Kumpi ohjelma sopii sinulle paremmin – MBA vai EMBA?

Aalto MBA- ja EMBA-ohjelmilla on paljon yhteistä – ja muutama selkeä ero. Katri Koivula ja Mikko Laukkanen kertovat miksi kumpikin ohjelma on mainio vaihtoehto ja tuovat esille asioita, jotka sinun kannattaa pitää mielessä, kun valitset itsellesi sopivinta ohjelmaa.

Katri Koivula, Aalto EE:n tutkinto-ohjelmat -liiketoiminta-alueen apulaisjohtaja.

Joanna Sinclair, 07.11.2018

Read the story in English

Neljä keskeistä asiaa vaikuttavat siihen onko Aalto MBA vai Executive MBA sinulle parempi valinta: uravaiheesi, kokemuksesi johtajana, ohjelman rakenne ja työkokemuksesi yleensä. Ohjelmien pääasiallinen ero on se, ketä ne palvelevat parhaiten.

Uravaihe ja kokemuksesi johtajana

Aalto MBA on paras valinta niille, jotka haluavat edetä urallaan ja tutkia uusia vaihtoehtoja. Jos tavoitteenasi on ylennys tai täysin uusi suunta urallasi, on MBA-ohjelma sinulle erinomainen ratkaisu.

Monet MBA-ohjelmaan osallistujat työskentelevät asiantuntijoina tai päällikkötasolla ja haluavat edetä johtamispolulla.

Jos haluat edetä johtajaksi, valitse MBA. Jos olet jo kokenut johtaja, EMBA on oivallinen valinta.”

”Jos olet esimerkiksi juristi tai insinööri ja olet pian siirtymässä perheyrityksesi johtoon – tai tavoitteenasi on edetä johtajaksi, mutta liiketoimintaosaamisesi kaipaa vahvistusta ennen tätä harppausta – saat MBA-ohjelmasta tarvittavat työkalut ja taidot, joiden avulla voit saavuttaa tavoitteesi”, kertoo Katri Koivula, Aalto EE:n tutkinto-ohjelmat -liiketoiminta-alueen apulaisjohtaja.

EMBA sopii parhaiten kokeneille johtajille, joilla on vankka näkemys siitä, minne he ovat urallaan menossa. Jos sinulla on useiden vuosien kokemus liiketoimintavastuullisena johtajana ja haluat nopeuttaa tai vahvistaa nykyistä urakehitystäsi – Executive MBA on sinulle oikea valinta.

Pelkkien työkokemusvuosien perusteella on mahdoton sanoa kannattaisiko sinun valita MBA vai EMBA, toteaa tohtori Mikko Laukkanen (oikealla), Aalto EE:n akateeminen johtaja. Oleellinen kysymys on se, missä uravaiheessa olet. Jos haluat edetä johtajaksi, valitse MBA. Jos olet jo kokenut johtaja, EMBA on oivallinen valinta.

Ohjelmien rakenne-erot

Aalto MBA ja EMBA ovat sisällöltään varsin saman tyyppisiä. Molemmissa ohjelmissa paneudutaan kaikkiin liiketoiminnan eri osa-alueisiin, henkilökohtaiseen kasvuusi johtajana ja liiketoiminta- ja organisaatiomuutoksien saloihin.

Ohjelmien rakenteissa on kuitenkin selkeä ero ja ne tarjoavat myös erilaiset oppimiskokemukset. Molemmat ohjelmat on jaettu moduuleihin, joissa on sekä ennakko- että jälkitehtävät. MBA:ssa on enemmän lähiopetuspäiviä, ryhmätöitä ja opetustunteja, kun EMBA sisältää enemmän itseopiskelua ja aihepiirit käydään läpi nopeammassa tahdissa.

MBA:ssa on kerran kuussa lähijakso, jolloin ryhmä tapaa viisi kertaa noin viikon sisällä. Ohjelman aikana syvennyt aihealueisiin perusteellisesti, saat kattavan kuvan liiketoiminnasta, ja erikoistut yhteen valitsemaasi suuntautumisvaihtoehtoon. MBA-ohjelmaan osallistujat voivat myös suorittaa osan moduuleista jossain Aalto EE:n monista korkeatasoisista yhteistyöyliopistoista.

MBA laajentaa uramahdollisuuksiasi käytännönläheisellä otteella.”

MBA laajentaa uramahdollisuuksiasi käytännönläheisellä otteella. Pääset soveltamaan viitekehyksiä ja työkaluja käytännössä jo moduulien aikana, esimerkiksi työskentelemällä startup-yritysten kanssa ja kehittämällä niiden liiketoimintamalleja ja strategiaa. Ohjelmasta saamasi uusi osaaminen strategisessa ajattelussa, johtajuudessa ja liiketoiminnan kokonaisvaltaisessa ymmärryksessä voi edesauttaa urakehitystäsi merkittävästi.

Vaikka strategista näkemystä ja johtajuutta korostetaan kummassakin ohjelmassa, on strategiapainotus vielä mittavampi EMBA-ohjelmassa.

EMBA:ssa on vain kolme päivää opetusta kuukaudessa ja huomattava määrä itseopiskelua ennen ja jälkeen jokaisen moduulin. EMBA antaa sinulle monialaista liiketoimintanäkemystä ja lisää ymmärrystäsi siitä, kuinka voit toimia muutosajurina organisaatiossa. Kiteytettynä: saat globaalisti relevanttia osaamista ja erinomaiset valmiudet keskustella johtotason kokouksissa kaikista liiketoiminnan osa-alueista. Lisäksi opit mitä analyyseja kannattaa pyytää ja kuinka hyödyntää niiden tuloksia liiketoimintapäätösten tukena. EMBA-ohjelmassa voi myös osallistua valinnaisiin moduuleihin muissa Aalto EMBA -ohjelmissa ja Aalto EE:n yhteistyöyliopistoissa.

”Meillä on monia osallistujia, jotka sopisivat kumpaan tahansa ohjelmaan urakehityksensä ja johtamiskokemuksensa puolesta, mutta jompikumpi ohjelma on parempi vaihtoehto esimerkiksi aikataulusyistä tai oppimismieltymyksistäsi riippuen. Jos esimerkiksi matkustat paljon työsi puolesta, voi olla helpompi varata kuukausittain vain kolme täyttä päivää lähiopetuksiin, kuten EMBA:ssa tehdään”, sanoo Koivula.

Työkokemus

Työkokemusvaatimuksissa ei ole suurta eroa MBA- ja EMBA-ohjelmissa. Sinulla tulee olla vähintään kolme vuotta oleellista työkokemusta voidaksesi hakea MBA-ohjelmaan, kun EMBA:n lähtövaatimuksena on viiden vuoden kokemus.

MBA:ssa osallistujien keski-ikä Aalto EE:llä on noin 35 vuotta, kun EMBA:ssa osallistujat ovat tyypillisesti hiukan päälle nelikymppisiä.

MBA on monelle kunnianhimoiselle ammattilaiselle uran käännekohta. Voit ketterästi yhdistää täyspäiväisen työnteon ja opiskelut ja räätälöidä oman oppimispolkusi vastaamaan omia tarpeitasi. Ohjelman aikana reflektoit omia vahvuuksiasi ja heikkouksiasi ja saat uusia työkaluja ja taitoja, joiden avulla siirryt uudelle tasolle strategisessa ajattelussa. Vahvistat taitojasi liiketoiminnassa ja johtamisessa, minkä ansiosta pystyt ottamaan vastaan uusia, vaativampia haasteita.

EMBA tarjoaa harjaantuneille johtajille mahdollisuuden syventää jo huomattavaa kokemustaan ja henkilökohtaista kasvuaan.”

”Näiden taitojen oppiminen antaa sinulle itseluottamusta ja uskottavuutta, ja auttaa sinua kehittymään laaja-alaista näkemystä omaavaksi johtajaksi”, Koivula kertoo.

EMBA tarjoaa harjaantuneille johtajille mahdollisuuden syventää jo huomattavaa kokemustaan ja henkilökohtaista kasvuaan. Opiskeluryhmäsi koostuu saman henkisistä, kokeneista johtajista, ja teillä kaikilla on paljon annettavaa keskusteluihin. Jos et ole vielä johtoryhmän jäsen, EMBA todennäköisesti vauhdittaa etenemistäsi tähän asemaan.

”Muiden osallistujien taustat ja kokemus muokkaavat luokassa käytävää keskustelua. Vaikka molempien ohjelmien sisältö on hyvin saman tyyppinen, EMBA:ssa osallistujat reflektoivat aihealueita laajemmalla mittakaavalla ja kokeneen johtajan näkökulmasta”, Koivula lisää.

Arvostuksessa ei ole eroa

MBA- tai EMBA-opintoja harkitsevat kysyvät usein Aalto EE:n henkilökunnalta kumpaa ohjelmaa arvostetaan enemmän. Kysymykseen ei ole oikeaa tai väärää vastausta.

”Yleisesti ottaen ohjelmien arvostuksessa ei ole minkäänlaista eroa. Jos etsit uutta työpaikkaa globaaleilta markkinoilta, on MBA- tai EMBA-tutkinto tismalleen yhtä arvokas ansioluettelossasi”, sanoo Laukkanen.

”Henkilökohtaisilla mieltymyksillä on toki vaikutuksensa. Jos esimiehesi on itse valmistunut MBA-ohjelmasta, hän saattaa arvostaa sitä enemmän, esimerkiksi koska MBA:ssa osallistujat saavat valita suuntautumisvaihtoehdon ja heistä tulee näissä aihealueissa erittäin asiantuntevia. Tai kenties sinulla on kollega, joka on valmistunut EMBA-ohjelmasta ja haluat juuri sitä, minkä hänkin sai: uutta näkemystä kaikista liiketoiminnan osa-alueista ja erityisosaamista strategiassa ja johtajuudessa globaalissa kontekstissa”, Koivula jatkaa.

Vaikka MBA- ja EMBA-ohjelmien arvostuksessa ei ole eroa, on näitä tutkintoja tarjoavissa organisaatioissa merkittäviä eroja.”

Vaikka MBA- ja EMBA-ohjelmien arvostuksessa ei ole eroa, on näitä tutkintoja tarjoavissa organisaatioissa merkittäviä eroja. Aalto EE:llä on mittava kokemus maailmanluokan opetuksesta kaupallisella saralla yhdistettynä parhaaseen ja uusimpaan monitieteelliseen osaamiseen esimerkiksi digitalisaatiossa ja palvelumuotoilussa.

Aalto MBA- ja EMBA-ohjelmilla on kolme akkreditointia: AACSB, AMBA ja EQUIS. Ne ovat alan arvostetuimmat laatuleimat, jotka on myönnetty vain 0,5 % kauppatieteen yliopisto-opintoja tarjoavista oppilaitoksista.

”Akkreditointimme ovat takuu erittäin korkeasta laadusta ja jatkuvasta kehityksestä”, Koivula sanoo ja muistuttaa sisäänpääsyn olevan Aalto EE:ssä yhtä vaikeaa sekä MBA- että EMBA-ohjelmaan.

”Meillä on erittäin korkeatasoisia hakijoita, ja valikoimme ohjelmiin osallistujat äärimmäisen huolellisesti. Poikkeuksellisen korkea valmistumisasteemme – 98 % – johtuu siitä, että päästämme ohjelmiimme ainoastaan sellaisia osallistujia, joiden uskomme ehdottomasti pärjäävän. Me haluamme sinun onnistuvan ja tarjoamme sinulle huomattavan paljon tukea koko opintojesi ajan. Tiedämme, millaisia haasteita matkan varrella voi tulla vastaan, ja osaamme auttaa sinua selviämään niistä”, Laukkanen vakuuttaa. 

Polkuja MBA- ja EMBA-tutkintoon

EMBA-ohjelman kustantaa usein osallistujan työnantaja, kun monet MBA-osallistujat maksavat opintonsa itse. Tämä on kuitenkin vain trendi, ei sääntö.

Useimmilla osallistujilla on joko kandidaatin tai maisterin tutkinto ennen MBA- tai EMBA-opintojen aloittamista, mutta tähänkin trendiin on poikkeuksia.

Jos osaamisesi ja motivaatiosi on osallistujilta edellyttämällämme korkealla tasolla, me huolehdimme siitä, että löydämme sinulle oikean ratkaisun.”

”Meillä on ollut hakijoita, joilla on tausta ammattiurheilijana, ja yrittäjiä, jotka ovat perustaneet ensimmäisen yrityksensä heti lukion jälkeen. Kaikki hakijat käyvät läpi saman hakuprosessin. Jos osaamisesi ja motivaatiosi on osallistujilta edellyttämällämme korkealla tasolla, me huolehdimme siitä, että löydämme sinulle oikean ratkaisun”, Laukkanen tähdentää.

Mikäli edellisistä opinnoistasi on vierähtänyt jo hyvä tovi, saattaa Aalto EE suositella sinulle opintojen aloittamista jollain lyhyemmällä ohjelmalla, joka tarjoaa polun MBA- tai EMBA-opintoihin. Voit osallistua yhteensä neljään MBA-moduuliin vierailijana, tai käyttää esimerkiksi Aalto EE:n Global Leader -ohjelmaa ponnahduslautana EMBA-opintoihin.

”Lyhyemmät ohjelmat tarjoavat sinulle mainion tilaisuuden arvioida omaa motivaatiotasi ja opiskelutaitojasi”, Koivula toteaa.

”Suorittamalla esimerkiksi yhden tai useamman Global Leader -ohjelman moduulin ennen MBA- tai EMBA-opintoja helpotat myös työtaakkaasi nopeatahtisen MBA- tai EMBA-ohjelman aikana”, hän lisää.

Ymmärrät liiketoiminnan salat

MBA- ja EMBA-ohjelmiin sisältyy Aalto EE:ssä kattava henkilökohtaisen kasvun ohjelma, jota alumnit kutsuvat usein käänteentekeväksi kokemuksesi oman henkilökohtaisen ja ammatillisen kehittymisensä kannalta.

”Henkilökohtainen kehittyminen on tärkeä osa kumpaakin ohjelmaa. MBA ja EMBA antavat sinulle itseluottamusta ja varmuutta siitä, että pystyt keskustelemaan kaikista liiketoiminnan osa-alueista. Opinnot poistavat salaperäisyyden, joka leimaa tiettyjä liiketoiminnan osa-alueita kuten rahoitusta tai markkinointia, ja antavat sinulle asiantuntemuksen ja työkalut, joiden avulla pystyt hoitamaan liiketoiminnan haasteita eri yhteyksissä”, Laukkanen alleviivaa.

”Strateginen ajattelusi kehittyy huomattavasti. Tulet tietoiseksi siitä, mitkä elementit kytkeytyvät eri liiketoimintapäätöksiin. Rahoitus on hyvä esimerkki: sinun ei tarvitse ymmärtää jokaista nyanssia, mutta edetäksesi urallasi sinun on osattava tulkita tuloslaskelmaa, jotta löydät oleellisen tiedon liiketoimintapäätösten tueksi”, Koivula huomauttaa.

Muut osallistujat tarjoavat sinulle suunnattomasti tukea ja tietoa – niin opintojen aikana kuin valmistumisen jälkeen.”

Opiskelu MBA- ja EMBA-ohjelmissa on paljon käytännönläheisempää kuin perinteinen yliopisto-opiskelu. Luokassa käytävät keskustelut ovat yksi molempien ohjelmien kulmakiviä. Muut osallistujat tarjoavat sinulle suunnattomasti tukea ja tietoa – niin opintojen aikana kuin valmistumisen jälkeen.

”Tiedät kaikkien muiden opiskeluryhmäsi jäsenten käyneen läpi saman vaativan hakuprosessin päästäkseen sisään. Näin varmistamme, että jokaisella osallistujalla on erittäin paljon annettavaa muille keskusteluissa ja ryhmätöissä”, Laukkanen sanoo.

”Ohjelmista saa elinikäisiä ystäviä. Kun valmistut MBA- tai EMBA-ohjelmasta, sinulla on joukko luotettuja ihmisiä, joille voit soittaa missä uravaiheessa tahansa saadaksesi neuvoja tai tukea. Ohjelman aikana luotu arvokas verkosto painaa monella vaakakupissa, jos he pohtivat suorittaako opinnot Suomessa vai ulkomailla”, Koivula toteaa.

”Jos harkitset MBA- tai EMBA-opintoja, muttet ole varma siitä, kumpi ohjelma sopisi sinulle paremmin, tule keskustelemaan kanssamme jo ennen hakuvaiheen virallista haastattelua”, Laukkanen kannustaa. “Me voimme tarkastella tilannettasi ja henkilökohtaisia mieltymyksiäsi yhdessä ratkaistaksemme kysymyksen. Tule avoimin mielin, sillä monet asiat vaikuttavat siihen, kumpi ohjelma sopii parhaiten juuri sinun tarpeisiisi.”

Päädyitpä kumpaan tahansa ohjelmaan, Aalto EE tarjoaa sinulle ensiluokkaisen koulutuksen, joka vauhdittaa urasi edistymistä – mikäli sinut hyväksytään osallistujaksi.

Lue lisää Aalto EE:n Degree-ohjelmista.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Kumpi ohjelma sopii sinulle paremmin – MBA vai EMBA?

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirje on kokoelma ajatuksia herätteleviä artikkeleita, podcasteja ja näkemyksiä johtajuudesta, liike-elämästä ja itsensä kehittämisestä. Uutiskirjeessä saat kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Aalto University Executive Education Oy ja sen konserniyhtiöt voivat käyttää tietojani markkinoinnissa pitääkseen minut ajan tasalla viimeisimmistä liike-elämän keskustelunaiheista sekä ohjelmista ja auttaakseen minua edistämään uraani. Katso tietosuojapolitiikka