Diploma in Operations Management – Tuotannon johtamisen koulutusohjelma
Tuotantojohtajan ja tuotannon kehittämisestä vastaavan työkenttä on laaja ja haasteita riittää; miten varmistaa tuotantoprosessin saumaton toiminta, miten pysyä ajan tasalla teknologioista, miten varautua häiriötekijöihin ja hallita kustannuksia?
Diploma in Operations Management (DOM) on laaja operaatioiden ja tuotannon johtamisen koulutus, jossa syvennät valmiuksiasi kehittää toimintaa ja parantaa tuotannon toiminta- ja kilpailukykyä. Koulutus auttaa sinua ymmärtämään tuotannon ja toimitusverkoston dynamiikkaa ja tarjoaa mittavan työkalupakin tuotannon johtamisen joka tasolle.
Ohjelmassa opit keinot toiminnallisten muutosten tekemiseen omassa organisaatiossasi jo koulutuksen aikana. Syvennät osaamistasi pitkäjänteisen strategia- ja kehitystyön tekemisessä ja oivallat, miten vältät osaoptimoinnin sudenkuopat. Lisäksi opit uusia keinoja luoda arvoa, saavuttaa taloudellista etua sekä kasvattaa asiakastyytyväisyyttä ja tuottavuutta.
Tuotannon johtamisen koulutusohjelma kehittää tulevaisuuden osaajia, jotka ymmärtävät laaja-alaisesti tuotannon johtamista ja tuotantoyrityksen toimintaa sekä kykenevät ratkomaan haastaviakin tuotannon ongelmia.
Voit tarvittaessa kerrata ja päivittää tietojasi tuotannonohjauksen perusteista ennen ohjelmaan osallistumista Tuotannonohjauksen perusteet -koulutuksessa.
Diploma in Operations Management -ohjelma tarjoaa mahdollisuuden osallistua myös yksittäisille opintojaksoille.

Aalto-yliopiston asiantuntijoiden lisäksi koulutusta kanssamme kehittävät Suomen Tuotannonohjausyhdistys ry sekä sadat alumnit.

2024 päättyneen ohjelmatoteutuksen osallistujat antoivat koulutukselle kokonaisarvosanan 5,2/6,0.

2024 päättyneen ohjelmatoteutuksen osallistujien antama arvosana ohjelman vaikuttavuudelle oli 5,6/6,0.
Hyödyt
Koulutus kehittää kykyäsi ymmärtää ja ratkaista tulevaisuuden haasteita sekä löytää ajantasaisia keinoja strategian toteuttamiseksi. Kehitysprojektin avulla pääset tarkastelemaan valittua tuotannon osa-aluetta kattavasti ja löydät ratkaisuja tunnistettujen ongelmien taklaamiseksi. Osallistujat eri toimialoilta varmistavat hedelmällisen keskustelun, joka ravistelee tuttuja tapoja ajatella ja innostaa luomaan uutta.
Kenelle?
Diploma in Operations Management on kokeneille tuotantopäälliköille, tuotannon ylemmissä johto- tai asiantuntijatehtävissä työskenteleville tai näihin haastaviin tehtäviin siirtymässä oleville henkilöille. Lisäksi koulutus auttaa suunnittelu- ja muissa strategisissa tehtävissä toimivia ymmärtämään tuotannon ja toimitusverkoston dynamiikkaa ja kokonaisuutta.
Ohjelma sopii hyvin sekä teollisuuden että palvelualojen ammattilaisille. Koska haasteet ja kehityskohteet ovat erilaisista taustoista huolimatta usein hyvin samanlaisia, tarjoaa koulutus mahdollisuuden organisaatiorajat ylittävien yhteistyöverkostojen syntymiseen ja hyvien käytäntöjen oivaltamiseen yli toimialarajojen.
Sisältö ja aikataulu
Koulutusohjelma koostuu viidestä opintojaksosta (kahdeksan päivää) ja itsenäisesti suoritettavista verkkokursseista ja monipuolisista oppimista syventävistä tehtävistä.
Opintojaksoilla perehdyt asiakokonaisuuksiin asiantuntijoiden johdolla ja ratkot yhdessä muiden osallistujien kanssa niihin liittyvä haasteita erilaisia menetelmiä ja työkaluja hyödyntäen.
- Tuotannon johtamisen kokonaiskuvaan ja sen olennaisimpiin teemoihin tutustutaan kirjan ”Essentials of Operations Management” avulla. Kirjan sisältöä analysoidaan reflektointityökalun avulla, mikä tuo oppimiseen tutkivaa otetta. Tavoitteena on kiteyttää kirjan pääviestit sekä peilata näitä omiin käsityksiin, havaintoihin ja toimintaan – ja oivaltaa jotain uutta.
- Verkkokursseja suoritetaan ohjelman aikana 2–3. Pakollinen Essentials of Data and Analytics -verkkokurssi antaa hyvän pohjan 2. jaksolla käsiteltäviin asioihin. Lisäksi voit valita 1–2 itseäsi eniten kiinnostavan/hyödyttävän verkkokurssin tarjonnastamme.
- Kehittämistyötä omassa organisaatiossa vauhditetaan soveltavilla tehtävillä, jotka kannustavat mm. kokeilemaan erilaisia työkaluja ja viitekehyksiä omassa työympäristössä. yksilöllisesti valittavat tehtävät syventävät ymmärrystäsi ja asiantuntemustasi tuotannon asiantuntijana ja auttavat opitun hyödyntämisessä jo ohjelman aikana
- Vaikuttavuutta tehostetaan kaikutiimityöskentelyllä, joka linkittää yksilön oivallukset ja uudet opit organisaation hyödyksi. Menetelmän avulla syvennät omaa oppimista ja jaat opittua organisaation sisällä kehittämistoimenpiteiden edistämiseksi.
- Koska yksilölliset tarpeet vaihtelevat, voit valita suoritatko suppeamman vai laajemman opintokokonaisuuden. Laajemmassa kokonaisuudessa teet hieman enemmän yksilötehtäviä sekä organisaatiotasi hyödyttävän opinnäytetyön. Se voi olla kehittämisprojekti tai laaja / perusteellinen kartoitus nykytilanteesta ja suunnitelma etenemisestä tai jokin muu kirjallinen työ, jossa osoitetaan opintosisältöjen luova hyödyntäminen. Opinnäytteenä tehty kehittämisprojekti raportteineen nivoo opit yhteen ja toimii parhaimmillaan lähtölaukauksena suorituskykyharppaukselle.
Diploma in Operations Management -ohjelma tarjoaa mahdollisuuden suorittaa myös yksittäisiä opintojaksoja.
Koulutusjaksot
Kouluttajat

Lauri Saarinen
Lauri Saarinen on operaatioiden johtamisen apulaisprofessori Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksella.
Hän keskittyy tutkimuksessaan ja opetuksessaan luomaan arvoa analytiikan avulla yritysten operatiivisesta datasta ja on erikoistunut kysymyksiin, jotka liittyvät paikallisen tuotannon arvoon, kansainvälisiin toimitusketjuihin ja prosessien parantamiseen.
Saarinen kehittää uutta sovellettua analytiikan opetusta Aallossa ja hänen opetustarjontaansa kuuluu operaatioiden johtamisen lisäksi toiminnan strategia ja tilastolliset ja kvantitatiiviset menetelmät.

Marja Blomqvist
Marja Blomqvist on konsultti, kouluttaja ja luennoitsija ja toimii konsultintyönsä ohella yliopistonlehtorina Turun yliopistossa.
Hänen ammatillinen mielenkiinnon kohteensa on auttaa organisaatioita kehittämään itse omaa toimintaansa. Tähän liittyviä teemoja ovat Lean-ajattelu, tuotannon johtaminen ja tuotantojärjestelmät, palvelutuotanto sekä prosessijohtaminen, prosessien kehittäminen ja johtaminen.
Blomqvist on ollut konsulttina ja osakkaana QDC Business Engineering Oy:ssa vuodesta 2005. Ennen QDC:tä hän on toiminut kehitystehtävissä teollisuudessa.
Blomqvistillä on tekniikan lisensiaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnot ja hän on CSCP, Certified Supply Chain Professional, APICS.

Max Finne
Max Finne toimii apulaisprofessorina tieto- ja palvelutalouden laitoksella Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.
Finne on erikoistunut tuotantotoiminnan, projektien ja toimitusketjun johtamiseen. Finnen erityisosaamisalueina on palvelullistaminen, teollisuus 4.0, palveluiden johtaminen, organisaatioiden välinen yhteistyö, oppimisanalytiikka ja käännetyt oppimismenetelmät (flipped learning).
Finne on tehnyt tiivistä tutkimusyhteistyötä monen yrityksen kanssa, muun muassa ABB, Costain, Finnair, Fujitsu, KONE, NCC ja Skanska. Finne on myös voittanut arvostetun Nigel Slack Teaching Innovation Award -palkinnon vuosina 2015, 2016 ja 2018 innovatiisten ja kiinnostavien opetusmenetelmien ansiosta.

Teemu Malmi
Teemu Malmi toimii laskentatoimen professorina Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.
Professori Malmin erityisosaamisalueita ovat johtamisjärjestelmät, strategian toimeenpano ja kannattavuuslaskenta. Hänen tutkimuksiaan on julkaistu alan kansainvälisissä lehdissä kuten Journal of Management Control, Management Accounting Research ja European Accounting review.
Malmi opettaa säännöllisesti useissa johdon koulutusohjelmissa ja on toiminut konsulttina useille eri yrityksille muun muassa seuraavilta aloilta: IT, elektroniikka, energia, rahoitus, elintarvike, terveydenhuolto, media, metalli, liikenne/kuljetus. Hänellä on myös kokemusta julkisella sektorilla työskentelystä, kuten ministeriöistä, kunnista ja sairaaloista.
Teemu Malmilla on kauppatieteiden tohtorin tutkinto Helsingin kauppakorkeakoulusta.

Jussi Heikkilä
Jussi Heikkilä toimii tuotannon strategisen ja operatiivisen johtamisen professorina Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa.
Heikklä on erikoistunut hankintaketjujen ja tuotantoprosessien tutkimukseen, ja hänen työnsä keskittyy erityisesti toimitusketjujen riskienhallintaan ja tehokkuuden parantamiseen.

Gautam Basu
Gautam Basu toimii myynnin ja operaatioiden suunnittelun, toimitusketjujen koordinoinnin ja liiketoimintaprosessien hallinnan työelämäprofessorina Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.
Hänellä on myös oma Operations Leadership -podcast, jonka isäntänä hän toimii.
Basulla on tohtorin tutkinto logistiikasta ja operaatioiden johtamisesta, MBA-tutkinto rahoituksesta ja operaatioista, kandidaatin tutkinto taloustieteestä Syracusen yliopistosta ja hän on valmistunut Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) toimitusketjun hallinnan ohjelmasta.

Juho Nikkola
Juho Nikkola toimii konsulttina ja kouluttajana QDC Business Engineering Oy:ssä.
Hänellä on laaja kokemus lean-tuotannosta, toimitusketjun hallinnasta, päivittäisjohtamisesta, palvelu- ja tuotantojärjestelmien vaihtelusta, läpimenoaikojen lyhentämisestä ja konfiguraation hallinnasta.
Nikkolalla on diplomi-insinöörin tutkinto teollisuustaloudesta Helsingin teknillisestä korkeakoulusta. Nikkola on aktiivinen myös judon parissa ja toimii mm. Suomen judoliiton vyökoekomission puheenjohtajana.
Kustannukset ja ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen yksittäisille opintojaksoille
Voit myös suorittaa yksittäisiä koulutusjaksoja Diploma in Operations Management -ohjelman kokonaisuudesta. Jaksojen hinnat ovat 650 - 1 450 € (+ alv) jaksosta riippuen. Jaksokuvaukset näet ylempänä tällä samalla sivulla.
Kun lisäät tilaukselle ensimmäisen opintojakson, siirryt automaattisesti tilauslomakkeelle. Jos haluat ilmoittautua ja lisätä tilaukselle myös muita koulutuksia, palaa takaisin tälle sivulle ja lisää tilauskoriin muut valitsemasi jaksot.

Paikka Live online
Hinta: 850 € (+ alv)

Aloitamme katsauksella uusiin teknologioihin ja niiden käytännön sovelluksiin tuotannossa. Esittelemme konkreettisia esimerkkejä siitä, miten yritykset ovat hyödyntäneet uusia teknologioita parantaakseen tuotantoprosessejaan, tehokkuutta, laatua ja joustavuutta. Toisessa osuudessa syvennymme datan ja analytiikan rooliin tuotannossa ja toimitusketjuissa. Keskustelemme, miten dataa kerätään, analysoidaan ja hyödynnetään tuotantoprosessien optimoinnissa. Tutustumme erilaisiin analytiikkatyökaluihin ja -menetelmiin, jotka auttavat tekemään datalähtöisiä päätöksiä. Osana kokonaisuutta keskustelemme myös transformaatiosta, mitä kyvykkyyksiä ja edellytyksiä organisaatiolla tulee olla muutoksen läpiviemiseksi. • Uudet teknologiat, käyttöesimerkit • Teknologioiden vaikutukset tuotannon –ja toimitusketjun johtamiseen • Transformaation läpiventi • data ja analytiikka tuotannossa ja toimitusketjuissa
Hinta: 650 € (+ alv)
7.–8.5.2025 (2x0,5 pv)

Keskitymme koulutuksessa erilaisiin toimitusketjustrategioihin, suunnitteluun, sekä niiden soveltamiseen eri liiketoimintaympäristöissä. Analysoimme, miten tehokas suunnittelu voi parantaa toimitusketjun suorituskykyä ja joustavuutta. Paneudumme riskien hallintaan ja varautumiseen sekä keskustelemme riskien tunnistamisesta, arvioinnista ja hallinnasta toimitusketjussa. Käsittelemme myös varautumissuunnitelmien laatimista ja toteuttamista, jotta yritys voi reagoida nopeasti ja tehokkaasti häiriötilanteisiin.
Hinta: 650 € (+ alv)
12.–13.2.2026

Hinta: 1 450 € (+ alv)