Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Mitä on elämänlaajuinen oppiminen?
Digitalisaatio Johtaminen

Mitä on elämänlaajuinen oppiminen?

Elinikäinen oppiminen on jo muutaman vuoden ollut yksi niistä muotisanoista, joka on varmasti tullut sinuakin vastaan jo useamman kerran. Mutta onko elinikäinen oppiminen tosiaan jotain uutta? Ei oikeastaan, kirjoittaa Kerttu Kuokkanen.

Kerttu Kuokkanen, 23.11.2021

|

Artikkelit

Read this in English

Aalto EE ja sen edeltäjät ovat tarjonneet jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia asiakkailleen jo yli 50 vuotta. Myös sinun oma henkilökohtainen oppimisen polkusi on alkanut jo pienenä lapsena ehkä päiväkodista tai viimeistään ensimmäiseltä luokalta koulusta.

Mikä elinikäisessä oppimisessa sen sijaan on uutta, on kansallisen ja EU-tason viime vuosina alkanut uudenlainen panostus jatkuvaan oppimiseen ja ajatukseen siitä, että perustutkintojen jälkeenkin koko elämän mittaisesti jatkuva oppiminen on olennainen tekijä yritystemme menestyksen ja koko yhteiskuntamme kilpailukyvyn nostamisessa uudelle tasolle.

Aalto-yliopisto on vienyt ajatuksen askelta pidemmälle ja puhumme elinikäisen oppimisen sijaan elämänlaajuisesta oppimisesta. Uskomme, että oppiminen jatkuu läpi koko ihmisen elämän, eikä välttämättä aina etene lineaarisesti vaan joskus myös sivusuunnassa rakentaen toki aina aikaisemmin opitun päälle, mutta hyppien myös kokonaan uusiin suuntiin esimerkiksi uranvaihtoa ennakoiden. Lisäksi oppimista tapahtuu lukuisissa eri muodoissa, paikoissa ja tilanteissa, erilaisista motivaatiotekijöistä lähtien, elämänlaajuisesti.

Oppiminen jatkuu läpi koko ihmisen elämän, eikä välttämättä aina etene lineaarisesti vaan joskus myös sivusuunnassa rakentaen aikaisemmin opitun päälle."

Oma elämänlaajuisen oppimisen polkusi on tuonut sinut ainakin Aalto EE:hen ja uskon, että nuo visiitit ovat olleet sinulle sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti merkittäviä, mahdollisesti jopa muutoksentekeviä. Oletko jo miettinyt, mihin oppimisen polkusi johtaa seuraavaksi? Haluatko syventää osaamistasi, kaipaavatko tietosi päivittämistä, oletko valmistautumassa urasiirtoon, vai haluatko yksinkertaisesti avartaa katsantokantojasi ja oppia taas jotain aivan uutta?

Mikä suuntasi ikinä onkaan, etsimäsi seuraava askel saattaa löytyä hyvinkin läheltä, esimerkiksi Aalto EE:n monipuolisesta tarjonnasta tai Aalto-yliopiston elämänlaajuisen oppimisen laajasta kokonaisuudesta. Tai ehkä ratkaisu on kenties vasta kehitteillä Aalto-yliopiston ja Aalto EE:n uudessa yhteisessä elämänlaajuisen oppimisen tarjoomassa Aalto ACCESS:issä, jonka ohjelmat tuovat jatkossa aivan uudenlaisia matalan kynnyksen mahdollisuuksia uusien teemojen oppimiseen saattaen yhteen tutkinto-opiskelijat työelämässä mukana olevien oppijoiden kanssa.

Ota siis rohkeasti seuraava askel. Arvaat jo varmasti mitä kaikkea hyvää siitä voi seurata.

Kerttu Kuokkanen on Aalto EE:n Aalto ACCESS -liiketoiminta-alueen johtaja. Aalto-yliopiston kattava elämänlaajuisen oppimisen tarjooma ulottuu yksittäisistä kursseista aina kokonaisiin koulutusohjelmiin. Lue lisää


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa