"Suosittelen Aalto MBA -ohjelmaa ja suosittelen myös aloittamista saman tien. En olisi nykyisessä työssäni Futuricella ilman MBA-tutkintoa.”

Saku Viita-aho
Business Advisor, Futurice

Saku Viita-aho on ollut Business Advisor teknologian, designin ja liikkeenjohdonkonsultoinnin yhdistävässä asiantuntijayrityksessä Futuricessa kesästä 2018 lähtien. Ennen nykyistä tehtäväänsä Viita-aho työskenteli avainasiakaspäällikkönä Viasys VDC Oy:llä, minkä rinnalla hän toimi myös liiketoiminnan kehitysjohtajana perheensä omistamassa Ora Yhtiöt Oy:ssä.

Viita-aho päätti muutama vuosi sitten tutkia mahdollisuutta suorittaa MBA-tutkinto.

“Olen peruskoulutukseltani diplomi-insinööri. Halusin syventää ammatillista osaamistani hankkimalla laajemman ymmärryksen johtamisteorioista ja -käytännöistä. Tutkin useita eri vaihtoehtoja ja päätin testata Aalto MBA:ta osallistumalla vierailevana opiskelijana kolmeen moduuliin vuonna 2015. Ne olivat kaikki erinomaisia ja vakuutuin Aalto EE:n olevan minulle oikea valinta”, hän muistelee.

Viita-aho kuvailee Aalto MBA:ta intensiiviseksi, vaativaksi, positiiviseksi ja opettavaiseksi kokemukseksi.

“Opetus oli hyvin korkeatasoista ja ryhmämme oli mainio. Yhteishenki ja diversiteetti rikastuttivat jokaisen kokemusta merkittävästi: autoimme kaikki toisiamme oppimaan enemmän ja meistä muodostui tiivis verkosto, joka pitää edelleen säännöllisesti yhteyttä”, hän korostaa.

Yhteishenki ja diversiteetti rikastuttivat jokaisen kokemusta merkittävästi."

Johtoryhmien esittelemät aidot liiketoimintahaasteet eli live-caset olivat Viita-aholle erityisen mieluisa oppimiskeino.

“Perinteiset business caset olivat niin ikään mainioita. Tosiasiassa jokaisesta ohjelmassa käsitellystä aihepiiristä sai arvokasta oppia. Sain paitsi uutta tietoa esimerkiksi henkilöstöjohtamisesta ja markkinoinnista, myös uusia näkökulmia kaikista ryhmätöistä, esityksistä ja viimeiseen moduuliin kuuluneesta hyvin palkitsevasta liiketoimintasimulaatiosta. MBA:n aikana tehdään myös työtä itsensä kehittämisen parissa, joka oli todella antoisaa”, hän listaa.

“Jos lähtisin nimeämään suosikkiaiheitani, nousisivat muutosjohtaminen, makrotaloustiede, kaikki rahoituksen kurssit ja neuvottelutaidon ja vaikuttamisen kurssi ensimmäisinä mieleeni. Näiden moduulien kouluttajat – Pekka Mattila, Matti Suominen, Ben Nothnagel ja Khaled Soufani – olivat poikkeuksellisen kovatasoisia osaajia, joilla oli loistavat opetusmetodit”, Viita-aho tähdentää.

Viita-aho osallistui Aalto MBA:n opiskelijavaihtoon keväällä 2018. Hän vietti perheineen neljä kuukautta Seattlessa, missä hän opiskeli muun muassa markkinointia ja yrittäjyyden yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

“Opetuksella niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin oli omat erityisvahvuutensa. Olin hyvin tyytyväinen päätökseeni osallistua opiskelijavaihtoon. On hienoa, että Aalto EE tarjoaa tällaisen mahdollisuuden”, hän alleviivaa.

Sain laajan näkemyksen liiketoiminnasta ja olen nyt sekä pätevämpi että rohkeampi arvioimaan liiketoimintapäätöksiä."

Viita-aho kertoo MBA-opintojen ylittäneen hänen odotuksensa, sillä kokemus muutti niin hänen tapaansa ajatella kuin hakea uutta tietoa.

“Opin ymmärtämään ja vertaamaan eri toimialoja ja liiketoimintalogiikoita globaalilla tasolla. Sain laajan näkemyksen liiketoiminnasta ja olen nyt sekä pätevämpi että rohkeampi arvioimaan liiketoimintapäätöksiä”, Viita-aho toteaa.

“Vuosikertomukset ja tilinpäätökset ovat hyvä käytännön esimerkki monista oppimistani taidoista: pystyn nyt sujuvasti tulkitsemaan niitä, ja tarvittaessa kyseenalaistamaan laskelmia ja perustelemaan eriävän kantani”, hän lisää.

Toinen hyvin käytännönläheinen hyöty Viita-aholle oli hänen kohentunut englanninkielentaitonsa.

“Erityisesti suullinen englannintaitoni parani oleellisesti MBA:n aikana. Meillä oli ohjelmassa erinomainen viestintätaitojen valmentaja. Tätä nykyä pidän hyvillä mielin esityksiä esimerkiksi yhdysvaltalaisille johtoryhmille. Koen hyvinkin laaja-alaisista aihepiireistä puhumisen luontevaksi ja nautin tätä nykyä esityksien pitämisestä myös englannin kielellä”, hän huomauttaa.

Aikataulujen hallinta oli Viita-aholle MBA:n haastavin osuus, mutta Aalto EE:n joustavuus – sekä etukäteen suoritetut kolme moduulia – mahdollistivat työn, perhe-elämän ja opintojen yhdistämisen.

“Opinnot osuivat keskelle aika hektistä vaihetta. Saimme vaimoni kanssa ensimmäisen lapsemme, olin mukana kehittämässä ja sittemmin myymässä perheyritystämme, ja samaan aikaan myös vaihdoin työpaikkaani Futuricelle. Se oli kieltämättä haastavaa, mutta ehdottomasti vaivan arvoista. Tulin ainakin todistaneeksi, että MBA onnistuu kiireisessäkin elämäntilanteessa”, Viita-aho pohtii.

“Suosittelen Aalto MBA -ohjelmaa ja suosittelen myös aloittamista saman tien. En olisi nykyisessä työssäni Futuricella ilman MBA-tutkintoa. Työni on todella palkitsevaa. Aalto MBA:n ansiosta minulla on tarvittavat tiedot ja näkemystä työskennellä tässä innostavassa yrityksessä,” hän sanoo.

Aalto MBA