Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Miten turvallisuus- ja vastuullisuustyö liittyvät toisiinsa? Nämä teemat nousivat esiin turvallisuusalan juhlatilaisuudessa
Edellinen sivu Tilaisuus järjestettiin Turvallisuusjohdon koulutusohjelman alumneille. Kuva: Anu Haapala / Aalto EE
Johtaminen Turvallisuus Vastuullisuus

Miten turvallisuus- ja vastuullisuustyö liittyvät toisiinsa? Nämä teemat nousivat esiin turvallisuusalan juhlatilaisuudessa

Turvallisuusjohdon koulutusohjelma – TJK juhli kolmekymmenvuotista taivaltaan. Ohjelman alumneille järjestetyssä juhlatilaisuudessa korostui vastuullisuuden tärkeys turvallisuuden takaamisessa.

Anu Haapala, 16.12.2021

|

Artikkelit

Aalto-yliopisto Töölössä juhlittiin 1. joulukuuta 2021 kolmekymmentävuotiasta Turvallisuusjohdon koulutusohjelmaa (TJK). Tilaisuuteen osallistui kymmeniä koulutusohjelmasta valmistuneita alumneja ja turvallisuustyön ammattilaisia.

Tapahtuman teemana oli organisaatioiden turvallisuustyön ja vastuullisuustoiminnan välinen suhde. Turvallisuustyö auttaa organisaatiota saavuttamaan tavoitteensa ja rakentaa toimintavarmuutta: turvallisuus on hyvän puolella ja luotettavan liiketoiminnan tukena. Vastuullisuustyö puolestaan on yhä vahvemmin osa organisaatioiden strategiaa sekä kestävää ja merkityksellistä liiketoimintaa.

Mitä turvallisuus- ja vastuullisuustoimijat voisivat oppia toisiltaan varmistaakseen organisaation toiminnan hyväksyttävyyden ja luotettavuuden? Mitä uutta voimien ja osaamisen yhdistämisestä voisi syntyä?


Vastuullinen yritys on myös turvallinen

Tilaisuudessa puhui Thalesin (Nordic & Baltics) turvallisuusjohtaja Mika Susi. Paneelikeskusteluun osallistuivat hänen lisäkseen aiempien vuosien Vuoden turvallisuusjohtaja -palkinnon saaneet Jari Pirhonen TietoEVRY:stä, Antti-Pekka Kuusiluoma SOK:sta, Petri Käyhkö K-ryhmästä sekä Rauno Hammarberg, joka toimii nykyään yksityisyrittäjänä turvallisuusalalla.

Mika Susi jäsensi vastuullisuutta neljään ulottuvuuteen: taloudelliseen, eettiseen, ympäristöön liittyvään ja hyväntekeväisyyteen. Vastuullisuus ja turvallisuus kohtaavat etenkin näiden risteämäkohdissa, kun turvataan ihmisiä, omaisuutta, tietoa, ympäristöä ja mainetta.

Illan keskusteluissa korostui etenkin yksi asia: vastuullinen yritys on myös turvallinen. Huono turvallisuuskulttuuri johtaa myös vastuuttomuuteen. ”Jokaisella on oikeus työskennellä turvallisesti”, muistutti Kuusiluoma.

Nykyään kaikilta yrityksiltä odotetaan asioiden hoitamista vastuullisesti. Jos asiakkaat luottavat yritykseen ja sen tapaan hoitaa asioita, he myös uskaltavat esimerkiksi asioida sen verkkokaupassa tai muussa verkkopalvelussa. Vastuullisuuden pitää olla aitoa ja se pitää myös osata osoittaa. ”Olemme siirtyneet do it -maailmasta prove it -maailmaan”, kiteytti Pirhonen.

Tilaisuuden paneelikeskusteluun osallistuivat Mika Susi, Jari Pirhonen, Antti-Pekka Kuusiluoma, Petri Käyhkö ja Rauno Hammarberg. Keskustelua moderoi Aalto EE:n Head of Growth, Dr. Riitta Lumme-Tuomala.


Yhdenvertaisuus ja kattava tietosuoja ovat tällä hetkellä erityisen tärkeitä

Mitkä ovat tällä hetkellä ensisijaisen tärkeitä asioita turvallisuuden ja vastuullisuuden saralla?

Turvallisuusjohtajien mielestä ainakin yhdenvertaisuus – missä korostuvat muun muassa johtamisen ja kulttuurien ymmärtämisen tärkeys –, sekä koko tuotantoketjun kattava tietosuoja.

Keskeistä on myös muistaa se, että ihmiset haluavat toimia vastuullisesti – usein he eivät kuitenkaan tiedä, mitä heidän pitäisi tehdä, joten heille täytyy tarjota riittävästi tietoa. Pirhonen peräsikin turvallisuusasiantuntijoiden ja vastuullisuusosaajien välistä yhteistyötä.

Tilaisuuden lopuksi valittiin Vuoden turvallisuusjohtaja 2021. Palkinnon sai Onnettomuustutkimuskeskusta yli vuosikymmenen johtanut Veli-Pekka Nurmi, joka aloittaa vuoden 2022 alussa Teollisuuden Voiman (TVO) turvallisuusjohtajana. Voit lukea Nurmen haastattelun täältä.

Aalto PRO:n Turvallisuusjohdon koulutusohjelma - TJK täytti 30 vuotta vuonna 2021. Turvallisuusjohtamisen tavoite on tukea organisaation toimintavarmuutta ja luotettavuutta – myös häiriötilanteissa. Kattava koulutuksemme auttaa osallistujia kehittämään ja johtamaan turvallisuutta kokonaisvaltaisesti sekä toimimaan vaikuttavina johtajina. Lue lisää


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa