Aalto MBA -päiväkirja osa 8: ”Oppimiskäyrä on ollut jyrkkä”

Australiassa on keskikesä, parin viikon loma on ohi ja Kai Rönnberg on palannut työpöytänsä taakse Sydneyssä.

Paula Salovaara, 16.01.2018

Read this in English

”Olo on nyt hyvä. Olen ehtinyt tutustua tiimiin, organisaatioon ja markkina-alueeseen. Enää ei tule hetkiä, jolloin tuntee olevansa päätön kana.” Käytyään Suomessa syksyllä Rönnberg tunsi ensi kertaa palaavansa kotiin tullessaan takaisin Australiaan.

Nyt hän odottelee malttamattomana muiden tiimiläisten paluuta kesälomilta.

Aalto MBA-opinnot ovat viittä vaille valmiit. Huhtikuussa Rönnberg istuu vielä kerran pulpettiin ja suorittaa viimeisen modulin Aalto EE:n Singaporen toimipisteessä. Sen jälkeen ohjelmassa on enää valmistuminen. Etäopiskelu ulkomaankomennuksella on ollut yllättävän helppo sumplia, mutta ryhmähengen osalta välillä hankalaa.

”Kun herään täällä, on MBA-porukan WhatsApp-ryhmässä jo valtava määrä viestejä. Olen aina yhdeksän tuntia edellä tai jäljessä keskustelusta.”

Marraskuussa koko ryhmä suoritti yhdessä kolmipäiväisen Business Simulation -pelin. Pelissä pienryhmät perustivat seitsemän tabletteja valmistavaa yhtiöitä, joiden pyörittämistä simuloitiin yhdentoista vuosikierron ajan. Lopussa arvioitiin suoritusta, strategiaa, keinoja ja tietysti tulosta.

Rönnberg kertoo nauttineensa intensiivisestä ja vaikeasta pelistä.

”Meidän tiimillä ei mennyt tuloksen osalta kovin hyvin, mutta opimme todella paljon.”

Kiinnostavinta oli huomata, kuinka ryhmän työskentely parani kolmen päivän aikana suurin loikkauksin, kun kaikille ensimmäisen päivän jälkeen päätettiin antaa selkeät roolit.

Ekana päivänä lähdettiin pelaamaan hirveällä härdellillä, ja päätöksenteko oli heikkoa. Pieni muutos johtamisessa käänsi koko bisneksen.”

 ”Business Simulation -modulista voin suoraan siirtää oppeja omaan työhöni”, kertoo Rönnberg.

Hän vetää nyt ensimmäistä kertaa työurallaan omaa johtoryhmää, johon kuuluu eri osa-alueiden asiantuntijoita.

”Nyt uskallamme jo puhua vaikeista asioista ja haastaa toisiamme johtoryhmässä. Alussa kaikki olivat varovaisia, mutta nyt pystymme tekemään paremmin päätöksiä.”

Nyt Rönnberg odottaa pääsevänsä tekemään aiempaa enemmän asiakastyötä, kun organisaation rakentaminen ja Outotecin suuri strategiauudistus ovat jo pitkällä. Aalto MBA -opintojen oppeja on tarttunut kuin huomaamatta jokapäiväiseen työhön.

”Eihän se mitään hokkuspokkusta ole, vaan yksinkertaisia asioita, jotka pitää aina muistaa. Ihmiset haluavat osallistua, pitää käydä jatkuvaa dialogia ja tehdä yhdessä.”

Parhaat opit Rönnberg kertoo saaneensa johtamis-moduleista.

Puhelun lopuksi täytyy vielä tiedustella ilmoista. Ne ovat Sydneyssä mitä parhaat: nytkin noin 30 astetta lämminta ja aurinkoista. Rönnberg kertoo ulkoilevansa enemmän kuin koskaan elämässään.

Kai Rönnberg työskentelee Outotecillä, tittelillä Vice President, Services, South East Asia Pacific. Rönnberg aloitti Aalto MBA -ohjelmassa alkuvuodesta 2016 ja hän valmistuu vuoden 2018 alussa. Opintojen edetessä Rönnbergin mietteitä ja kokemuksia seurataan MBA päiväkirja -sarjassa, jonka muut osat näkyvät sivun alaosassa.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Aalto MBA -päiväkirja osa 8: ”Oppimiskäyrä on ollut jyrkkä”

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka