Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Kannattaako suorittaa MBA vai EMBA? Aalto EE:n asiantuntijat vastaavat
Edellinen sivu Aalto MBA -osallistujia opintojen parissa vuonna 2023. Kuva: Otso Alasko
Johtaminen

Kannattaako suorittaa MBA vai EMBA? Aalto EE:n asiantuntijat vastaavat

Mikko Laukkanen ja Kerttu Kuokkanen kannustavat miettimään, millaista muutosta omalle uralleen kaipaa ja tekemään päätöksen sen perusteella.

Anu Haapala, 01.02.2024

| Artikkelit

Moni johtamiskoulutuksesta kiinnostunut pohtii, kumpi ohjelma sopisi juuri minulle – Aalto MBA vai Aalto Executive MBA eli Aalto EMBA?

Molemmat ohjelmat on suunniteltu suoritettavaksi työn ohessa ja niissä käsitellään samankaltaisia teemoja. Ohjelmien välillä on kuitenkin myös selkeitä eroja, kertovat Aalto EE:n akateeminen johtaja ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun työelämäprofessori Mikko Laukkanen ja Aalto EE:n MBA-ohjelmista vastaava johtaja Kerttu Kuokkanen.

MBA:han hakeutuvat tyypillisesti kokeneet asiantuntijat, joilla ei kuitenkaan ole vielä kovin paljoa johtamiskokemusta ja -osaamista.

Aalto MBA:ssa käydään enemmän läpi asioita
ja taustoja käytännön tasolla."

”Aalto MBA:ssa käydään enemmän läpi asioita ja taustoja käytännön tasolla. EMBA-osallistujilla puolestaan on jo enemmän kokemusta johtavasta työstä. Silloin pyritään pikemminkin täydentämään heidän olemassa olevaa osaamistaan kuin rakentamaan pohjaa”, Laukkanen sanoo. 

MBA:ssa moni käsiteltävä asia on osallistujille uusi. EMBA:ssa taas aiheet ovat useille tuttuja, mutta oppimiskokemuksen syvyys muodostuu vertaistuen kautta. Toisten osallistujien kokemukset, vertaisoppiminen ja verkoston rakentaminen ovat tärkeässä roolissa.

”He ovat kaikki samantyyppisessä tilanteessa ja kamppailevat työpaikallaan samankaltaisten haasteiden kanssa”, Kuokkanen sanoo.
 

Mieti, millaista muutosta haet omalle urallesi

Molemmissa ohjelmissa on osallistujia moninaisista taustoista ja eri aloilta.

Syyt ja motivaatio aloittaa MBA-opinnot kuitenkin vaihtelevat enemmän kuin syyt ja motivaatio aloittaa EMBA-opinnot. Taustalla voi olla halu edetä tai siirtyä aivan uudenlaiselle uralle.

”EMBA:ssa taas on tyypillistä, että henkilö on johtajapositiossa ja miettii, miten löytäisi siihen syvyyttä ja uutta motivaatiota tai miten pääsisi oikeasti ratkomaan yrityksen strategisia haasteita”, Kuokkanen sanoo.

Itselle sopivinta ohjelmaa miettiessä on tärkeää kysyä,
millaista muutosta omalle uralleen tai
omaan työhönsä kaipaa."

”EMBA:sta moni palaa suurin piirtein samantyyppisiin johtamistehtäviin kuin mistä ovat tulleetkin, mutta he katsovat niitä opintojen jälkeen eri tavalla. MBA:n jälkeen tehdään tyypillisesti erilaisia asioita kuin, mitä on tehty ennen sitä”, Laukkanen summaa.

Itselle sopivinta ohjelmaa miettiessä onkin tärkeää kysyä, millaista muutosta omalle uralleen tai omaan työhönsä kaipaa.

Jos haluaa pystyä tekemään asioita ja ymmärtää liiketoiminnan tekemistä konkreettisesti eri näkökulmista, oikea valinta on luultavasti MBA. Jos taas pohja on jo kunnossa ja haluaa ymmärtää asioita syvällisemmin, nähdä paremmin niiden välisiä yhteyksiä ja kyetä toimimaan strategisella tasolla, EMBA on luultavasti sopiva valinta.
 

Vaikuttavuus ei synny pelkästä sisällöstä

Kaikki Aallon MBA-ohjelmat lupaavat vaikuttavuutta ja tämä on myös ohjelmien alumnien kokemus.

Vaikuttavuus ei tule ilmaiseksi. Kaikki MBA-ohjelmat ovat mittavia investointeja niin rahallisesti kuin ajallisesti.

Usein johtamiskoulutusten käymisten taustalla on esimerkiksi halu kiihdyttää omaa urakehitystä.

”Sellaiseen ohjelmaan verrattuna, joka ei maksa, näissä se impakti on yksinkertaisesti isompi”, Kuokkanen sanoo.

Näihin ohjelmiin hakeutuvat ihmiset,
jotka ovat valmiita maksamaan
vaikuttavuudesta ja joiden kunnianhimon
taso on korkea."

”Mukana tulee myös oikeanlainen verkosto: näihin ohjelmiin hakeutuvat ihmiset, jotka ovat valmiita maksamaan vaikuttavuudesta ja joiden kunnianhimon taso on korkea. He ovat valmiita panostamaan opintoihinsa tosissaan.”

Laukkanen huomauttaa, että sillä on väliä kenen kanssa kaksi vuotta elämästään viettää.

”Sisällöt saa vaikka netistä, mutta vaikuttavuus tulee siitä, kun ne viedään käytäntöön ja niistä keskustellaan muiden fiksujen ihmisten kanssa”, Laukkanen lisää.

Vertaisten kanssa opiskelu antaa myös varsin konkreettista esimerkkiä ja inspiraatiota lähteä oikeasti muuttamaan asioita omalla työpaikalla.

”Tulee se tunne, että kyllä minä pystyn tämän viemään eteenpäin maanantaina, kun tuo teki sen jo eilen”, Kuokkanen sanoo.
 

Opintojen sisällössä on merkittäviä eroja

Erot heijastuvat myös konkreettisesti opintojen sisältöön.

MBA:ssa harjoitellaan paljon asioiden tekemistä käytännössä. EMBA:ssa puolestaan etsitään uusia näkökulmia asioihin hyödyntäen aiempaa kokemusta ja tietoa. Iso osa oppimisesta tapahtuu keskustellen ja reflektoiden.

EMBA:ssa luento-opetusta on hieman enemmän kuin MBA:ssa. MBA:ssa taas tehdään jonkin verran enemmän ryhmätöitä lähiopetuksen ulkopuolella.

EMBA:ssa johtaminen on keskeisessä roolissa läpi opintojen. MBA:ssa taas on mahdollisuus jopa erikoistua tiettyyn bisneksen osa-alueeseen, kuten rahoitukseen tai innovaatio- ja yrittäjyysteemoihin.

Yhden myytin niin Laukkanen kuin Kuokkanen haluavat kuopata: EMBA ei ole ”parempi” ohjelma kuin MBA. Ohjelmat on yksinkertaisesti suunniteltu vastaamaan eri tarpeisiin ja tukemaan johtajia ja asiantuntijoita uran eri vaiheissa.

”Meillä on yksi alumni, joka kävi EMBA:n ja totesi, ettei saanut sieltä kaikkea, mitä halusi. Sen vuoksi hän kävi sen jälkeen myös MBA:n: hän halusi perustavanlaatuisempaa ja syvällisempää oppia eri liiketoiminnan aiheista”, Kuokkanen sanoo.
 

Aallon MBA-ohjelmien osallistujat käyvät opintojensa aikana läpi muutos- ja kehitysprosessin. Se kattaa sekä henkilökohtaisen johtajuuden että kyvyn ymmärtää, miten muuttuva liiketoimintaympäristö heijastuu omaan organisaatioon. Ohjelmamme sisältävät kaikki liiketoiminnan keskeiset osa-alueet. Todistukset myöntää Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu. Lue lisää täältä.


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa