Aalto MBA –päiväkirja osa 2: Esimies odottaa uutta ajattelua

”Odotan uusia tuulia, uusia ajatuksia”, sanoo Ari Numminen Outoteciltä

Paula Salovaara, 26.09.2016

Read this in English

Aalto MBA -päiväkirja seuraa Kai Rönnbergin opintoja valmistumiseen saakka.

”Odotan uusia tuulia, uusia ajatuksia.” Ari Numminen, Vice President Service Mineral Processing ja Kai Rönnbergin esimies Outotecillä, listaa odotuksiaan alaisensa MBA-koulutukselle. Rönnberg nyökkäilee, ja jatkaa tarvittaessa Nummisen lauseita.

Odotan uusia tuulia, uusia ajatuksia.

Ari Numminen on toinen Kai Rönnbergin kahdesta esimiehestä, ja hän oli yksi avainhenkilöistä jonka kanssa opintojen alkamisesta päätettiin. Numminen kertoo, että Outotecissä halutaan kehittää johtamista. Viimeiset pari vuotta ovat olleet hankalaa aikaa, mutta nyt yhtiössä on taas selvästi linjattu, että johtamisen kehittämiseen panostetaan.

Outotecillä on prosessi, jonka avulla tunnistetaan yhtiön avainosaajat ja työntekijöitä yritetään systemaattisesti kehittää. 

Kai Rönnberg aloitti Aalto MBA -ohjelmassa alkuvuodesta 2016  ja hän valmistuu vuoden 2017 lopussa. Opintojen edetessä Rönnbergin mietteitä ja kokemuksia seurataan MBA päiväkirja -sarjassa. 

Kaikki alkoi useita vuosia sitten kehityskeskustelussa. Numminen kertoo, ettei yhtiöllä ole mitään automaattia, joka ohjaa työntekijöitä ulkoisiin koulutusohjelmiin. Työntekijän pitää olla aloitteellinen, ajankohdan on oltava oikea. Sitten keskustelujen kautta etsitään sopivaa mallia koulutukselle ja kehitykselle. Kehityskeskustelussa päätettiin etsiä hyvä koulutusvaihtoehto.

Esimiehen kiinnostus alaisen urapolkuun motivoi selvästi."

Ari on ihmisjohtaja ja panostaa henkilöön, Rönnberg kiittää. Esimiehen kiinnostus alaisen urapolkuun motivoi selvästi. Numminen taas arvelee, että Rönnbergin esimerkki voi innostaa muitakin miettimään koulutusratkaisuja. Outotecillä on prosessi, jonka avulla tunnistetaan yhtiön avainosaajat ja työntekijöitä yritetään systemaattisesti kehittää.  Mistään hetken mielijohteista ei koulutussuunnitelmissa ole koskaan kyse. Rönnbergin kohdalla ajatus opinnoista on ollut keskusteluissa jo yli neljä vuotta.

Tähänastiset kokemukset opintojen ja työelämän yhdistämisestä ovat hyviä. Rönnberg jakaa kollegoilleen huomioitaan opinnoista Yammer –sivuston kautta. Kevään aikana on syntynyt kolme kirjoitusta, ja vastaanotto työkavereiden parissa on kannustava.

Siinä omakin ajatus jalostuu, kun kertoo muille mitä on oppinut. Nummisen kanssa hän asioi päivittäin ja käynnissä on jatkuva sparraaminen.

Esimiehen ja yhtiön odotukset Rönnbergin opinnoille ovat hankalasti mitattavissa. Numminen painottaa, että teknistä osaamista ei tässä haeta, sitä saa yllin kyllin työn ohessa, ja Rönnbergin aiempi tutkinto on vahvana pohjana. Johtamisosaamisen lisäksi haussa on lisävalmius liiketoiminnan kehittämiseen ja osaamispääoma. Uudet ajatukset ja MBA –ryhmän kautta tuleva laajempi ymmärrys ovat mieluisia tuliaisia opintomoduleilta. Näkisin opintojen vaikutuksen konkreettisten bisneselämän tekojen kautta, sanoo Numminen.

Vaikka opintoja on vasta puoli vuotta takana, on valmistumista jo mietitty. Opintojen jälkeen Rönnberg on sitoutunut työskentelemään tietyn ajan yhtiössä. Rönnberg ja Numminen ovat kuitenkin samaa mieltä siitä, että firmaan jääminen ei voi pohjautua vain sopimukseen. Työn on oltava mielekästä ja kiinnostavaa, työntekijän pitää olla motivoitunut. Rönnberg linjaa: En olisi tässä firmassa, jos ei olisi hyvä meininki.

Kai Rönnberg työskentelee Outotecillä, tittelillä Vice President, Services, South East Asia Pacific. Rönnberg aloitti Aalto MBA -ohjelmassa alkuvuodesta 2016  ja hän valmistuu vuoden 2018 alussa. Opintojen edetessä Rönnbergin mietteitä ja kokemuksia seurataan MBA päiväkirja -sarjassa, jonka aiemmat osat näkyvät sivun alaosassa.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Aalto MBA –päiväkirja osa 2: Esimies odottaa uutta ajattelua

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka