Podcast: Pandemia mullisti työn – mutta ihminen on ennallaan

Korona toi valtavan muutoksen työnteon tapoihin ja teki maailmasta epävarman paikan. Ihmisten perustarpeet ovat kuitenkin ennallaan, muistuttaa Ylen henkilöstöjohtaja Eija Hakakari.

Kuva: Laura Mainiemi / Yle

18.03.2022

Koronapandemia muutti työnteon tavat kertarysäyksellä. Valtavia muutoksia tapahtui paitsi paljon puhutussa toimistotyössä myös tehtävissä, joissa etätyö on osittain tai kokonaan mahdotonta.

Monilla työpaikoilla tehdään nyt hybridityötä ja mietitään, miten siinä voi onnistua ja miten se vaikuttaa johtamiseen. Selvää on, että kyse on paljon muustakin kuin siitä, että töitä tehdään toisinaan konttorilla, toisinaan kotona.

Pandemia teki maailmasta myös epävarman paikan, ja sota Ukrainassa on lisännyt epävarmuutta entisestään.

Yleisradion henkilöstöjohtaja Eija Hakakari on tällä hetkellä eniten huolissaan yksilöistä. Pelko ja epävarmuus heijastuvat paitsi yritysten toimintaan myös yksittäisiin ihmisiin. ”Tämä on haastava tilanne, koska yrityksissä kaikki lähtee ihmisistä”, Hakakari sanoo.

Hyväksytyksi tulemisen tarve, tarve kuulua, merkityksellinen työ… Kaikki nämä ja ihmisen pelot ja tunteet on edelleen läsnä työyhteisössä."

Työntekijöistä täytyy pitää erityistä huolta epävarmoina aikoina – ja riippumatta siitä, mistä he työtään tekevät.

”Ihmisen perustarpeet, vaikka me kuinka puhutaan hybridityöstä, eivät ole muuttuneet: hyväksytyksi tulemisen tarve, tarve kuulua, merkityksellinen työ… Kaikki nämä ja ihmisen pelot ja tunteet on edelleen läsnä siinä työyhteisössä.”

Hakakari näkee koronan aiheuttamissa nopeissa työelämän muutoksissa kuitenkin myös toivonkipinän: pandemia osoitti, että kaikki on mahdollista. ”Ei meistä kukaan olisi kuvitellut, että sormia napsauttamalla tavallansa tapahtuu tosi iso muutos työyhteisössä ja pystytään löytämään niin paljon uudenlaisia tapoja tehdä työtä.”

Miten hybridiaika vaikuttaa johtamiseen? Mitä omassa tiimissä kannattaa konkreettisesti tehdä, jotta hybridityössä onnistuu? Mitä sanoa kollegalle, joka haluaa työskennellä täysipäiväisesti Lapin-mökiltään ja sanoo, ettei tarvitse työyhteisöä mihinkään? Näistä asioista keskustellaan tässä podcast-jaksossa.

Yleisradion henkilöstöjohtaja Eija Hakakari on tehnyt pitkän uran henkilöstöalan johtotehtävissä paitsi Suomessa myös Kiinassa. Hän on työskennellyt myös muun muassa Finnairissa, Rautaruukissa ja Stora Ensossa. Jakson juontaa toimittaja Reetta Räty.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Podcast: Pandemia mullisti työn – mutta ihminen on ennallaan

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka