän hyvä jengi, onneksi yhteydenpitomme on jatkunut myös opintojen päättymisen jälkeen”, hän toteaa.

Siipo sanoo suosittelevansa Aalto EMBA -ohjelmaa mielellään muille.

”Olen jo suositellutkin, lämpimästi. Aalto EMBA -ohjelma antoi minulle juuri sitä mitä halusin: sain holistisen näkemyksen liikkeenjohdosta, opin puhumaan samaa kieltä finanssi-ihmisten kanssa, ja olen toivottavasti myös muiden silmissä parempi ihminen ja johtaja. Opiskelu myös paransi kielitaitoani ja hioi opiskelutekniikkaani. Bonuksena oli vielä Business Strategy Project, josta oli työnantajalleni huikeasti hyötyä”, hän tähdentää.

Aalto Executive MBA -ohjelma