Artikkelit
Tietomallipohjaisen kaavoituksen hyödyt kunnan näkökulmasta
10.09.2024, Pilvi Nummi, Ilkka Rinne ja Marko Kauppi
YTK:n Pitkä kurssi on yhdyskuntasuunnittelun täydennyskoulutuskokonaisuus eritaustaisille asiantuntijoille. Ohjelmassa syvennät ymmärrystäsi yhdyskuntasuunnittelun ajankohtaisista haasteista ja kehityksen suunnasta.
Keskustelut ovat olennainen osa YTK:n Pitkää kurssia ja yhteyttä pidetään aktiivisesti myös lähiopintojaksojen välillä. Verkottumista edistetään järjestämällä kaikille avoimia Tähtiluentoja, joihin osallistuvat myös YTK:n Pitkän kurssin alumnit. Alumnit pitävätkin yhteyttä toisiinsa, joten kollegiaalista tukea saa myös ohjelman jälkeen.
Koulutukseen sisältyy myös vapaavalintainen erillishintainen ulkomaan opintomatka, jolla perehdyt kurssin aihealueisiin kansainvälisestä näkökulmasta.
YTK:n Pitkän kurssin käyneenä hallitset yhdyskuntasuunnittelun ja kaupunkitutkimuksen kentän. Asiantuntemuksesi on laajentunut, ymmärryksesi syventynyt, ja sinulle on muodostunut näkemys kehityksen suunnasta.
YTK:n Pitkä kurssi on saanut nimensä Teknillisen korkeakoulun erillislaitoksen Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskuksen mukaan. YTK oli aiemmalta nimeltään Yhdyskuntasuunnittelun jatkokoulutuskeskus YJK, jossa käynnistettiin yhdyskuntasuunnittelun täydennyskoulutustoiminta vuonna 1968 sen jälkeen, kun Pohjoismaiden ministerineuvosto oli tehnyt aiheesta aloitteen 1960-luvun alussa. Koulutuksen avulla pyrittiin hallitsemaan maaltamuuton tuottamaa painetta kaupunkien kasvulle. Tunnetuin koulutusohjelma oli "pitkä", mutta tämän lisäksi oli myös "lyhyitä" ohjelmia. YTK:n Pitkä kurssi kunnioittaa siis nimessään yhdyskuntasuunnittelun monitieteisen täydennyskoulutuksen pitkää perinnettä.
Ohjelman on suorittanut jo noin 2000 yhdyskuntasuunnittelun alan ammattilaista. Aika ajoin koulutusta on päivitetty ja nykyisessä muodossaan se soveltuu 2020-luvun työelämän rytmiin. YTK:n Pitkä kurssi toteutetaan Aalto EE:n ja Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön laitoksen yhteistyönä, mutta kouluttajia on myös muilta laitoksilta ja Aallon ulkopuolelta.
YTK:n Pitkän kurssin voit hyväksyttää osaksi kaavoittajan pätevyyden toteamismenettelyä. Kurssi on osa kaavoittajan pätevyyden toteamismenettelyn edellyttämää täydennyskoulutusta. Pätevyyttä voi hakea FISE Oyn kautta.
Lisätietoja: www.fise.fi.
Webinaaritallenteessa Aalto-yliopiston kiinteistösijoittamisen työelämäprofessorin Ilkka Tomperin johdolla käsitellään menestyksekkään kaupunkikehittämisen edellytyksiä ja pohditaan, mihin tekijöihin kiinteistökehittäjä voi vaikuttaa ja mihin ei. Lisäksi arvioidaan nykyisen markkinatilanteen vaikutuksia kiinteistökehittämiseen sekä nyt että lähitulevaisuudessa.
Koulutuksen jälkeen asiantuntemuksesi yhdyskuntasuunnittelusta on laajentunut ja ymmärryksesi syventynyt. Koulutuksen suorittaneet arvostavat erityisesti ohjelman myötä syntyvää, yhdyskuntasuunnittelun ja kaupunkitutkimuksen alan ammattilaisten verkostoa sekä kokemusten jakamista jo ohjelman aikana.
YTK:n Pitkä kurssi on suunniteltu yhdyskuntasuunnittelun alan suunnittelu-, kehittämis-, tutkimus-, konsultointi- ja johtotehtävissä oleville ammattilaisille julkisella tai yksityisellä sektorilla.
Koulutus soveltuu mm.
YTK:n Pitkä kurssi on nimensä mukaisesti pitkäkestoinen täydennyskoulutuskokonaisuus, joka suoritetaan yhdentoista kuukauden aikana, alkaen kesäkuun ennakkotehtävästä ja päättyen ohjelman viimeiseen jaksoon seuraavan vuoden toukokuussa. Opintojen laajuus on 20 opintopistettä.
Ohjelman kouluttajat tulevat Aalto-yliopiston rakennetun ympäristön ja arkkitehtuurin laitoksilta. Lisäksi koulutuksessa kuullaan kokeneita ja näkemyksellisiä yhdyskuntasuunnittelun käytännön asiantuntijoita.
Koulutuksen runkona ovat 2-3-päiväiset lähijaksot ja maksimissaan yhden päivän pituiset verkkotapaamiset. Kolmipäiväisillä jaksoilla tehdään miniekskursioita Etelä-Suomessa. Ohjelman aikana tehdään runsaasti oppimista syventäviä tehtäviä, joista osassa voi paneutua omaan kiinnostuksen kohteeseensa. Jokaisen jakson jälkeen toteutat työpaikallasi Kaikutiimin, jossa keskustelet kollegoittesi kanssa jakson sisällöstä ja näin koko organisaatio oppii kanssasi.
Koulutuksen loppupuolella toteutetaan valinnainen ulkomaan opintomatka, jolla kurssin aihealueisiin perehdytään eurooppalaisesta näkökulmasta. Tämä valinnainen opintomatka ei sisälly koulutuksen hintaan vaan se maksetaan erikseen. Opintomatkan kustannus on noin 2 000–2 500 euroa.
YTK:n Pitkä kurssi on eurooppalaisen järjestelmän (ECTS) mukaisesti opintopisteytettyä täydennyskoulutusta. Hyväksytty 20 opintopisteen (vähintään 540 tuntia) suoritus voidaan vastaanottavan yliopiston päätöksellä myöhemmin lukea hyväksi soveltuvaan tutkinto-ohjelmaan. YTK:n Pitkä kurssi on myös kaavoittajan pätevyyden toteamismenettelyn edellyttämää täydennyskoulutusta. Pätevyyttä voi hakea FISE Oy:n kautta.
YTK:n Pitkän kurssin suoritus edellyttää 20 opintopistettä, joista 15 pistettä kertyy kaikille yhteisistä opinnoista ja 5 pistettä valittavista tehtävistä. Tämän lisäksi kurssilaiset voivat mahdollisuuksien mukaan kerryttää opintopistemäärää lisäopintotehtävillä. 1 opintopiste on 27 tuntia, joten tunteina ohjelman laajuus on (vähintään) 540 tuntia.
Kaikille yhteiset opinnot (15 op) koostuvat ohjelman ennakkotehtävistä, opintokokonaisuuksista (lähijakson ennakkotehtävät, aktiivinen läsnäolo lähijaksoilla, oppimispäiväkirja ja kaikutiimi) ja portfoliosta.
Valittavia tehtäviä (min. 5 op) ovat mm. erilaiset Aalto-yliopiston tutkijoiden vetämät harjoitukset, kirjatentti, omaan kiinnostuksen kohteeseen liittyvä lyhytluento ja essee.
Luettavaa aiheesta