"Sain enemmän kuin olin osannut kuvitella. EMBA-opinnot antoivat minulle rauhallisuutta, harkintaa ja kokonaisvaltaisemman näkemyksen johtamiseen.”

Paula Viikari
Tehtaanjohtaja, Valio

Paula Viikari on työskennellyt Valion mehutehtaan johtajana kohta viisi vuotta. Viikarin luotsaamassa tehtaassa valmistetaan kaikki Valion mehut ja marjakeitot. Valtaosa tuotannosta myydään Suomessa, jossa Valion tuotteiden volyymi ja valikoima näkyy erityisen hyvin kylmämehuhyllyssä.

Viikari on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Hän kertoo harkinneensa jo jonkin aikaa lisäopintoja ennen kuin päätyi valitsemaan Aalto Executive MBA -ohjelman.

”Töissä on hyvin mielenkiintoista, mutta siellä on kuitenkin omassa kuplassaan, enkä kokenut olevani päivän tiedossa kiinni. Harkitsin väitöskirjankin tekemistä, mutta sitten törmäsin Aalto EE:n sivuilla EMBA-ohjelmaan. Se vaikutti loistavalta tilaisuudelta töiden ja opiskelujen yhdistämiseen”, Viikari kertoo.

Viikari sanoo kartoittaneensa eri EMBA-koulutusohjelmat tarkkaan ennen kuin päätyi Aaltoon.

”Kävin useamman eri koulutustarjoajan infotilaisuuksissa ja sen tehtyäni valintani oli selvä. Aalto EE:n paketti oli niin harkittu ja loppuun asti mietitty jo ensimmäisestä kontaktista lähtien”, Viikari muistelee.

Opinnoista oli Viikarin mukaan selvää käytännön hyötyä töissä alusta alkaen.

Aalto EE:n paketti oli niin harkittu ja loppuun asti mietitty jo ensimmäisestä kontaktista lähtien."

”Tehtaanjohtajana olin onnekkaassa tilanteessa, sillä pystyin kokeilemaan kaikkea mitä halusin. Keskustelin asioista johtoryhmän kanssa ja ryhdyimme töihin. Esimerkiksi eräässä moduulissa kerrottiin luottamuksesta työhyvinvoinnin mittarina. Se kuulosti fiksulta mittarilta, joten toteutimme asiasta kyselyn saman tien. Toki meillä on Valion puolelta Mielekäs työ -hyvinvointikysely, mutta teimme hiukan ekstraa”, Viikari naurahtaa.

”Operations Management -moduulista vein eniten oppeja suoraan käytäntöön, sillä siinä keskityttiin Leaniin ja tuotantoprosesseihin. Valiolla on Green Belt ja Six Sigma käytössä, ja saimme EMBA:sta ammentamieni ideoiden avulla tehtaallamme herätettyä uutta draivia tekemiseen”, Viikari pohtii.

Viikari luonnehtii opintoja intensiiviseksi ja kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi.

”Opetusmenetelmät olivat niin tehokkaita, että huomaan tuon tuostakin normaaliarjessa jonkin tilanteen sattuessa kohdalle, että tätähän käsiteltiin EMBA:ssa ja minulla on tästä materiaalia. Takaraivoon jäi hyviä malleja ja työkaluja, joita ei ehkä tietoisesti ajattele, mutta muistuvat heti mieleen niiden osoittautuessa tarpeellisiksi. Sain ohjelmasta myös äärettömän hyviä työkaluja jotka ovat jääneet ihan vakiokäyttöön, esimerkiksi ongelmanratkaisuun liittyen”, hän kuvailee.

Opetusmenetelmät olivat niin tehokkaita, että huomaan tuon tuostakin normaaliarjessa jonkin tilanteen sattuessa kohdalle, että tätähän käsiteltiin EMBA:ssa ja minulla on tästä materiaalia."

EMBA:n monipuolisuus oli Viikarille positiivinen yllätys. Mainio opiskeluporukka ja Self Development -prosessi saavat häneltä paljon kiitosta.

”Meillä oli äärettömän hyvä ryhmä. Yhteishenki oli alusta asti välitöntä. Aalto EE:llä oli paljon vaikutusta asiaan: ryhmää johdettiin ja hallittiin erinomaisesti ja meille annettiin hyviä mahdollisuuksia tutustua toisiimme,” hän tähdentää.

”Self Development -prosessi oli kenties koko koulutuksen suurin anti. Sain kahden vuoden ajan ohjatusti reflektoida omaa tekemistäni, ja uusia työkaluja joiden kautta oli helppo kokeilla asioita käytännössä. Se antoi uudenlaista itsetuntemusta ja oivalluksia esimerkiksi läsnäoloon liittyen. Olin varsin aikaansaava ihminen ennenkin, mutta tein asioita aika lailla yöunien kustannuksella. Nyt saan enemmän aikaiseksi vähemmällä vaivalla ja stressillä”, Viikari huomauttaa.

Vaikka EMBA:n työmäärä tuntui Viikarista etenkin alkuun valtavalta, hän ei kokenut opintoja raskaaksi.

”Kaikki oli niin systemaattista ja järjestelmällistä – tiesit aina tasan tarkkaan mitä on edessä ja tehtävänä. Self Development prosessin hyödyt huomasi myös opiskellessa. Erityisesti opintojen loppua kohden tekeminen oli paljon sujuvampaa, vaikkei työmäärä vähentynyt. Sain parempia arvosanoja, enkä käyttänyt öitä tehtävien tekemiseen”, Viikari kertoo.

EMBA on siitä mainio ohjelma, että jokainen pystyy helposti soveltamaan oppeja omaan työhönsä ja saa siihen uutta draivia."

Viikari sanoo suosittelevansa EMBA-ohjelmaan osallistumista mielellään.

”Sain enemmän kuin olin osannut kuvitella. Opinnot antoivat minulle rauhallisuutta, harkintaa ja kokonaisvaltaisemman näkemyksen johtamiseen”, hän listaa koulutuksen hyötyjä.

”EMBA on siitä mainio ohjelma, että jokainen pystyy helposti soveltamaan oppeja omaan työhönsä ja saa siihen uutta draivia. Pystyt ajattelemaan opetuksessa käsiteltyjä asioita juuri sen kannalta mitä olet töissä parastaikaa tekemässä. Opinnot vaativat kurinalaisuutta ja ajankäyttöä, mutta jos on aidosti kiinnostunut, niin suosittelen ehdottomasti osallistumista”, Viikari toteaa.

Aalto Executive MBA