"Lauantaiaamuja Aalto EE:llä tulee ikävä. Järisyttäviä henkisiä kokemuksia porukassa, uusia loistavia ystäviä.”
”Opiskelutoverini olivat koko ohjelman ehdottomasti paras asia. Pohdimme juuri taannoin alumnitapaamisessa, kuinka poikkeuksellista näin läheisten ystävyyssuhteiden luominen aikuisiällä on. Kaikki kannustivat ja tukivat toinen toisiaan koko opintojen ajan.”
”Meistä muodostui tiivis ryhmä, jossa syntyi elinikäisiä ystävyyksiä. Tiedän, että voin koska tahansa soittaa kelle tahansa ryhmästämme, jos haluan keskustella, ideoida tai pyytää apua.”
Muun muassa tällaisia asioita MBA -ohjelmien osallistujat ovat kertoneet opintojensa aikana syntyneistä ystävyyssuhteista. Verkostoitumista ja verkostojen kehittämistä korostetaan usein, kun puhutaan opintojen hyödyistä – mutta moni saa ohjelmista myös uusia ystäviä.
Näin kävi myös Hans Ahlströmille, Riikka Erkkilälle, Berndt Fyhrille ja Annika Jyllilä-Vertigansille.
Ahlström on sijoittaja ja hallitusammattilainen, Erkkilä on kiinteistönvälittäjä ja yrittäjä. Fyhr toimii IT-alalla toimivan EET Finlandin toimitusjohtajana ja Jyllilä-Vertigans puolestaan lattiakaivoja valmistavan Vieserin toimitusjohtajana.
Lämmin ja ystävällinen ilmapiiri alusta alkaen
Nelikko tapasi ensimmäisen kerran, kun he aloittivat Aalto Executive MBA -opintonsa yli kymmenen vuotta sitten. Vaikka heidän opiskeluryhmässään oli lähes 50 ihmistä, osallistujien välille kehittyi nopeasti ainutlaatuinen luottamus.
”Kaikki puhalsivat yhteen hiileen, eikä kukaan tuonut itseään esiin. Kaikki olivat varsin vaatimattomia, jopa vitsailtiin ja tehtiin itsestämme hölmöjä", Ahlström muistelee.
Jyllilä-Vertigans muistelee, että opintojen alkuvaiheessa keskityttiin vahvasti itsetuntemuksen kehittämiseen ja henkilökohtaisten oivallusten jakamiseen.
”Aika henkilökohtaisiin, intiimeihin aiheisiin syventymisellä jo varhain ja sillä, että vietimme niin rajattua aikaa yhdessä, oli myös paljon tekemistä sen (ryhmäytymisen) kanssa.”
Erkkilä on samaa mieltä ja toteaa, että tällaiset kokemukset loivat alusta alkaen lämpimän ja ystävällisen ilmapiirin. Hän tunsi saavansa uusia ystäviä, vaikka oli vasta tavannut muut osallistujat.
Fyhr lisää, että ryhmä ei vain opiskellut yhdessä, vaan he matkustivat ulkomaille ja viettivät kokonaisia viikkoja yhdessä. Monille kansainväliset opintomatkat ja viikonloput ovat olennainen osa EMBA-kokemusta.
”Kaikki oppivat tuntemaan toisensa”, hän sanoo.
”Pidit taukoa normaalista elämästäsi, perhe-elämästäsi ja normaaleista päivittäisistä toiminnoistasi. Sellainen tuo ihmisiä yhteen”, Jyllilä-Vertigans lisää.
Erilaisia ystävyyssuhteita eri yhteyksissä
Annika Jyllilä-Vertigans korostaa, että yksi heidän EMBA-kohorttinsa hienoista puolista oli klikkien puuttuminen. Vaikka nelikosta tuli läheisiä ystäviä, he viettivät yhtä paljon aikaa kaikkien ryhmäläisten kanssa ja ovat pitäneet yhteyttä useisiin ihmisiin valmistumisen jälkeen.
Hans Ahlström huomauttaa, että hän, Erkkilä, Fyhr ja Jyllilä-Vertigans alkoivat viettää enemmän aikaa yhdessä opintojensa päätyttyä.
”Ja tiedän, että monet teistä ovat säännöllisesti yhteydessä myös muihin kohortin ihmisiin. Teillä on siis erilaisia ystävyyssuhteita eri yhteyksissä”, Erkkilä huomauttaa.