Podcast: Tekoäly kollegana – Miten tekoäly mullistaa tietotyön?

Podcastissa Henri Schildt Aalto-yliopistosta ja Mikko Koskinen Reaktorilta keskustelevat toimittaja Reetta Rädyn kanssa generatiivisen tekoälyn vaikutuksista tietotyöhön ja kuinka työtä tulevaisuudessa organisoidaan.

20.06.2023

”Pitäisi olla liikkeellä jo eilen”, kuvailee Aalto-yliopiston strategian professori Henri Schildt asennetta, jolla useat organisaatiot suhtautuvat tekoälyn nopeaan kehitykseen.

Schildt toteaa usein organisaatioiden suhtautuvan uusin teknologioihin varauksella ja alkuun hieman etäältä seuraille. Generatiivinen tekoäly kuitenkin marssinut työpaikoille ryminällä ja useissa organisaatioissa on harkintavaiheen ohi hypätty suoraan pohtimaan, kuinka uuden työkaverin kanssa toimitaan. 

Generatiivinen tekoäly (engl. generative artificial intelligence) viittaa syväoppimismalleihin ja neuroverkkojen kehittyneisiin muotoihin, jotka pystyvät generoimaan korkealaatuista sisältöä, kuten esimerkiksi tekstiä, kuvia tai muuta sisältöä, lähtötietoina olevan datan perusteella.

"Ennen me ajateltiin, että fyysinen työ korvataan automaatiolla, mutta nyt sen onkin meidän tietotyöläisten työ, joka näyttää olevan korvattavissa automaatiolla", sanoo Reaktorin tekoälyjohtaja Mikko Koskinen.

Luovuuden kaksintaistelu: ihminen vs. tekoäly

Aikaamme leimaavat suuret globaalit kriisit ja kysymykset, kuten ilmastokriisi, joita eivät rajoita valtioiden rajat ja joiden ratkaisuun eivät riitä yksittäiset ryhmät tai kansakunnat. Tällaisten viheliäisten ongelmien ratkaisussa peräänkuulutetaan usein radikaalia, rajoja rikkovaa luovuutta. Millainen rooli tekoälyllä on aikamme suurten kysymysten ratkaisussa?

Schildt tunnistaa kahtiajaon ihmisen luovuuden ja tekoälyn tiedon yhdistelyn välillä, mutta samaan hengenvetoon hän toteaa, että lopulta näiden kahden erottaminen toisistaan ei ole näin yksioikoista.

Myös Koskinen toteaa, että ihmisen luovuus ja ajattelu perustuvat geeniperimän mukana tulleeseen tietoon sekä siihen, mitä me olemme kokeneet ja nähneet, sekä näiden yhdistelemiseen - aivan kuten tekoälynkin generoima tieto.

Yhdeksi keskeiseksi eroksi Koskinen kuitenkin nostaa tiedon määrän. Tekoäly käyttää tietolähteenään moninkertaista määrää dataa ihmiseen verrattuna.

”Tekoäly voi olla johtoryhmässä se apuri, joka on lukenut kaikki bisneskirjat maailmassa – jota kukaan muu ei ole tehnyt.”

Tekoäly on jo muuttanut tapoja tehdä töitä, mutta kuinka kokonaiset työnkuvat ja organisoituminen muuttuvat tekoälyn myötä? Mikä erottaa ihmisen ja tekoälyn luovuuden toisistaan? Onko tekoälyn rooli työelämässä olla apuväline, palvelija, kollega vai johtaja? Muun muassa näistä keskustellaan Aalto Leaders’ Insight -podcastin jaksossa!

Podcast-jaksossa vieraana ovat Aalto-yliopiston johtamisen laitoksen ja tuotantotalouden laitoksen strategian professori Henri Schildt sekä Reaktorin tekoälyjohtaja, neurotieteiden tohtori Mikko Koskinen. Podcastin juontaa toimittaja Reetta Räty.

 

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Podcast: Tekoäly kollegana – Miten tekoäly mullistaa tietotyön?

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka