Aalto MBA -päiväkirja osa 9: Vastavalmistunut MBA löysi diplomin välistä kirjeen itselleen

“En muistanut ollenkaan kirjoittaneeni tätä kirjettä, mutta meni aika hyvin putkeen.” Kesällä valmistunut tuore Aalto MBA Kai Rönnberg kertoo kirjeestä, jonka kurssilaiset kirjoittivat opintojen alussa tulevaisuuden itselleen.

Paula Salovaara, 04.10.2018

Read this in English

Rönnbergin kirjeessä on kuusi toivetta, ja kaikissa kuudessa kohdassa on tapahtunut aimo harppaus. Viimeisenä listalla ollut toive oli tärkein. Rönnberg kirjoitti, että hän toivoisi voivansa ottaa uuden askeleen ihmissuhteessa ja elämässä. Kesällä vietettiin Suomessa häitä ja nyt nuoripari on palannut takaisin Australiaan töiden ja arkielämän pariin.

Kai Rönnberg vastaa puhelimeen Brisbanessa, jossa hän on kaivosalan konferenssissa kuuntelemassa alan viimeisimpiä kuulumisia ja tapaamassa asiakkaita. On kulunut kaksi vuotta siitä, kun hän aloitti MBA-opinnot Mechelininkadulla Helsingissä. Työnantaja on edelleen Outotec ja työtehtävä on palvelualueen johtaminen Kaakkois-Aasian ja Tyynenmeren alueella.

Suunnitelmiin ei suinkaan kuulunut se, että puolet opinnoista pitäisi suorittaa loikkien Helsingin, Sydneyn ja Singaporen väliä, samalla kun uusi työ, kotimaa, asunto ja jopa uudet harrastukset piti ottaa haltuun. Rönnberg kiittää Aalto EE:tä joustavuudesta ja antaa painokkaan neuvon opintojen alkamista arpoville.

Koskaan ei tule sellaista hetkeä, jolloin tuntuisi, että nyt minulla on tarpeeksi aikaa ryhtyä suorittamaan tutkintoa.”

“Koskaan ei tule sellaista hetkeä, jolloin tuntuisi, että nyt minulla on tarpeeksi aikaa ryhtyä suorittamaan tutkintoa.” Jos MBA- tai EMBA-opinnot kiinnostavat, kannattaa huolella selvittää ensin sisältääkö koulutus juuri sitä, mitä urallaan tarvitsee, ja sitten täyttä höyryä eteenpäin, neuvoo Rönnberg.

Tulevaisuuden Kaille kirjoitettu kirje listaa: ”Toivottavasti tapaan hyviä ja kivoja ihmisiä, ja toivon voivani laajentaa ammattimaista verkostoani.” Toive toteutui jopa yli odotusten. MBA-kurssilaisten välille syntyi tiiviitä ystävyyssuhteita, ja kurssin WhatsApp-ryhmä on edelleen päivittäin äänessä. Opintomodulien aikana käydyt ryhmäkeskustelut toivat suuren määrän ymmärrystä eri yhtiöiden toiminnasta. Rönnberg sanoo, että ryhmäkeskustelut olivat palkitsevimpia hetkiä opinnoissa. ”Parhaat proffat tarjosivat kiinnostavan viitekehyksen ja fasilitoivat taitavasti keskusteluja.”

Tulevaisuuden Kaille kirjoitettu kirje listaa: ”Toivottavasti tapaan hyviä ja kivoja ihmisiä, ja toivon voivani laajentaa ammattimaista verkostoani.”

Aalto MBA-opintojen sisällöstä Rönnberg odotti saavansa käytännön työkaluja työelämään. ”Toteutui ehdottomasti. Erityisesti ’kovat kurssit’, kuten Foundations of Finance, International Macro Economics ja Managerial Accounting ovat olleet arvokkaita.” Johtamiskurssit toivat myös työkalupakkiin täytettä, mutta Operations Management -kurssin jälkeen jäi tarve hankkia aiheesta lisää tietoa.

Toivelistalta ainoastaan yksi jäi puolitiehen, ja sekin hyvästä syystä. Rönnberg oli suunnitellut osallistuvansa kurssiin sisältyville ulkomaanmatkoille, mutta ne piti jättää väliin, kun samaan aikaan uusi työ Outotecin Australian konttorilla kutsui. Opintovaihtojen sijaan tulikin kokonaan uusi kotimaa ja sulkapallotreenit vaihtuivat surffaukseen.

Ilman työantajan tukea olisi ollut hankala viedä läpi opinnot”

”Ilman työantajan tukea olisi ollut hankala viedä läpi opinnot”, sanoo Rönnberg ja antaa vielä yhden neuvon tuleville MBA-ja EMBA -opiskelijoille. ”Työpaikalla pitää tehdä opiskelu hyvin läpinäkyväksi. Työnantajan kanssa kannattaa keskustella suunnitelmista ja miettiä, miten työnantaja tukee opintoja ja miten jatkossa voi hyödyntää työntekijän uutta osaamista.”  Tämän MBA-päiväkirjan jokaisessa haastattelussa Rönnberg on luetellut uusia oppeja, jotka hän on suoraan kursseilta ja moduleista vienyt omalle työpaikalleen.

Brisbanessa hämärtää jo, Rönnbergillä on vielä kaivosalan verkottumista iltaohjelmassa. Seuraavana päivänä hän palaa Sydneyn kotiin, edessä on Australian kevät.

Päiväkirjasarja MBA-opinnoista loppuu tähän jaksoon. Rönnbergin CV:ssä lukee nyt Master of Business Administration ja neliskulmainen hattu on luvassa seuraavalla Suomenvierailulla.

Kai Rönnberg työskentelee Outotecillä, tittelillä Vice President, Services, South East Asia Pacific. Rönnberg aloitti Aalto MBA -ohjelmassa alkuvuodesta 2016, ja hän valmistui vuoden 2018 keväällä. Opintojen edetessä Rönnbergin mietteitä ja kokemuksia on seurattu MBA päiväkirja -sarjassa, jonka aiempiin päivämäärämerkintöihin pääsee tutustumaan alta.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Aalto MBA -päiväkirja osa 9: Vastavalmistunut MBA löysi diplomin välistä kirjeen itselleen

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka