Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Stora Enso valmistautuu robotisoidun taloushallinnon aikaan
Digitalisaatio Johtaminen

Stora Enso valmistautuu robotisoidun taloushallinnon aikaan

Excelin hallinta ei business controllerin ammatissa enää riitä, sanoo Stora Enson Group Controller Petra Teräsaho.

Annamari Typpö, 04.07.2019

|

Artikkelit

Read this in English.

Business controllereiden toimenkuva muuttuu kiivasta tahtia. Automaatio, tekoäly ja robotit ottavat pian hoitaakseen transaktioprosessit ja useimmat perinteiset controllerin tehtävät. Tilanne vaatii uusia taitoja ja uudenlaista osaamista.

Maailman suurimpiin metsäyhtiöihin lukeutuva Stora Enso päätti vastata haasteeseen varustamalla business controllerinsa alan uusimmilla työkaluilla ja taidoilla. Kumppanikseen se valitsi Aalto EE:n. Stora Enson Global Business Controller Training Program on osa koko yrityksen kattavaa transformaatiota ja digitalisaatiokehitystä.

Haluamme varmistaa, että työntekijämme ovat valmiita siihen, mitä heiltä jatkossa odotetaan."

“Meillä taloushallinnossa on oma Finance Vision 2021, jonka otimme käyttöön vuoden 2016 lopulla. Tuolloin 75 % työntekijöistämme teki transaktionaalista työtä ja 25 % hoiti controllerin tehtäviä ja analytiikkaa. Päätimme kääntää tilanteen päälaelleen niin, että vuoden 2021 loppuun mennessä vain 30 % tekee transaktionaalista työtä ja loput vastaavat business controllerin tehtävistä ja data-analytiikasta. Koulutusohjelma on osa tätä kehitystä. Haluamme varmistaa, että työntekijämme ovat valmiita siihen, mitä heiltä jatkossa odotetaan”, sanoo Petra Teräsaho, Senior Vice President, Group Controller.

Business controllereiden on päästävä lähemmäksi liiketoimintaa

Joidenkin arvioiden mukaan digitalisaatio vie mennessään 80 % perustason taloushallintotöistä. Teräsaho sanoo, että vaikka business controllerit ovat olleet tähän asti turvassa, heillä on edessään sama kohtalo. Pysyäkseen mukana pelissä heidän on päivitettävä osaamistaan ja pystyttävä tuottamaan enemmän arvoa bisnekselle. Juuri tähän tarvitaan uusia taitoja ja työkaluja.

Stora Enson päätavoitteena oli kehittää business controllereidensa data-analytiikkaosaamista ja auttaa heitä ymmärtämään, miten heidän roolinsa muuttuu ja mitä osaamisia he uudessa tilanteessa tarvitsevat.

“Excel ei enää riitä. Yrityksen sisäisen ja ulkoisen datan määrä kasvaa jatkuvasti. Sitä on kutsuttu uudeksi öljyksi. Kyky analysoida dataa ja tuottaa sen avulla entistä parempaa bisnesymmärrystä näyttelee yhä suurempaa roolia liiketoiminnan tuloksen ja kilpailukyvyn kehittämisen näkökulmasta.”

Yrityksen sisäisen ja ulkoisen datan määrä kasvaa jatkuvasti. Sitä on kutsuttu uudeksi öljyksi."

Muuttuvan taloushallinnon maailmassa business controllereiden on päästävä lähemmäksi liiketoimintaa ja tuotettava uusia ideoita myynnin ja tehokkuuden lisäämiseen, kustannusten vähentämiseen, innovoinnin edistämiseen ja uusien liiketoimintamallien kehittämiseen.

Vaikuttamis- ja esitystaidot ovat osa pakettia

Uusien teknisten taitojen lisäksi business controllereiden on opittava myös viestimään, millaista tarinaa heidän lukunsa kertovat. Lisäksi heidän on pystyttävä visualisoimaan se helposti ymmärrettävällä, selkeällä ja silmää miellyttävällä tavalla.

“Analyysi voi olla hieno, mutta esitetty muodossa, jota on vaikea ymmärtää. Usein se on taulukko, jossa on satoja rivejä ja sarakkeita dataa. Sellaista ei pitäisi mennä esittämään johdolle, mutta harmillisen usein niin kuitenkin tapahtuu”, Teräsaho sanoo.

Myös vaikuttamistaidot ovat tärkeitä. Ei riitä, että business controllerit tekevät analyyseihinsa pohjaavia lisäarvoa tuottavia ehdotuksia. Heidän on myös pystyttävä esittämään ne helposti ymmärrettävällä tavalla.

“Näitä taitoja ei kaikilla luonnostaan ole. Siksi olemme iloisia, että ne on otettu mukaan ohjelmaan perinteisempien aiheiden rinnalle.”

Osallistujat kehittävät ratkaisuja todellisiin haasteisiin

Stora Enson Global Business Controller Training Program huipentuu todellisesta elämästä peräisin oleviin case-tehtäviin, joiden tavoitteena on kehittää yritykselle uusia liiketoimintamahdollisuuksia ohjelman aikana opituilla työkaluilla ja menetelmillä. Ohjelman ensimmäinen kausi päättyi viime joulukuussa, ja case-esitykset saavuttivat suuren suosion.

“Johtoryhmämme oli niistä aivan innoissaan”, Teräsaho kertoo.

Ihmiset palaavat koulutuksesta työpaikalle motivoituneina ja täynnä energiaa, jonka avulla käydä uusien haasteiden kimppuun.”

Osallistujat jaettiin kuuteen ryhmään, joista kaksi sai tehtäväkseen rakentaa myyntiennusteita yhdelle Storan Enson sahalle. Loput keskittyivät ennustamaan sellun hinnan kehitystä historia- tai muun markkinatiedon perusteella eli käyttämällä hyväkseen esimerkiksi Kiinan BKT:n kasvua, inflaatiota tai öljyn hintaa. Heidän piti tarkastella useita parametreja ja päätellä, mitkä tekijät historiassa ovat vaikuttaneet sellun hintaan. Kun realistinen malli oli löytynyt, heidän piti rakentaa ennustemalli ohjelman aikana opittujen työkalujen avulla.

“Uusilla data-analytiikkatyökaluilla suurten datamassojen murskaaminen ja trendien tunnistaminen käy aiempaa helpommin. Trendien avulla pitäisi pystyä ennustamaan tulevaa luotettavammin kuin ennen.”

Menestyvät yritykset kehittävät osaamistaan jatkuvasti

Ohjelman osallistujilta saatu palaute on ollut erittäin positiivista, Teräsaho kertoo.

“Kaikki professorit ja kouluttajat ovat olleet alansa ehdottomia huippuja, ja ihmiset arvostavat sitä kovasti.”

Ohjelman toinen kierros on parhaillaan käynnissä, ja ensi vuodelle suunnitellaan jo kolmatta.

Teräsaholla on selkeä viesti yrityksille, jotka miettivät, onko niillä rahaa panostaa laajoihin koulutusohjelmiin.

“Minä olen aina uskonut, että ihmisten kouluttaminen kannattaa. Ihmiset palaavat koulutuksesta työpaikalle motivoituneina ja täynnä energiaa, jonka avulla käydä uusien haasteiden kimppuun.”

Koulutus on investointi sekä yritykseen että sen työntekijöihin."

Teräsahon mukaan koulutukset maksavat itsensä nopeasti takaisin, kun osallistujat – tai edes muutama heistä – hyödyntävät uusia tietojaan ja taitojaan ja tuottavat yritykselle uutta ymmärrystä, joka johtaa uusiin ratkaisuihin ja sitä kautta taloudelliseen hyötyyn.

“Koulutus on investointi sekä yritykseen että sen työntekijöihin. Muutos kiihtyy nyt vauhdilla, ja meidän on pysyttävä sen tahdissa sekä yksilöinä että yrityksinä. Se on ainoa keino selviytyä.”

Aalto EE kehittää lähes 50 vuoden kokemuksella korkeatasoisia ratkaisuja organisaatioiden kehittymiseen ja strategiseen uudistumiseen. Lue lisää asiakaskohtaisista ratkaisuistamme. Autamme sinua löytämään organisaation tarpeisiin sopivimman ratkaisun.


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa