Asiakkaamme

Asiakkaamme

"Aalto MBA oli minulle käänteentekevä kokemus. Ennen kaikkea se antoi minulle uudenlaista selkeyttä.”

Lucja Wanicka
Manager, AFRY

AFRY on teknisiä konsultointipalveluja, suunnittelua ja liikkeenjohdon konsultointia tarjoava asiantuntijayritys, jossa työskentelee yli 19000 konsulttia 50 toimipisteessä ympäri maailmaa. AFRY:lla jo useamman vuoden työskennellyt Manager Lucja Wanicka vastaa tekstiiliteollisuuden konsultointipalveluiden kehittämisestä AFRY:n Management Consulting -yksikössä. 

”Vihreä siirtymä tuo tekstiilialalle kiehtovia mahdollisuuksia, ja Pohjoismaissa kehitetään monia jännittäviä innovaatioita. Työni AFRY:n Helsingin toimistolla on todella palkitsevaa, erityisesti ”tulevaisuuden johtajista” koostuvassa tiimissäni, jossa toimin esihenkilönä”, Wanicka taustoittaa. 

Wanicka kertoo päätyneensä Suomeen töihin muutaman mutkan kautta.

”Synnyin Puolassa, mutta vartuin aikuiseksi Etelä-Afrikassa, missä suoritin myös maisterintutkinnon kemiantekniikassa. Ensimmäinen työpaikkani valmistumiseni jälkeen oli paikallisessa sellu- ja paperitehtaassa. Suomalaisille se ei varmaankaan kuulosta eksoottiselle, mutta Etelä-Afrikassa alan yritykset ovat aika harvassa”, Wanicka naurahtaa.

Seuraavaksi Wanickan tie vei Itävaltaan, jossa hän työskenteli T&K-tehtävissä johtavassa tekstiilikuitualan yrityksessä, ja perehtyi syvällisesti sellupohjaisten tekstiilikuitujen valmistukseen. Muutamaa vuotta myöhemmin hän siirtyi töihin Saksaan, AFRY:n Münchenin toimistoon.

”Tulin alun perin Suomeen AFRY:n toimipisteiden sisäisessä vaihto-ohjelmassa. Tarkoituksenani oli olla Helsingissä muutama kuukausi, mutta oivalsin pian haluavani jäädä pysyvästi. Vuodesta 2020 lähtien olen kutsunut Suomea kodikseni”, Wanicka sanoo.

Suomeen kotiuduttuaan Wanicka päätti ajan olevan otollinen myös MBA-opinnoille.

”Olin aina tiennyt haluavani MBA-ohjelmaan. Kysymys oli vain siitä, koska. Suomessa tutustuin useaan koulutusohjelmaan. Kolmoisakkreditoitu Aalto EE erottui minusta joukosta selvästi edukseen”, kertoo Wanicka, joka maksoi ison osan MBA-opinnoistaan itse.

”Suomalainen Saastamoisen säätiö auttoi mahdollistamaan MBA-opintoni. Olen siitä hyvin kiitollinen. Kun nyt ajattelen mennyttä kahta vuotta, voin ehdottomasti todeta, että Aalto MBA oli minulle käänteentekevä kokemus.”

Uutta selkeyttä ja kattava kokonaiskuva liiketoiminnasta

Wanicka korostaa saaneensa Aalto MBA -ohjelmasta ennen kaikkea uudenlaista selkeyttä.

Sain erittäin arvokasta oppia itseni ja oman johtajuuteni kehittämiseen."

”MBA:n ansiosta kaikki palapelin palaset loksahtivat kohdalleen. Minulla on nyt selkeä kuva koko liiketoiminnan kentästä ja siitä, miten oma erityisosaamiseni teknologian, T&K:n ja kaupallistamisen saroilta kytkeytyy muihin toimintoihin.”

”Sain myös erittäin arvokasta oppia itseni ja oman johtajuuteni kehittämiseen. Tiedän nyt entistä paremmin, mistä kaikesta olen aidosti kiinnostunut niin ammatillisesti kuin yksityiselämässäni. Huomasin esimerkiksi – hämmästyksekseni – nauttivani tavattomasti kaikista rahoitus- ja talousaiheisista opintojaksoista. Saatan hyvinkin innostua opiskelemaan niitä vielä joskus lisää”, hän pohtii.

Ihmisten johtamista ja strategista johtamista käsittelevät opintojaksot olivat Wanickan mukaan erityisen hyödyllisiä.

“Minulla on varsin tekninen tausta. Ihmisten johtamista käsittelevissä opintojaksoissa sisäistin, kuinka tärkeää on keskittyä prosessien lisäksi – tai jopa niiden sijaan – ihmisiin. Loppujen lopuksi ihmiset kuitenkin luovat arvon yrityksissä.”

“Strateginen johtaminen oli fantastinen opintojakso. Sen aikana monet MBA:ssa opitut asiat nivoutuivat yhteen ja muodostivat selkeän kokonaiskuvan: roadmapin tavoitteiden saavuttamiseksi. Oli myös hauska huomata, kuinka äärimmäisen osuvia monet tämän opintojakson opit olivat paitsi liike-elämään, myös yksityiselämään”, hän painottaa.

Jokaisen opintojakson lopuksi Wanickalla oli lista ideoita, jotka hän halusi toteuttaa AFRY:lla. Hän on jo edistänyt monia näistä ideoista käytännön tasolla.

”Esimerkiksi Strategic Foresight ja Leading with Data -opintojaksoissa tutustuin skenaariotyöskentelyyn. Siitä oli selkeää hyötyä, kun uudistimme AFRY:n strategiaa tekstiiliteollisuuden tarjoomalle”, Wanicka kertoo.

”Managerial Accounting and Control -opintojaksosta ammensin puolestani hyvin tärkeää oppia relevanttien mittareiden määrittelemiseen. Opintojakson ansiosta pystyin avaamaan tiimilleni kristallinkirkkaasti, miten heidän päivittäinen työnsä kytkeytyy AFRY:n tavoitteisiin.”

Uudistava sulatusuuni

Opintojen monipuolisuus saa Wanickalta paljon kiitosta.

”Meillä oli kansainvälinen kouluttajakaarti. Heillä oli hyvin laaja-alaista ja relevanttia kokemusta ja erilaisia opetustyylejä, mikä toi mukavaa vaihtelua opintoihin. Pidin erityisesti case-opetuksesta ja simulaatioista. Ne olivat arvokkaita oppimiskokemuksia.”

”Oli antoisaa saada sukeltaa monipuolisesti liiketoiminnan eri osa-alueisiin ja käydä keskusteluja erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa. Hyvin usein muilla osallistujilla oli oivaltavia näkemyksiä, joita en olisi tullut kuuna päivänä ajatelleeksi. Se haastoi minua hyvällä tavalla laajentamaan näkökulmiani”, hän toteaa.

Wanickan MBA-ryhmä valitsi keskuudestaan kaksi henkilöä toimimaan luokan presidentteinä. Wanicka kertoo yllättyneensä iloisesti tultuaan valituksi.

“Jaettu presidenttiys oli hauska kokemus. Roolimme oli toimia fasilitaattoreina ja hoitaa yhteydenpito MBA-ryhmämme ja Aalto EE:n henkilökunnan välillä. Mistä tuleekin heti mieleeni: Aalto EE:n henkilökunnalle pitää antaa valtavat propsit. He ovat uskomattoman kannustavia ja aina valmiita auttamaan”, hän huomauttaa.

Voin rehellisesti sanoa olevani eri ihminen – parempi versio itsestäni – kuin olin ohjelman aloittaessani."

“MBA oli upea kokemus monesta syystä, mutta kaikkein tärkein syy oli ryhmämme. Meillä oli mainio ryhmähenki ja paljon yhteisiä illanviettoja ja muuta toimintaa myös opintojen ulkopuolella. Olemme pitäneet yhteyttä myös valmistumisemme jälkeen.”

Wanickalla oli MBA-opinnoilleen selkeä tavoite: haastaa itsensä ja kehittyä paremmaksi versioksi itsestään.

”Sain ehdottomasti sen, mitä lähdin hakemaan. Aalto MBA on vaativa ohjelma, jonka aikana joudut varmasti myös epämukavuusalueellesi. Hyvällä tavalla vertaisin MBA:ta sulatusuuniin. Voit kokea aikamoista painetta ja ”poltetta” saada asiat tehtyä, mutta sitähän uudistuminen usein vaatii.”

”Opintoihin pitää vain heittäytyä avoimin mielin, tehdä lujasti töitä ja ottaa kokemuksesta kaikki irti. Lupaan, että se kannattaa. Voin rehellisesti sanoa olevani eri ihminen – parempi versio itsestäni – kuin olin ohjelman aloittaessani”, hän alleviivaa.

”Perheeni, ystäväni ja työnantajani olivat onneksi kaikki todella joustavia ja kannustavia. He tiesivät, kuinka tärkeä MBA oli minulle, ymmärsivät kun priorisoin opintojani, ja tukivat minua. Olen siitä heille kaikille kiitollinen.”

Aalto MBA -ohjelma