Voittamisen kulttuuri

Timo Heikkinen, Solutions Director, Aalto EE, pohtii kolumnissaan voittamista ja sen kulttuuria reflektoiden Suomen voittoa jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa.

Timo Heikkinen, 11.06.2019

Jääkiekon maailmanmestaruus 2019 on johtamisen mestarinäytös. Se on osoitus siitä, miten kulttuuria luomalla ja ylläpitämällä voidaan päästä odottamattomiin saavutuksiin.  

Kulttuurin luominen alkaa oikeista rekrytoinneista. Imagen artikkelissa valmentaja Jukka Jalonen kertoo 10 kysymystä, jotka hän esitti pelaajille: 

  • Millainen on perhetilanteesi? 
  • Mitä harrastat vapaa-ajalla? 
  • Elämäsi kolme tärkeintä asiaa? 
  • Elämäsi kohokohta? 
  • Kiekkoilijan urasi kohokohta? 
  • Tavoitteesi kiekkoilijana? 
  • Mistä syntyy hyvä joukkuehenki? 
  • Mikä on hienointa jääkiekon pelaamisessa? 
  • Mitä odotat itseltäsi turnauksessa? 
  • Millaista peliä haluat meidän pelaavan? 

Toki kysymykset vastaanottaneitten aiemmat suorituspisteet tiedettiin prikulleen, mutta silmiinpistävää on, että lopullisessa valinnassa painavinta on se, mikä motivoi ja mitä pelaaja pitää merkityksellisenä? On kysytty, mikä pelaajaa liikuttaa - monessakin mielessä - ja sillä tavoin haettu samankaltaisesti ajattelevia ja tuntevia henkilöitä. Pelaajilla voi olla erilaisia ”teknisiä kyvykkyyksiä” mutta tämä tietty samankaltainen arvopohja luo perustan joukkueen kulttuuriselle pääomalle.  

Kulttuurin luominen alkaa oikeista rekrytoinneista."

Kysymykset palvelivat myös sitä, että valmentajan on lähtökohtaisesti tunnettava pelaajat hyvin. Jalonen kertoo, että nykynuoret ovat itsenäisiä ja että tavoitteet ja ratkaisut on haettava yhdessä avoimella keskustelulla. Jalosen kommenteista ilmenee aito kiinnostus ja henkilön arvokkuuden kunnioitus.  

Jalonen korostaa myös jatkuvan kommunikaation merkitystä. Keskustelun tarkoituksena on rakentaa luottamusta valmentajan ja pelaajan välille, mutta myös pelaajien kesken. Luottamus on kaiken A ja O, sillä pelaajien on voitava luottaa siihen, että myös vaikeimmalla hetkellä he seisovat toistensa tukena. 

Mutta ilmeistä on, että valmennuksessa ei ole koko ajan puhuttu niistä vaikeimmista hetkistä tai haettu vain voittoa. Voitot ovat Jalosen filosofiassa seurausta laadukkaasta ja mielekkäästä arjesta. Varmasti tämä on se syy, miksi joukkue koottiin henkilöistä, joilla oli mahdollisuus viettää aikaa yhdessä leireillä ja muualla. Arki on pieniä tekoja ja rutiineja, koodeja, joilla saamme asiat toimimaan. Kun kulttuuri on sisäistetty, syntyy se tilanne, josta pelaaja kertoi turnauksen jälkeisessä televisiohaastattelussa. ”Mentiin vaan pelaamaan” huolimatta siitä, kuka oli vastustaja. 

Voittamisen kulttuurin syntyminen ottaa aikansa. Tämän hyväksyminen saattaa olla se vaikea pala nykyisessä nopeita voittoja tavoittelevassa johtamisilmapiirissä. Mutta lähtökohtana kaikelle on – Jalosen tavoin – oman johtamistyylinsä miettiminen ja itsensä tunteminen. Tästä syystä AaltoJOKO®-ohjelmassa koko syyskausi on omistettu oman johtajuuden pohtimiselle ja kehittämiselle.

AaltoJOKO® on Suomen johtava liikkeenjohdon valmennusohjelma, jossa tieteellinen tieto yhdistyy vankkaan käytännönläheisyyteen. Lue lisää ohjelmasta ja ilmoittautumisesta.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Voittamisen kulttuuri

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka