"Opiskelu DBA-ohjelmassa on räätälöity hyvin joustavaksi"

Kaupan alalla uransa tehnyt Marko Hoikkaniemi tekee DBA-väitöskirjaa asiakasarvon rakentumiseen liittyen. Kokeneille johtajille suunnattu Aalto Executive DBA -ohjelma on avannut uusia uramahdollisuuksia, Hoikkaniemi kirjoittaa.

Kuva: Studio Lindell

Marko Hoikkaniemi, 21.06.2022

Olen aina pitänyt opiskelusta ja arvoni uteliaisuus, avoimuus, rohkeus ja rehellisyys tukevat tätä. Tiedonjanoni on jatkuvaa ja olen halunnut ylipäätään kehittää asioita.

Toimiessani K-kauppiaana olin erityisen kiinnostunut digitaalisesta markkinoinnista. Opiskelin sitä Jyväskylän yliopiston järjestämässä Menestyksen tekijät -koulutusohjelmassa. Siellä kuuntelin innolla erityisesti Lasse Mitrosen ja Heikki Karjaluodon luentoja.

Ajatteluni kirkastui ja laajentui, ja huomasin, että halusin syventää liikkeenjohdollista työtäni eli parempaa kaupan johtamista. Sain tutkimusidean ajatuksiini ja tarkensin sitä paperille. Otin yhteyttä Aalto Executive Doctor of Business Administration (DBA) -ohjelman silloiseen ohjelmajohtajaan Ulla-Maija Uusitaloon. Tutkimussuunnitelmani hyväksyttiin ja Lasse Mitronen lupautui ohjaajaksi. Pian minut hyväksyttiin mukaan ohjelmaan.

Työni oli suunnattu suoraan kaupan maailmaan ja käytännöllisyys oli vahvasti läsnä alusta loppuun saakka."

Nyt tutkin asiakasarvon rakentumista digitaalisen markkinoinnin avulla asiakaspolun eri vaiheissa päivittäistavarakaupassa.

Innostuneisuuteni nousi uudelle tasolle. Kävin monia hyviä keskusteluja aiheesta työn ohessa niin keskolaisten, kauppiaiden kuin henkilökunnan ja asiakkaiden kanssa. Työni oli suunnattu suoraan kaupan maailmaan ja käytännöllisyys oli vahvasti läsnä alusta loppuun saakka.

Ohjelma on suunnattu kokeneille johtajille

Opiskelu DBA-ohjelmassa on räätälöity hyvin joustavaksi ja työn ohessa suoritettavaksi.  Samalla se on hyvin paljon itsestä kiinni: opiskelua varten on varattava aikaa ja tiedon hankinnan pitää olla aktiivista. Tukea ja ohjausta on kaiken aikaa tarjolla jokaisen oman tarpeen mukaan.

Opiskelu on yhteisöllistä, toisia arvostavaa ja eteenpäin menevää. Tämä ajattelumaailma sopi minulle erityisen hyvin. Tutustuin matkan aikana moniin väitöskirjoihin ja tieteellisiin artikkeleihin ja arvioin niitä annettujen tehtävien pohjalla. Samalla tein kaiken aikaa omaa tutkimustani. Suoritin myös DBA-ohjelmassa olevat pakolliset 60 opintopistettä reippaassa tahdissa.

Ohjelma tarjoaa merkittäviä käytännön hyötyjä akateemisista vaatimuksista tinkimättä."

Aalto Executive Doctor of Business Administration on nimensä mukaan kokeneille johtajille suunnattu kauppatieteellinen tohtorikoulutusohjelma. Osallistujilta odotetaan runsaasti johtamiskokemusta ja halua panostaa merkittävästi ammatillisten käytäntöjen kehittämiseen itseään kiinnostavilla aloilla.

Ohjelma tarjoaa työnantajille ja opiskelijoille merkittäviä käytännön hyötyjä akateemisista vaatimuksista tinkimättä. Mielestäni ohjelma sopii erityisen hyvin kaupan maailmaan, koska tutkittavia aiheita on tarjolla paljon. Kaupan alasta tekee erityisen se, että dataa on käytettävissä todella paljon. Oleellista onkin osata tunnistaa ja löytää oikeaa dataa kaiken keskeltä.

DBA-ohjelmasta valmistuneet työskentelevät yleensä johtajina tai asiantuntijoina yksityisellä tai julkisella sektorilla. DBA-ohjelmaan kuuluva tutkimus – väitöskirja, joka tarkastetaan julkisessa väitöstilaisuudessa – liittyy yleensä vahvasti liiketoimintaan ja johtamistyöhön. DBA-kandidaatit voivat esimerkiksi toteuttaa laajan tutkimushankkeen omalle työnantajalleen. Näin teoria ja käytäntö yhdistyvät ja ovat heti sovellettavissa organisaation kehittämiseen.

Mielestäni juuri tämä on parasta ohjelmassa. Vahva substanssi ja teorian sekä käytännön vieminen eteenpäin palvelee niin tekijää kuin tutkimuksen kohdetta. Kohdetta tämä hyödyntää esimerkiksi päivittäistavarakaupassa siinä, että parhaat opit ja oivallukset on mahdollista viedä käytäntöön heti ja korjata hyödyt talteen.

Opinnoissa korostuu teorioiden soveltaminen käytäntöön

Tieteellisempiin tohtoriohjelmiin verrattuna DBA-opinnoissa ja väitöskirjassa korostuu teorioiden soveltaminen käytäntöön – täysin uuden teorian kehittäminen ja testaaminen ei ole välttämätöntä. Aalto Executive DBA -ohjelman pääaineet ovat strategia ja markkinointi, mutta kaikki johtamiseen liittyvät monialaiset tutkimusaiheet ovat tervetulleita.

Toimiessani nyt liiketoiminnan opettajana minulla on todella hyvä osaaminen tehtävään ja mahdollisuus nousta uralla ylöspäin."

Omalla kohdallani DBA-ohjelmasta on ollut hyötyä siinä, että toimiessani nyt liiketoiminnan opettajana minulla on todella hyvä osaaminen tehtävään ja samalla mahdollisuus nousta uralla ylöspäin. Myös mahdollinen paluu yrittäjäksi on olemassa ja kilpailukykyni on tässä kohtaan parantunut. Minusta ollaan enemmän kiinnostuneita, kuin aikaisemmin.

Jos tunnet paloa ja olet siinä tilanteessa, että harkitset tätä DBA-opintopolkua, suosittelen ottamaan yhteyttä ohjelmajohtaja Patrick Furuun. Opiskelu kannattaa aina ja huipulla on vielä tilaa nousta uudelle tasolle.

Kirjoittaja Marko Hoikkaniemi on kaupan alan ammattilainen, joka on työskennellyt muun muassa K-kauppiaana. Hoikkaniemi viimeistelee paraikaa DBA-väitöskirjaansa Aalto Executive DBA -tohtoriohjelmassa. Lue lisää ohjelmasta

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: "Opiskelu DBA-ohjelmassa on räätälöity hyvin joustavaksi"

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirje on kokoelma ajatuksia herätteleviä artikkeleita, podcasteja ja näkemyksiä johtajuudesta, liike-elämästä ja itsensä kehittämisestä. Uutiskirjeessä saat kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Aalto University Executive Education Oy ja sen konserniyhtiöt voivat käyttää tietojani markkinoinnissa pitääkseen minut ajan tasalla viimeisimmistä liike-elämän keskustelunaiheista sekä ohjelmista ja auttaakseen minua edistämään uraani. Katso tietosuojapolitiikka