Videot
Webinaaritallenne: Mitä kaikkien pitäisi tietää projektisalkun hallinnasta
23.10.2024
Projektinhallinnan ja projektijohtamisen koulutusohjelmamme auttavat sinua löytämään oikeat projektinhallintamenetelmät ja -työkalut sekä vahvistamaan kykyäsi hallita ja johtaa projekteja tehokkaasti ja viedä ne onnistuneesti läpi.
Katso koulutukset Ratkaisut organisaatioilleProjektit ovat olennainen osa liiketoimintaa ja yritysten toimintatapoja. Useimmat yritysten ja organisaatioiden työntekijöistä ovat mukana jossakin projektissa tai vetovastuussa sellaisesta. Projektien johtaminen ja projekteissa toimiminen ovatkin keskeisiä työelämän taitoja.
Projektinhallinnan ja -johtamisen koulutuksistamme saat valmiudet projektityösi tehostamiseen, organisaatiosi projektinhallinnan kypsyystason nostamiseen sekä oikeiden työkalujen ja menetelmien valintaan menestyksekkään projektin läpiviemiseksi.
Aalto EE on Projektiammattilaiset ry:n (PRY) jäsenorganisaatio. PRY:n jäsenenä saat 15 % jäsenetualennuksen kaikista projektinhallinnan koulutusohjelmista. Ota yhteyttä ohjelmasta vastaavaan henkilökuntaan hyödyntääksesi edun.
Ota yhteyttä
Haluatko kuulla lisää projektinhallinnan koulutuksistamme? Autamme löytämään sinulle ja yrityksellesi sopivimman ratkaisun. Ole suoraan yhteydessä tai jätä yhteydenottopyyntö.
Koulutusohjelmat
Ei tuloksia
Koulutusohjelma tarjoaa yrityksesi projektitoiminnan eduksi käytännön parhaat työkalut ja toimintamallit sekä tutkimuksen viimeisimmät tiedot. Opit toimimaan vastuullisena projektipäällikkönä vaativissa, kompleksisissa ja laajaa projektinhallinnan asiantuntemusta vaativissa hankkeissa.
4.12.2025–5.6.2026
Diploma in Project Management -koulutusohjelman opintojakso, joka on mahdollista suorittaa myös itsenäisenä ohjelmana. Lähestymme ja syvennymme käsittelemään ihmisten johtamisen teemaa monipuolisesti eri näkökulmista alkaen itsensä ja tiimin johtamisesta siirtyen siihen, miten mm. rakennetaan psykologista turvallisuutta ja luottamusta, mikä on johtamisen tärkeitä kulmakiviä ja perusta.
7.–8.5.2025
Koulutuksessa syvennät projekteihin, projektinhallintaan ja henkilöjohtamiseen liittyvää osaamista. Tiiviissä toteutuksessa käydään läpi projektiliiketoiminnan keskeiset menestystekijät, projektien hallintamallit ja standardit sekä projektinhallinnan osa-alueet ja prosessiryhmät.
5.–6.5.2025
Koulutuksessa syvennät projekteihin, projektinhallintaan ja henkilöjohtamiseen liittyvää osaamista. Tiiviissä toteutuksessa käydään läpi projektiliiketoiminnan keskeiset menestystekijät, projektien hallintamallit ja standardit sekä projektinhallinnan osa-alueet ja prosessiryhmät.
3.–4.12.2025
Tiivis ja tehokas koulutus tarjoaa perustiedot ja -taidot projektien tehokkaaseen hallintaan. Opit, kuinka etenet sujuvasti projekti-ideasta onnistuneeseen lopputulokseen saakka ja osaat käytännössä johtaa omaa projektiasi hallitummin ja ammattimaisemmin.
21. ja 28.10.2025
Koulutus kattaa projektisalkun hallinnan ja sen kehittämisen kannalta olennaiset asiat. Ohjelmassa muodostetaan kokonaisnäkemys projektisalkun johtamisen merkityksestä, tavoitteista ja käytettävissä olevista keinoista. Saat kokonaiskuvan salkunhallinnan avaintehtävistä ja niiden käytännön toteuttamisesta ja eväitä toimivaan salkunhallintaan organisaatiossa.
18. ja 25.11.2025
Suunnittelemme ja toteutamme yhdessä asiakkaidemme kanssa vaikuttavia ja inspiroivia valmennuksia ja koulutusohjelmia. Autamme organisaatioita kehittymään jatkuvasti ja ratkaisemaan liiketoiminnan nykyisiä ja tulevia haasteita. Yhteissuunnitteluun perustuva mallimme takaa ainutlaatuisen oppimiskokemuksen sekä mitattavan vaikuttavuuden. Ratkaisuidemme kaikki osa-alueet – sisältö, opetushenkilökunta, oppimismenetelmät, paikka ja verkostoitumistilaisuudet – suunnitellaan aina asiakkaan tarpeiden mukaan.
Sisältöjä aiheesta
Organisaatioiden liiketoiminta muodostuu yhä useammin projektiliiketoiminnasta tai projektit ovat keskeinen osa organisaation toimintatapaa. Projektien johtaminen ja projekteissa toimiminen ovatkin yhä keskeisempiä työelämän taitoja.
Tavoitteiden saavuttamista johdetaan yksittäisissä projekteissa, mutta eri projektien välinen priorisointi ja työmäärien ohjaaminen on monesti vaikeaa. Erityisen haastavia hallita ja johtaa ovat moniprojektiympäristöt sekä suuret vaativat hankkeet. Globaalisti on arvioitu, että noin yksi kolmasosa suurista projekteista ylittää arvioidut kustannukset.
Projektijohtajan tärkeimpiä tehtäviä on sitouttaa eri osapuolet projektin toteutuksen eduksi ja rakentaa luotettavasti aikataulussa toimiva, läpi projektin koossa pysyvä tiimi kaikkien projektisidosryhmien ympärille. Tämä edellyttää projektinjohdolta kykyä soveltaa projektinhallinnan tietoja, taitoja ja menetelmiä käytännössä halutun tavoitteen saavuttamiseksi.
Projektijohtajalta vaaditaan osaamista sekä projektinhallinnasta, johtamisesta sekä asiakaslähtöisyydestä. Mitä suurempi projekti on kyseessä, sen enemmän näiden kaikkien kolmen asian osaaminen korostuu.
Projektin johtaminen keskittyy projektitiimin sekä projektin läheisten roolien johtamiseen. Hyvä johtaminen alkaa jo ennen projektin käynnistymistä projektitiimin valinnalla ja jatkuu sen päättymisen jälkeen varmistamalla, että projektitiimin jäsenet saavat uusia haasteita seuraavissa projekteissa ja heidän osaamisensa on karttunut. Kolmas näkökulma on asiakaslähtöisyys. Projektin tilaajat tai omistajat haluavat viime kädessä hyötyjä projektin lopputuloksena. Näiden hyötyjen ja tavoitteiden ymmärtäminen ja niiden toteuttaminen on asiakaslähtöisyyttä. Asiakkaan tarpeet ja toiveet saattavat muuttua projektin aikana ja ymmärtämällä tämän, projektijohtaja pystyy luovimaan projektinaikaisten päätösten kanssa oikeaan suuntaan. Näin hän takaa projektin omistajille, sidosryhmille ja asiakkaille mahdollisuuden projektin kautta suunniteltujen hyötyjen saavuttamiseen eikä vain projektin sisäisten tavoitteiden saavuttamisen.
Projektin onnistunut vetäminen vaatii kasvua projektipäälliköstä projektijohtajaksi. Projektipäällikön keskeisenä ajatteluna ja kohderyhmänä on erityisesti projektitiimi. Projektipäällikön tulee ymmärtää projektin menetelmät ja miten eri tavoilla projekti voi saavuttaa lopputuloksen. Projektin suunnitteleminen, työpakettien määrittely ja aikatauluttaminen sekä etenemisen seuraaminen ovat olennainen osa osaamista ja kokemusta. Projektijohtajan tulee kasvaa projektitiimin johtamisesta koko projektin sidosryhmän johtamiseen. Hänen tulee pystyä keskustelemaan ohjausryhmän ja asiakkaiden kanssa heidän tavoillaan ja kielellään, sekä ymmärtää laajemmat tavoitteet ja miten kukin projekti liittyy yrityksen tai ohjelman tavoitteisiin ja prioriteetteihin. Näin hän pystyy myös edistämään oman projektinsa menestysmahdollisuuksia ja projektitiimin osaamisen kasvamista.
Suomessa monet kehitystoimet menevät eteenpäin projektien välityksellä. Projektien onnistumiseen vaikuttavat eri osapuolten intressien yhteensovittaminen, laajuuden määrittäminen, resurssien hallinta, aikatauluhallinta, hankintaosaaminen, viestintä sekä kyky ylläpitää epävarmuudessa ja muuttuvassa toimintaympäristössä tavoitteenmukaista toimintaa. Projektinjohtamisessa on tärkeää tuoda esiin, miksi tehdään sitä, mitä tehdään.
Parempi näkyvyys projektiorganisaatioon ja organisaation alihankkijoihin parantaa projektitavoitteiden suuntaista toimintaa. Tämä on mahdollista saavuttaa tarkoituksenmukaisilla projektityökaluilla ja projektinhallintamenetelmillä. Onnistunut johtajuuden ilmiön rakentaminen näkyy hyvänä yhteishenkenä ja projektiorganisaatiokulttuurin toimivuutena. Kun tämä yhdistyy teknologiaan ja projektimenetelmiin, projektilla on edellytykset onnistua suunnitellun mukaisesti.
Projektitoiminnan lisääntyessä organisaation on pohdittava, miten se järjestää kaiken projektitoimintansa. Hyvin hoidettuna organisaatiotason projektien johtaminen voi toimia kilpailuetuna liiketoiminta-alan muihin toimijoihin nähden. Tämä tarkoittaa sellaisia yksittäisen projektinhallinnan yläpuolella olevia mekanismeja, joiden avulla organisaatio nostaa projektitoimintansa kypsyysastetta ja saa aikaan haluttua tulosta. Keskeistä on pohtia, miten projektit kytketään organisaation palveluihin ja tuotehallintaan.
Ketterät toimintamallit, kuten Agile ja Scrum, eivät korvaa perinteistä projektinjohtamista. Toimintamalleilla on oma paikkansa ja aikansa riippuen projektin luonteesta sekä yrityksen tavasta toimia. Projektinjohdon pätevyys nouseekin merkitykselliseksi valittaessa eri projektityypeille sopivaa projektinhallintatapaa.
Projektityön lisääntyessä ihmisten perinteiset toimenkuvat muuttuvat ja projektityöstä tulee pysyvä osa työnkuvaa. Projektinjohtajuuden painopiste siirtyy pelkästä projektivastuusta myös henkilöstövastuuseen. Hyvän projektinjohtajan on ymmärrettävä oma johtamisprofiilinsa, edistettävä luottamuksen ilmapiirin kehittymistä sekä projektiryhmässä ja ohjausryhmässä että muissa sidosryhmissä ja tutustuttava erilaisten ihmisten erilaisiin motivaatiotekijöihin, joiden avulla saa ihmiset antamaan parhaansa.
Johtajuus projekteissa kehittää moniulotteista kokonaisuuksien hallintaa ja samanaikaista, eri sidosryhmissä toimivien ihmisten johtamista. Kaikki lähtee omasta itsetuntemuksesta, erilaisuuden ymmärtämisestä, tilannetajusta ja vuorovaikutuskyvystä.