Puhtaan siirtymän ympäristömenettelyt
Tiedätkö kuinka organisaatiosi voi varautua puhtaan siirtymän ympäristömenettelyihin ja varmistaa prosessien sujuvuuden? Haluatko taata, että keskeiset henkilöt organisaatiossasi tuntevat puhtaan siirtymän ympäristömenettelyihin liittyvät vaatimukset ja mahdollisuudet?
Puhtaan siirtymän ympäristömenettelyt -koulutus tarjoaa kattavan ja ajankohtaisen tiedon sekä käytännön työkalut ympäristömenettelyiden hallintaan. Tavoitteena on, että koulutuksen käytyäsi osaat toteuttaa puhtaan siirtymän hankkeen lupamenettelyn laadukkaasti, asianmukaisesti ja sujuvasti.
Koulutus järjestetään kokonaan verkossa sisältäen live online –luentoja kouluttajan johdolla sekä keynote-puheita työelämätoimijoilta. Luentotallenteiden ansiosta voit osallistua koulutukseen myös joustavasti omien aikataulujesi mukaan. Koulutus sopii erinomaisesti täydennyskoulutukseksi suoritettavaksi työn ohessa.
Koulutus käynnistyy ensimmäisellä luennolla 26.5. klo 17-19. Näet luentojen ajankohdat kokonaisuudessaan alempaa.
Tutustu myös muihin Puhtaan siirtymän koulutuksiimme:
- Puhtaan siirtymän sääntely
- Puhtaan siirtymän investoinnit: perustiedot päätöksentekijöille
- Puhtaan siirtymän hankkeiden rahoitus
- Strateginen vuorovaikutus puhtaan siirtymän hankkeissa
Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Koulutus sisältää kaikkinensa 16 live onlinve -luentoa aikavälillä 26.5.-30.10.2025. Luennot voi katsoa myös jälkikäteen tallenteista. Luentojen lisäksi koulutukseen sisältyy käytännön harjoituksia ja projektityö.
Koulutuksen aihealueet:
1. Ympäristömenettelyt kokonaisuutena ja yhden luukun periaate - opit ympäristölupaprosessin ja -menettelyjen keskeiset periaatteet sekä niiden vaikutukset toisiinsa ja omaan työhösi.
2. Ympäristömenettelyt, niihin liittyvä lainsäädäntö, toimijoiden roolit ja vastuut, niihin liittyvä ennakollinen ohjaus ja neuvonta – opit valintasi mukaisesti eri ympäristömenettelyihin liittyvien eri osa-alueiden keskeiset sääntelyt ja menettelyt.
3. Ympäristömenettelyiden ja niihin liittyvien hankkeiden elinkaari - Opit ympäristömenettelyiden etenemisen, sujuvoittamisen keinot, lupien valvontaprosessin sekä eri toimijoiden roolit ja vastuut.
4. Projektityö - Käytännönläheisessä projektityössä sovellat oppimaasi tietoa käytännössä omaan työhösi.
Luentojen aiheet ja ajankohdat:
26.5.2025 klo 17-19 Johdanto: ympäristölainsäädäntö ja puhdas siirtymä
27.5.2025 klo 17-19 Viranomaisjärjestelmä, EU:n uudet säädökset
10.6.2025 klo 17-19 Suunnittelu 1, ml. kaavoitus
11.6.2025 klo 17-19 Suunnittelu 2, tuuli- ja aurinko
4.9.2025 klo 17-19 Menettelyt, menettelyjen tarve, ennakkoneuvonta ja -keskustelut
11.9.2025 klo 17-19 YVA
18.9.2025 klo 17-19 Ympäristönsuojelulain mukaiset lupa- ja ilmoitusmenettelyt ml. paras käyttökelpoinen tekniikka BAT
25.9.2025 klo 17-19 Ympäristönsuojelulaki
30.9.2025 klo 17-19 Ympäristönsuojelulaki jatkuu
2.10.2025 klo 17-19 Ympäristönsuojelulaki jatkuu
8.10.2025 klo 17-19 Vesilain mukaiset menettelyt
9.10.2025 klo 17-19 Luonnonsuojelulain mukaiset menettelyt, kemikaaliturvallisuuslain mukaiset menettelyt
21.10.2025 klo 17-9 Rakentamislain mukaiset menettelyt (rakentamislupa, poikkeaminen, maisematyölupa, purkamislupa, puhtaan siirtymän sijoittamislupa)
23.10.2025 klo 17-19 Ns. Yhdenluukun uusi lainsäädäntö
29.10.2025 klo 17-19 Seuranta ja valvonta
30.10.2025 klo 17-19 Tulevaisuuden näkymät puhtaan siirtymän hankkeiden ympäristömenettelyissä
Ohjelman sisältö
Luennot ja keynote-puheet
Oppimispäiväkirjat
Projektityö
Todistus
Koulutuksen suoritettuasi saat todistuksen, jolla osoitat ajantasaisen osaamisesi.
Kenelle?
Koulutus sopii eri alojen ammattilaisille toimialasta riippumatta, jotka työskentelevät puhtaan siirtymän, ympäristömenettelyiden ja/tai kestävän kehityksen parissa. Koulutukseen osallistuvien tulee asua Suomessa.
Koulutus soveltuu erityisesti ympäristömenettelyihin liittyvää osaamista tarvitseville yrityksille sekä ympäristömenettelyjä toteuttaville julkisen sektorin organisaatioille sekä tahoille, jotka haluavat varautua puhtaan siirtymän tuomiin muutoksiin. Koulutus on suunniteltu palvelemaan sekä yksityisten yritysten että julkisten organisaatioiden tarpeita.
Oppimistavoitteet
1. Ympäristömenettelyt kokonaisuutena ja yhden luukun periaate
Osallistujat ymmärtävät ympäristölupaprosessin periaatteet, eri ympäristömenettelyjen tarpeet ja niiden vaikutukset toisiinsa sekä valtion ja kuntien roolit. He osaavat soveltaa opittua omassa työympäristössään ja tunnistavat keskeiset sääntelyyn liittyvät menettelyt, kuten etusijamenettelyn, CRMA:n ja RED:n perusperiaatteet.
2. Ympäristömenettelyt, niihin liittyvä lainsäädäntö, toimijoiden roolit ja vastuut, niihin liittyvä ennakollinen ohjaus ja neuvonta
Tavoitteena on oppia valitsemiesi osa-alueiden sääntelyt ja menettelyt.
Valittavat sisällöt:
- Ympäristömenettelyihin liittyvän lainsäädännön kokonaisuus
- Ympäristövaikutusten arviointia koskevat menettelyt
- Ympäristönsuojelulain mukaiset lupa- ja ilmoitusmenettelyt
- Vesilain mukaiset lupamenettelyt
- Vesipuitedirektiivin mukaiset menettelyt
- Luonnonsuojelulain mukaiset menettelyt
- Kaavoituksen ja maankäytön suunnittelun menettelyt
3. Ympäristömenettelyiden ja niihin liittyvien hankkeiden elinkaari
Osallistujat ymmärtävät ympäristömenettelyiden etenemisen aikarajat ja sisällön, osaavat soveltaa toimintatapoja menettelyiden sujuvoittamiseksi ja tunnistavat ympäristölupien valvontaprosessin. He ymmärtävät eri toimijoiden roolit ja vastuut ympäristömenettelyissä.
4. Projektityö
Osallistujat osaavat soveltaa puhtaan siirtymän ympäristömenettelyjä käytännön projekteissa, valmistella ja jättää lupahakemuksia viranomaisille sekä seurata ja soveltaa muuttuvaa lainsäädäntöä yrityksessään varmistaen sääntelyvaatimusten täyttymisen.
Kouluttajat

Ari Ekroos
Professori, Aalto-yliopisto
Ari on pitkän linjan oikeustieteilijä, jonka erikoisalaa ovat ympäristö- ja ilmasto-oikeuden tutkimus, opetus sekä yhteiskunnallinen vaikuttaminen laajasti ymmärrettynä.
Hän on toiminut talousoikeuden professorina yli 20 vuoden ajan tutkimusintresseinään laajasti ympäristöoikeudelliset asiat pitäen sisällään ainakin ympäristön pilaantumisen ehkäisemistä koskevan lainsäädännön, luonnonsuojelulainsäädännön, maankäytön- ja rakentamisen sääntelyn, vesioikeuden ja ilmastosääntelyn. Erityisenä kiinnostuksen kohteena Arilla on nykyisin ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen liittyvä ympäristö- ja energiaoikeudellinen sääntely.
Ari on ollut toteuttamassa lukuisia ympäristölainsäädäntöön liittyviä selvityksiä. Hän on myös osallistunut moniin ympäristölainsäädännön kehittämishankkeisiin (mm. maankäyttö- ja rakennuslaki, ympäristönsuojelulaki ja ympäristölupahallinto) sekä toiminut erityisasiantuntijana muissa kiinteistö-, maankäyttö- ja ympäristöoikeudellisissa asioissa. Hän on työskennellyt myös Helsingin yliopiston ja Joensuun yliopiston professorina sekä kuuluu Suomen ilmastopaneeliin (2020–2023).

Satu Räsänen
CEO, Ympäristöoikeuden johtava asiantuntija, ACTS
Satu Räsänen (OTM) toimii ACTSn toimitusjohtajana ja ympäristöoikeuden johtavana asiantuntijana.
Ennen ACTSia Satu toimi lainvalmistelutehtävissä ympäristöministeriössä ja yritysten ympäristölainsäädännöstä vastaavana johtavana asiantuntijana Elinkeinoelämän keskusliitto ry:ssä. Sadulla on erittäin laaja-alainen ympäristölainsäädännön ja -politiikan kokemus ja hän on vaikuttanut jokaisen merkittävän ympäristölain valmisteluun Suomessa. Hän on työskennellyt kaikkien keskeisten teollisuuden toimialajärjestöjen, lukuisten yritysten sekä keskeisten viranomaisten ja päättäjien kanssa. Satu on työskennellyt Brysselissä elinkeinoelämän tehtävissä ja kansallisena asiantuntijana EU:n komission ympäristölakeja koskevissa työryhmissä. Hän on toiminut myös Suomen pääneuvottelijana YK:n UNEP:n useammissa kansainvälissä ympäristösopimuksia koskevissa neuvotteluissa.
Kustannukset ja ilmoittautuminen
Kustannukset
Koulutus on JOTPA:n rahoittama ja osallistujille maksuton.
Tämä koulutus käyttää Aalto EE:n uutta asiakastunnusta ja toteutetaan Alex-palvelussa. Ennen kuin tilaat, lue lisää osoitteessa aaltoee.fi/asiakastunnus.
Aloitusajankohta