Kari Tanskanen on toiminut yli 25 vuotta toimitusketjujen johtamisen professorina Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksella. Viimeiset 15 vuotta hänen tutkimuksensa ja opetuksensa painopiste on ollut hankintatoimessa ja ulkoisten resurssien johtamisessa. Tanskasen aiheesta kirjoittama kirja "Ulkoisten resurssien johtaminen" julkaistiin vuonna 2021. Aalto EE:llä hän kouluttaa mm. Hankintojen johtaminen -ohjelmassa, joka auttaa yksilöitä strategisen hankinnan kehittämisessä ja roolin vahvistamisessa.
Ulkoisten resurssien mahdollisuudet jäävät yrityksiltä usein hyödyntämättä, päätimme kysyä Tanskaselta miksi.
Miksi ulkoisten resurssien johtaminen on yritykselle tärkeää? Mitä hyötyjä yritys voi saada?
Kari Tanskanen (KT): Tilastojen mukaan 70–90 % yrityksen kustannuksista syntyy ulkoisten resurssien käytöstä, joten niillä on merkittävä vaikutus yrityksen lyhyen aikavälin tuloksentekoon. Lisäksi yritys voi hyödyntää ulkoisia resursseja innovaatiotoiminnassa ja liiketoiminnan kehittämisessä.
Ulkoisilla kumppaneilla, joihin lukeutuvat mm. toimittajat, asiakkaat, kilpailijat, startup-yritykset, yliopistot ja tutkimuslaitokset, on paljon osaamista ja tietoa, joka yrityksen omaan osaamiseen ja tietoon yhdistettynä avaa mahdollisuuksia kilpailukyvyn kasvattamiseen.
Olet esittänyt kirjassasi Ulkoisten resurssien johtaminen väitteen, että yritykset käyttävät edelleen vajavaisesti hyväkseen ulkoisten resurssien johtamisen mahdollisuuksia merkittävän kasvun ja kannattavuuden saavuttamiseksi. Mihin väitteesi perustuu?
KT: Väite perustuu Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulun Tuotantotalouden laitoksella viimeisen kymmenen vuoden aikana tekemäämme tutkimukseen. Tähän tutkimukseen on osallistunut kymmeniä suomalaisia yrityksiä, kuten Nokia, Kone, Orion, Konecranes, Outotec, Metso ja Valmet. Tutkimuksessa on syntynyt useita väitöskirjoja, diplomitöitä sekä tieteellisiä artikkeleita.
Tutkimuksessamme kävimme myös systemaattisesti läpi tuhansia tieteellisiä aihealuetta käsitteleviä artikkeleita. Havaintojeni mukaan yrityksissä on viime vuosikymmenten aikana tehty paljon hyvää työtä hankintojen ja ulkoisten resurssien johtamisen kehittämiseksi ja saavutettu merkittävää edistymistä, mutta ulkoisten resurssien mahdollisuuksia käytetään kuitenkin edelleen vajavaisesti.
Miksi yrityksen ylin johto ei usein havaitse ulkoisten resurssien merkitystä?
KT: Yritysten raportointijärjestelmät eivät tuo selkeästi esille ulkoisten resurssien osuutta yrityksen kustannuksista ja sitä, miten yritykset voivat vaikuttaa siihen omalla hankintojen johtamisellaan. Yritysjohdon oma kokemus- ja koulutustausta vaikuttaa myös usein siihen, mihin johtajien huomio kohdistuu. Harvalla yritysjohtajalla on koulutusta tai työkokemusta hankintojen ja ulkoisten resurssien johtamisesta.
Ulkoisten resurssien johtaminen kirjassasi sanotaan, että ERM-ajattelu olisi rakennettava sisälle yrityksen johtamisjärjestelmään. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
KT: Tämä tarkoittaa sitä, että johtamisessa yrityksen sisäisiä ja ulkoisia resursseja käsitellään yhtenä kokonaisuutena. Kaikkiin tehtäviin ja tarkoituksiin haetaan parhaat saatavilla olevat resurssit, olivat ne sitten yrityksen sisältä tai ulkopuolelta.
Mikä rooli ulkoisten resurssien johtamisessa on hankintafunktiolla ja millaista osaamista se vaatii?
KT: Ulkoisten resurssien tuloksellinen johtaminen vaatii lukuisia kyvykkyyksiä, joiden kehittämisessä hankintafunktio on avainasemassa. Kyky organisoida ulkoiset resurssit johdettaviksi hankintakategorioiksi, toimittajamarkkinoiden tuntemus, systemaattinen toimittajien etsintä ja valinta, kategoriasuunnitelmien laatiminen portfoliomalleja hyödyntäen, sekä toimittajaverkoston suorituskyvyn jatkuva parantaminen ovat hankintatoimen peruskyvykkyyksiä.
Ulkoisten kumppanien tiedon ja osaamisen hyödyntäminen yrityksen innovaatiotoiminnassa ja liiketoiminnan kehittämisessä sekä käänteinen markkinointi yrityksen tekemiseksi houkuttelevaksi ulkoisten kumppanien silmissä ovat kyvykkyyksiä, jotka tekevät ulkoisten resurssien johtamisesta strategista.
Mitä aiheita Aalto-yliopistossa tutkitaan parhaillaan teemaan liittyen?
KT: Tutkin tällä hetkellä yhdessä muiden yliopistojen professorien kanssa mm. toimittajamarkkinatiedon vaikutusta yrityksen strategiseen päätöksentekoon ja suorituskykyyn sekä ostajan ja toimittajayritysten välisen tuotekehitysyhteistyön onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä.