Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Kuinka klassikko uudistetaan?
Johtaminen

Kuinka klassikko uudistetaan?

Johtamisen klassikkovalmennus AaltoJOKO® täyttää tänä vuonna 50 vuotta ja on hyvä hetki uudistaa ohjelma. Mutta uudistetaanko valmennusohjelma vain liimaamalla kylkeen ”classic” tai ”original”, pohtii Timo Heikkinen, Solutions Director, Aalto EE:stä.

Timo Heikkinen, 26.02.2020

|

Artikkelit

Tosiasiassa klassikoita uudistetaan jatkuvasti, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Valmennusohjelman uudistaminen vertautuukin ehkä parhaiten musiikkikappaleisiin. Myös niistä on olemassa ensimmäinen esitys tai tallennus, josta tulee ”alkuperäinen”, kun muut artistit alkavat tehdä siitä versioitaan. Toisinaan vaihtuu vain esittäjä, mutta toisinaan edetään jo todella kauas siitä, mistä on lähdetty. Silti on olemassa jotain, josta tunnistaa, että kyseessä on vielä sama kappale.

Olen työurallani saanut olla uudistamassa syvällisemmin kahta nyt jo 50-vuotiasta ohjelmaa, vuonna 1968 käynnistynyttä yhdyskuntasuunnittelun asiantuntijaohjelmaa YTK:n Pitkää kurssia ja vuonna 1970 käynnistynyttä AaltoJOKO®:a. Rehellisesti sanottuna enää harvalla on muistikuvia siitä, millaisia nämä ohjelmat ovat ensimmäisinä vuosina olleet, mutta klassikon ainekset voidaan kyllä edelleenkin havaita.

Odotukset ja niihin vastaaminen onkin uudistamisessa kaikkein olennaisinta."

AaltoJOKO® koostuu ensinnäkin kahdesta pääosiosta: oman johtajuuden kehittymisestä ja strategisesta johtamisesta. Näiden teemojen alle on koottu aina muuttuvat, ajankohtaiset alateemat. Toiseksi ohjelmassa on tunnistettu se, että muutos vaatii aina aikansa ja siksi AaltoJOKO® on edelleen pitkä, noin vuoden kestävä ohjelma. Kolmantena aineksena on uniikki akateemisen tutkimuksen ja käytännön kohtaaminen, joka antaa johtajalle viitekehyksen ja auttaa hahmottamaan työkenttää uusilla tavoilla.

Neljänneksi on kieli, jolla tuo kohtaaminen toteutuu: puhumme suomea toteuttaessamme viidettä ainesosaa eli syvää vuorovaikutuksellisuutta. AaltoJOKO®:lla uusi tieto löydetään vuorovaikutuksen kautta yhdessä ja tästä päästään kuudenteen ainesosaan eli monialaiseen osallistujajoukkoon: kun substanssialat ovat erilaiset, voidaan oppia yli rajojen ja keskustella nimenomaan johtamisen, ei vain oman alan haasteista.

Klassikossa on siis tuttu rakenne, mutta miten siihen saa uutta sisältöä? AaltoJOKO®:n uudistamisessa tukea on antanut Aalto EE:n ja Aalto-yliopiston strategia sekä etenkin Saa soveltaa – osaamisen ja kilpailukyvyn pieni käsikirja. Kirja perustuu yli kolmenkymmenen yrityselämän, julkisen sektorin ja akateemisen maailman päätöksentekijän ja osaamisen asiantuntijan keskinäisiin keskusteluihin, ja tätä ohjelman kehittämistiimi sovelsi aivan kirjan nimen mukaisesti. Uskonkin, että syksyllä käynnistyvä kausi vastaa sisällöltään juuri sitä, mitä 2020-luvun valmennukselta odotetaan.

Odotukset ja niihin vastaaminen onkin uudistamisessa kaikkein olennaisinta. Nämä ohjelmat eivät nimittäin ole vain Aalto EE:n ohjelmia, vaan ne ovat myös osallistujayhteisönsä ohjelmia. Vuosikymmenten mittaan yhä uudet ja uudet sukupolvet ovat suositelleet seuraaville hyväksi havaitsemiaan valmennusohjelmia. He ovat luottaneet siihen, että ohjelma on edelleen pätevä ja seuraajat luottavat edeltäjiensä sanaan. Ja meidän tehtävämme Aalto EE:ssa on olla tuon luottamuksen arvoisia -  ja kunnioittaa niitä edeltäjiemme ratkaisuja, jotka ovat tuon luottamuksen rakentaneet.

AaltoJOKO® on Suomen johtava liikkeenjohdon johtamiskoulutus. Se on suunnattu kokeneille johtajille ja asiantuntijoille, jotka tarvitsevat uusia välineitä organisaationsa strategiseen kehittämiseen ja johtamisen uudistamiseen. Lue lisää ohjelmasta.


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa