Vastuullisuusraportointi rakentuu olennaisuudelle

Vastuullisuusraportointi on keskeinen edellytys vastuullisuustyössä menestymisessä ja raporttia valmistellessaan yrityksen tulee huomioida sekä omat että toimialan tyypilliset piirteet niin kutsutun olennaisuusanalyysin kautta.

Saana Sampio, 15.03.2021

Vastuullisuuden mittaaminen ja sen myötä vastuullisuusraporttien määrät ovat olleet selvässä kasvussa viime vuosien ajan. Raporteista löytyy jo laajasti tietoa vastuullisuussuoriutumisesta, -tavoitteista, -riskeistä ja -mahdollisuuksista sekä numeerisesti että laadullisesti. Eikä ihme, onhan mitatuilla ja havainnollistetuilla indikaattoreilla sekä tavoitteellisella vastuullisella toiminnalla selvä yhteys: sitä saat mitä mittaat. 

Vaikka vastuullisuusraportointi on keskeinen edellytys vastuullisuustyössä menestymisessä, ei alati laajentuvat mittaristot ja suurempi määrä raportoitua tietoa ole itseisarvo. Yhtenä keskeisenä seikkana raporttia valmistellessaan yrityksen tulee huomioida sekä omat että toimialan tyypilliset piirteet niin kutsutun olennaisuusanalyysin kautta. Toisin sanoen vastuullisuusaiheen olennaisuuden tulisi heijastua raportointiin. Olennaisuuden vaade ei ole yksiselitteinen, vaan sitä puntaroidaan myös muissa yhteyksissä, esimerkiksi kirjanpitolaissa tilinpäätöksestä puhuttaessa: "Tilinpäätöksessä esitettävä seikka on olennainen silloin, kun sen pois jättämisen tai väärin ilmoittamisen voidaan kohtuullisesti odottaa vaikuttavan päätöksiin, joita tiedon käyttäjät tekevät tilinpäätöksen perusteella.” (Kirjanpitolaki, 3. luku 2 a §). 

Olennaisuusanalyysin rooli korostuu tällä hetkellä, kun raportoiville osapuolille ei ole asetettu yhtenäisiä standardeja, joita jokaisen raportintekijän tulisi noudattaa. Yrityksen olennaisuusanalyysilla on keskeinen rooli informaatioylikuormaa vältettäessä ja relevanttiin tietoon keskityttäessä. Olennaisuusanalyysi määrittelee sen, kenelle ja mistä yritys raportoi. Raportissa tulisi kertoa, mitkä ovat olennaiset vastuullisuusaiheet ja miten ne on määritelty. Yhteisten standardien vielä uupuessa ja vastuullisuusraportoinnin suosion kasvaessa tarve erilaisille näkökulmille, sekä käsitteellisille että ajattelua ohjaaville jäsennyksille, on todellinen. Sen vuoksi monia erilaisia raportointiviitekehyksiä on laadittu vastaamaan eriäviin raportointitarpeisiin, jotka tukevat yritysten matkaa kohti vastuullisempaa toimintaa päivittäisessä liiketoiminnassa. 


Tutustu Finvan Vastuullisuusraportoinnin (ESG) perusteet -verkkokurssiin tästä sekä ESG-tiedonvantovelvoitetta käsittelevään MiFID II:n vaateiden Carry On -verkkokurssiin tästä.

Finva järjesti marraskuussa 2020 Vastuullinen sijoittaminen ja ESG-lainsäädännön tulevaisuus -webinaarin, joka koostuu kolmesta puheenvuorosta. Webinaarissa käydään läpi, mitä vastuullisuus ja kestävyys on sijoittajille vuonna 2020, mitä EU:n taksonomialta voidaan odottaa ja mitä niin sanottu ESG-tiedonantovelvollisuus voi tuoda mukanaan. 

Täytä alla oleviin kenttiin tarvittavat tiedot ja hyväksy ehdot. Sen jälkeen saat sähköpostiisi linkin, josta pääset katsomaan webinaaritallenteen.

 

 

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Vastuullisuusraportointi rakentuu olennaisuudelle

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka