Uudessa painoksessa on aikaisempaa selvemmin painotettu omaisuuden vakuuttamisen kannalta olennaisia asioita. Jotta kirjan sisältö ei paisuisi liikaa (=lue: sivuja alle 500), siitä on jätetty pois markkinointia ja muita yleisiä vakuutussopimusten tekemiseen ja hoitamiseen liittyviä kohtia.
Muutostarpeen ovat aiheuttaneet lukuisat lainsäädäntömuutokset eri osa-alueilla, mutta erityisesti EU-tasolla tapahtunut sääntely ja niitä soveltava kansallinen lainsäädäntö: direktiivi vakuutusten jakelusta (IDD) ja kansalliset laki vakuutusten tarjoamisesta ja muutokset vakuutussopimuslakiin sekä tietosuoja-asetus (GDPR) ja kansallinen tietosuojalaki.
Yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset vaikuttavat muun muassa riskien arviointiin ja samalla myös omaisuuden vakuuttamiseen. Näitä muutoksia on tarkasteltu kirjassa.
Ilmastonmuutos ja yhä laajenevan jakamistalouden ominaisuudet tuovat uudenlaisia liiketoimintamalleja ja omaisuuden omistus- ja käyttömuotoja, jotka muuttavat riskejä; tuovat uusia riskejä, vaikuttavat riskien jakautumiseen ja todennäköisyyksiin, ja sitä kautta vaikuttavat siihen, millaisia vakuutussopimuksia ja minkä tahojen kanssa vakuutusyhtiöt tekevät.
Vakuutusyhtiöiden palvelukanavissa on tapahtunut suuri murros: Asiakkaat ottavat vakuutuksia ja hakevat korvauksia yhä enemmän käyttäen yksinomaan mobiili- ja muita digitaalisia palveluja. Lisäksi niin vakuuttamisen kuin korvauspalvelunkin pitää tänä päivänä olla nopeaa, helppoa ja tehokasta.
Niinpä vakuutusyhtiöt ovat automatisoineet ratkaisupalvelujaan niin vakuutussopimusten tekemisessä kuin korvausten maksamisessa, ja korvaustoiminnassa kumppanuuspalvelujen käyttö laajenee yhä. Näin siitä huolimatta, että kyse on useimmiten sangen monimutkaisista asioista. Edellä mainituista syistä myös muutoksenhakuinstansseissa törmätään uusiin ilmiöihin, toimintamalleihin jne, joihin aiemmat ratkaisukäytännöt eivät välttämättä enää sovellukaan.
Tutustu "Omaisuun vakuuttaminen" -kirjaan. Kirjan ovat kirjoittaneet Tuula Pellikka, Petri Peilimö, Pasi Puntari ja Mikko Vaitomaa.