Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Sijoitusneuvonta koronan aikana
Talous ja rahoitus

Sijoitusneuvonta koronan aikana

Sijoittaminen koronan aikaan ei lakkaa hämmästyttämästä. Nollakorot, massiivinen likviditeetti, varallisuusarvojen laskut ja nousut eivät tunnu olevan linkissä reaalimaailman kanssa. Osaaminen ja kokemus kriiseistä auttavat pysymään näissä muutoksissa tasapainossa myös sijoittamisen ja sijoitusneuvonnan suhteen.

Atso Andersen, 10.06.2020

|

Artikkelit

Juuri tällä hetkellä määräytyy se, mihin suuntaan rahoitusjärjestelmä lähtee tilannetta ratkaisemaan. Esille on noussut vakauden lisäksi rahoitusjärjestelmän rooli suunnata varat ilmastonmuutoksen ratkaisuun tulevaisuudessa. Kun keskuspankkien tukiostot ovat yhä suuremmat ja mikäli keskuspankit allokoivat varat ensisijaisesti vastuullisiin kohteisiin muista julkisista tukipaketeista puhumattakaan, muutoksesta tulee merkittävä. Toisaalta, jos vakautta ja vastuullisuutta ei toteuteta, muutoksesta tulee silloinkin merkittävä mutta toisella tavalla.

Sijoitusneuvonnassa ja sijoitustuotteiden tietojen välittämisessä täytyy päivittäin ratkaista, kuinka asiakkaiden kanssa näistä aiheista keskustellaan, mitä suositellaan ja mitä neuvotaan.

Tehtävä ei ole helppo. Ymmärrys sekä talouden, yritysten että rahoitusmarkkinoiden ja sijoitustuotteiden tilanteesta on tehtävien hoidon kannalta perusedellytys. Siksi teemme APV-sijoitustutkintoja.

APV-sijoitustutkinnot kehittyvät koronan aikana

Kirjastojen aukeamisen jälkeen tutkintojen suorittaminen on taas normaalisti mahdollista. Uusien osaamisvaatimusten voimaantuloa lykättiin siten, että keväällä tutkintoihin valmistautuneilla on aikaa kesäkuukausien aikana käydä suorittamassa tutkinto. Uudet vaatimukset julkistettiin kesäkuun alussa ja ne tulevat voimaan elokuun alussa.

Kevään aikana olemme uudistaneet tutkintojärjestelmää. Sijoitusneuvojan tutkinnossa (APV2) on otettu käyttöön mahdollisuus suorittaa tutkinto aihealuekohtaisesti. Laajan materiaalin läpikäyminen on nyt aiempaa helpommin tehtävissä vaiheittain. Lisäksi jos läpipääsy jää kiinni yksittäisen osion heikosta tuloksesta, on osiokohtainen uusiminen mahdollista.

Tarjoamme kaikille tutkinnon suorittajille nyt myös mahdollisuuden digitaaliseen näkyvyyteen ns. smart certificaten avulla. Se on liitettävissä verkkopalvelun osaksi tai vaikkapa LinkedIn-profiiliin. Vaikka sijoituspalvelut digitalisoituvat nopeasti, henkilökohtainen vuorovaikutus on sijoitusneuvonnan peruselementtejä, jatkossa ei ehkä niinkään konttorikäynteinä, vaan webinaareina, videopuheluina ja chat-keskusteluina.   

Myös tutkintojärjestelmän hallinnossa on tapahtunut muutos järjestelmän käynnistäjän Markku Savikon siirtyessä eläkkeelle ja neuvonantajan rooliin. Markun aikana muutamista tutkinnon suorittajista on kasvanut 16 000 tentin suorittaneen ammattilaisen joukko. Suomessa on sijoitusneuvojien ammattikunta. On ilo ja kunnia jatkaa ammattikunnan osaamisen kehittämistä. Koronan jälkeen on jotain uutta ja jotain vanhaa, mutta sijoittaminen jatkuu.

Atso Andersen on APV-sijoitustutkinnot Oy:n Executive Director. Yritys järjestää yhteistyössä Aalto EE:n kanssa suoritusmahdollisuudet sääntelyn vaatimille Sijoituspalvelu- ja sijoitusneuvojan tutkinnoille. Finanssiala ry suosittelee, että sijoituspalveluja tarjoavien yritysten henkilöstöstä kaikki sijoituspalvelutehtävissä toimivat suorittavat Sijoituspalvelututkinnon (APV1) ja vaativimmissa sijoituspalvelutehtävissä toimivat henkilöt Sijoitusneuvojan tutkinnon (APV2). Lue lisää tutkinnoista ja niiden suorittamisesta.


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa