Vuoden MBA-alumni päätyi sattumalta humanitaariselle alalle – ”Huomasin, että minulle sopivat kriisit ja katastrofit”

Vuoden 2023 MBA-alumniksi on valittu Päivi Hurttia. Muun muassa journalismin ja viestinnän parissa uraa tehnyt Hurttia vietti juuri vuoden Etiopiassa. Työssään Punaisen Ristin kansainvälisellä komitealla hän auttoi varmistamaan, että humanitaarinen apu pääsee perille kaikille alueille.

Viestinnän ammattilainen Päivi Hurttia palasi loppukesästä 2023 Suomeen Etiopiasta, missä hän työskenteli Punaisen Ristin kansainvälisellä komitealla. Kuva: Johnny Jussila / Aalto EE

Anu Haapala, 14.09.2023

Aalto University Executive Education and Professional Development (Aalto EE) on valinnut Vuoden 2023 MBA-alumniksi humanitaarisella alalla työskentelevän Päivi Hurttian.

Tunnustus myönnetään Aalto MBA- tai Aalto Executive MBA (EMBA) -ohjelmasta valmistuneelle, elämänlaajuiseen oppimiseen intohimoisesti suhtautuvalle henkilölle. Tunnustuksen saaja on työllään vaikuttanut merkittävästi suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään ja tehnyt urallaan ainutlaatuista työtä. Se jaettiin nyt ensimmäistä kertaa.

Journalismin, viestinnän, markkinoinnin ja henkilöstön kehittämisen parissa uraa tehnyt Hurttia valmistui Aalto EMBA:sta vuonna 2018. Humanitaariselle alalle hän päätyi sattumalta.

”Pääsin töihin Veripalvelun viestintään ja huomasin, että Punaisella Ristillä voi kouluttautua myös kansainväliseksi avustustyöntekijäksi. Samalla tajusin, mitä kaikkea Punaisen Ristin maailmanlaajuinen liike tekee”, Hurttia kertoo.

”Huomasin, että minulle sopivat kriisit ja katastrofit, ja pystyn elämään jopa konfliktialueella.”

Aalto EMBA:n kouluttajat ymmärsivät ihmisten tulevan eri ammatillisista taustoista ja opettivat sen mukaisesti."

Hurttia palasi elokuussa 2023 Suomeen Etiopiasta, missä hän työskenteli vuoden viestinnän neuvonantajana Punaisen Ristin kansainvälisellä komitealla. Tehtävässään hän tuki Punaisen Ristin kansallisten yhdistysten ylempää johtoa ja viestintätiimiä kriisivalmiuteen ja viestintään liittyvissä asioissa.

Hänen toiminta-alueeseensa kuului viisi Afrikan maata: Etiopia, Etelä-Sudan, Kenia, Somalia ja Eswatini (entinen Swazimaa). Tavoitteena oli auttaa varmistamaan humanitaarisen avun pääsy turvallisesti perille kaikille alueille.

”Nykyään luotan omaan tyyliini johtaa”

Hurttia aloitti opinnot Aalto EMBA:ssa vuonna 2017.

Ohjelma oli kuitenkin tuttu jo pitkältä ajalta. Vuosina 2006–2008 hän teki kolmelle silloisen Teknillisen korkeakoulun (nykyään osa Aalto-yliopistoa) EMBA-ohjelmalle kurssijulkaisun yhdessä osallistujien kanssa.

”Opiskelijat olivat energisiä, osaavia ja inspiroivia. Sain myös haastatella professoreja. Se oli niin innostavaa, että jo silloin heräsi haave suorittaa ohjelma itsekin”, Hurttia sanoo.

EMBA-opintojen tärkeimmät opit kiteytyvät kasvaneeseen itseluottamukseen: pystyn enempään kuin uskoinkaan ja olen yhtä lahjakas kuin muutkin.

”En ollut koskaan tehnyt esimerkiksi yritysrahoituksen kanssa töitä, mutta sain (professori Vesa) Puttosen kurssista A:n. Vaikka opetus oli koko ajan korkeatasoista, kouluttajat ymmärsivät ihmisten tulevan eri ammatillisista taustoista ja opettivat sen mukaisesti.”

Itsensä kehittäminen on isossa roolissa opintojen aikana ja Hurttia halusikin keskittyä opinnoissaan kasvamaan ihmisenä ja johtajana. ”Nykyään luotan omaan tyyliini johtaa.”

Eri aloilta ja tehtävistä tulevilta opiskelukavereilta oppi lisää. Heidän kysymyksensä lisäsivät kulloisenkin moduulin antia.

Saamastaan Vuoden MBA-alumni -tunnustuksesta Hurttia sanoo hämmästyneensä. Ura humanitaarisen työn parissa vaikutti valintaan.

Kaikki yritykset ja organisaatiot voivat tehdä merkityksellisiä asioita, kaikki voivat osallistua niin sanottuun maailman-parantamiseen. Ei tässä niin suurta eroa ole."

”Esimerkiksi Yhdysvaltoihin verrattuna Suomessa on harvinaista, että MBA-ohjelmasta valmistuneet päätyvät kolmannelle sektorille. MBA-ohjelma on mielletty yksityisten yritysten koulutukseksi, ja hintakin on monelle este”, Hurttia sanoo.

”Minusta taas perusajatus yritysten, julkisten organisaatioiden ja järjestöjen pyörittämisessä on sama: pitää saada rahoitus, markkinoida, kehittää tuotteita ja toimintaa, tehdä tuloslaskelmat ja taseet, olla vastuussa rahoittajille ja huolehtia työntekijöistä asiallisesti. Kaikki yritykset ja organisaatiot voivat tehdä merkityksellisiä asioita, kaikki voivat osallistua niin sanottuun maailmanparantamiseen. Ei tässä niin suurta eroa ole.”

Henkilöä, joka pohtii EMBA-ohjelman suorittamista, Hurttia kehottaa varmistamaan, että opiskelulle on riittävästi aikaa. ”Ei kannata mennä siitä, missä rima on alimmillaan. Opiskelu vaatii paljon aikaa ja sitkeyttä.”

Arvojen ohjaamalla uralla

Arvot ovat ohjanneet vahvasti Hurttian uravalintoja: Kukaan meistä ei voi vaikuttaa omaan syntyperäänsä tai ulkonäköönsä. Kaikkia ihmisiä pitää kohdella yhdenvertaisesti.

Hurttia haluaa työskennellä yrityksissä, jotka selkeästi pyrkivät rakentamaan parempaa maailmaa niin ympäristön kuin ihmisten kannalta.

”Rasismia en ymmärrä enkä hyväksy. Arvostan ihmisiä, jotka kunnioittavat toisia ihmisiä ja tekevät yhteistyötä. Punaisen Ristin arvot, puolueettomuus, tasapuolisuus ja inhimillisyys, ovat sopineet minulle”, Hurttia sanoo.

Järjestöpuolen ohella hän on työskennellyt muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS). Hän pitää julkista erikoissairaanhoitoa merkittävänä, tasavertaisena palveluna.

Jos sinulla on haave, sen voi toteuttaa."

”Maksan mielelläni veroja, jotta joku pääsee hoitoon riippumatta taloudellisesta tilanteestaan.”

Linkedin-profiilissaan Hurttia kertoo, että hänellä on ollut helikopterilupakirja ja että hän on kiivennyt Kilimanjarolle ja Mount Everestin perusleiriin. Mitä nämä harrastukset kertovat sinusta?

”Jos sinulla on haave, sen voi toteuttaa”, Hurttia vastaa.

”Lapsena halusin lentäjäksi, ja helikopterilupakirjan lensin 1995. Se ei ole enää voimassa, mutta olen tehnyt sen. Elokuun alussa pääsin istumaan kuskin paikalle Etelä-Sudanissa – tosin vain maassa. Tuli mieleen muistot ja niistä tosi hyvä olo.”

”Vuoristovaellukset ovat raskaita ja kysyt monta kertaa itseltäsi, miksi ihmeessä piti lähteä tänne. Ne kertovat sitkeydestä ja toiveikkuudesta sekä ryhmähengen kantavasta voimasta. Näin reissuilla myös yksilösuorittajia, jotka pitivät hitaampia taakkana. Minusta oli tärkeää, että pääsemme kaikki perille tai ainakin turvallisesti takaisin.”

Se, että antaa aikaa tiimiläisilleen, maksaa itsensä takaisin

Harrastuksenaan Hurttia johtaa SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piirin hallitusta.

Johtajana hän pyrkii olemaan tavoitteellinen ja uudistusmielinen. Hän edellyttää hallitukselta hyvää valmistautumista kokouksiin ja päätösten saamista aikaan.

”Olen vapaaehtoistemme käytettävissä ja tapaan heitä tilaisuuksissa. Teen yhteistyötä, verkostoidun ja vaikutan. Toivon, että ihmiset voivat sanoa, että minua on helppo lähestyä, kuuntelen ja arvostan toisten mielipiteitä ja teen perusteltuja päätöksiä.”

Tästä hän sanookin saaneensa palautetta. Tavoitteellisuus on tärkeää, mutta asioita ei pidä runnoa läpi ihmisistä välittämättä. Jos tiimi ei ole muutoksessa mukana, mitään ei saada aikaiseksi.

”Korona-aikana käytin paljon aikaa tiimiläisteni kuuntelemiseen ja ymmärtämiseen. Jossain kohtaa esihenkilöni oli huolissaan tästä. Sanoin, että siihen käytetty aika tulee vielä takaisin – ja se tuli. Tiimiläiseni eivät väsähtäneet vaan lopulta saavutimme nekin tavoitteet, jotka maaliskuun 2020 alussa ruksasimme yli. Minulle se oli tärkeä oppi.”

Tiimiläiseni eivät korona-aikana väsähtäneet vaan lopulta saavutimme nekin tavoitteet, jotka maaliskuun 2020 alussa ruksasimme yli."

Työuraa on vielä jäljellä ja Hurttian mielestä johtaminen on parasta, mitä hän voi tehdä. Myös kouluttaminen ja mentorointi tuntuvat omilta jutuilta.

”Autan ihmisiä kasvamaan ammattilaisina ja pääsemään omiin ja yhteisiin tavoitteisiin, kokemaan työniloa, vaikka sitten vaikeuksien kautta.”

Työ on tärkeä osa ihmisen elämää ja kasvua, Hurttia huomauttaa.

”Yritykset voisivat ottaa rekrytoinnissa nykyistä enemmän riskejä: palkata mieluummin melkein sopivia ja lisätä samalla diversiteettiä kuin yrittää etsiä täydellistä. Olen itse kasvanut moniin tehtäviin niitä tehdessä. Ei tarvitse olla valmis, kun vasta aloittaa.”

Oppiminen onkin elämänlaajuista eikä missään nimessä pääty esimerkiksi siihen, kun jokin formaali tutkinto tulee päätökseen. Hurttiankin osaamisen kehittäminen jatkuu, vaikka EMBA-opinnoista on vierähtänyt useampi vuosi.

”Minulle on tärkeää saada oppia jatkuvasti uutta. Tänä syksynä aion oppia enemmän hallitustyöstä ja musiikista.”

Hurttia soittaa rumpuja mutta rumputunnit katkesivat muutama vuosi sitten koronapandemiaan. Nyt hän on halunnut löytää uuden opettajan ja haluaisi oppia myös säveltämään.


Vuoden MBA-alumni -tunnustus myönnetään Aalto MBA- tai Aalto EMBA -ohjelmasta valmistuneelle henkilölle, joka on työllään vaikuttanut merkittävästi suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään sekä tehnyt urallaan ainutlaatuista työtä. Aalto EE:lla on kaksi liikkeenjohdon MBA-ohjelmaa: Aalto MBA ja Aalto Executive MBA (Aalto EMBA). Osallistujat käyvät opintojensa aikana läpi muutos- ja kehitysprosessin, joka kattaa sekä henkilökohtaisen johtajuuden että kyvyn ymmärtää, miten muuttuva liiketoimintaympäristö heijastuu omaan organisaatioon. Ohjelmamme ovat yleisluonteisia, sisältäen kaikki liiketoiminnan keskeiset osa-alueet. Lue lisää täältä

 

 

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Vuoden MBA-alumni päätyi sattumalta humanitaariselle alalle – ”Huomasin, että minulle sopivat kriisit ja katastrofit”

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka