Asiakkaamme

Asiakkaamme

"Aalto EE:n tekoälykoulutus avasi uuden maailman mahdollisuuksia”

Henri Wenlin
Chief Design Engineer, KONE

Chief Design Engineer Henri Wenlin on työskennellyt KONE Oyj:llä kahdeksan vuoden ajan. Työssään hän nauttii ennen kaikkea ongelmanratkaisusta. 

”Ongelmien ratkaisu on työni suola. Olen työskennellyt koko urani uusien laitteiden parissa. On äärimmäisen palkitsevaa, kun on pienemmällä porukalla keksinyt ratkaisun, sitten näkee kuinka se lähtee kehittymään – ja siitä tulee lopulta jotain, joka tuo aidosti arvoa loppukäyttäjälle. Se on hieno fiilis”, Wenlin toteaa.

Wenlin on hyvin kiinnostunut tekoälyn luomista mahdollisuuksista. Tekoälyä käytetään KONE Oyj:llä jo tänä päivänä monella tapaa. Esimerkiksi KONE 24/7 Connected services -palvelu hyödyntää tekoälyä kunnossapidossa mahdollisten laitehäiriöiden tunnistamiseen ja ehkäisee ongelmia ennen kuin niitä ehtii muodostua. 

Halusin oppia kysymään oikeita kysymyksiä, jotta pystyisin käymään tekoälyosaajiemme kanssa dialogia tekoälyn mahdollisuuksista meillä uuslaitepuolella.

”KONE Oyj on valtava organisaatio. Meillä on monenlaista tekoälyosaamista, mutta minulla ei ollut tekoälyasiantuntijoidemme kanssa yhteistä kieltä. Halusin oppia kysymään oikeita kysymyksiä, jotta pystyisin käymään tekoälyosaajiemme kanssa dialogia tekoälyn mahdollisuuksista meillä uuslaitepuolella”, hän kertoo. 

”Kun esihenkilöni kertoi Aalto EE:n tekoälykoulutuksista, innostuin asiasta heti. Minulla oli entuudestaan Aalto EE:stä positiivinen kuva. Olin osallistunut Aalto EE:n KONE Oyj:lle räätälöimään data-analytiikkakoulutukseen, joka oli erinomainen. Sekin toimi kimmokkeena syventyä tekoälyn mahdollisuuksiin laajemmin”, hän sanoo. 

Uutta energiaa ja huippukouluttajat

Wenlin osallistui Aalto EE:n tekoälykoulutusohjelmaan (aiemmin Diploma in Artificial Intelligence). Hän kuvailee kokemusta erinomaiseksi. 

”Pohdin etukäteen, onko koulutus liian vaativa kiireisen työn rinnalla, mutta yllättäen vaikutus oli päinvastainen: minua koulutus virkisti ja sain siitä energiaa”, hän muistelee. 

”Kouluttajina oli Suomen huippunimiä, todella taitavia opettajia. Kun heiltä kysyi jotain, vastauksesta huokui se, kuinka syvällä he olivat aihealueessa. Dialogimme olivat äärimmäisen antoisia ja jatkuivat vielä kahvitauoilla”, hän lisää.

Koulutuksen monipuolinen sisältö saa Wenliniltä kiitosta. 

”Pääsin perehtymään tekoälyn maailmaan monesta eri näkökulmasta: opin esimerkiksi, miten Netflixin suosittelualgoritmit toimivat. Ja vaikka äkkiseltään voisi luulla, ettei sellainen liity työhöni millään lailla, niin yllättäen yhtymäkohtia on. Aalto EE:n tekoälykoulutukset avaavat uuden maailman mahdollisuuksia”, hän korostaa. 

Projektityönään Wenlin tutki, saisiko hissin kuormaa mittaavan vaa’an korvattua koneoppimisella. 

”Tutkin siis sitä, voisimmeko jättää pois olemassa olevan fyysisen komponentin ja saada sen tuottaman tiedon muualta, ilman että lisäämme järjestelmään mitään”, hän selittää. 

”Projektityöhön jokainen sai oman valmentajan, joka oli tarkkaan valittu aihepiiriin sopivaksi. Täytyy antaa iso kiitos valmentajalleni, sillä hänen avullaan pystyin tarkastelemaan kehittyneempiä algoritmeja ja sukeltamaan syvälle aiheeseen. Loppupäätelmä projektityössäni oli, että ideani onnistuisi kyllä käytännössä. Sen implementointi vaatisi paljon työtä ja sertifioinnin, mutta oli kiehtovaa keksiä, kuinka voisimme korvata komponentin tekoälyn avulla”, hän pohtii.

Yhteinen kieli tekoälyosaajien kanssa

Wenlin kertoo saaneensa tekoälykoulutuksesta hyvän yleiskattauksen tekoälystä. Hän sai myös ideoita siihen, miten KONE Oyj:n uuslaitepuolella voitaisiin toteuttaa ratkaisuja, jotka toisivat tulevaisuudessa arvoa huolto-organisaatiolle ja myynnille. 

”Huolto-organisaatio on KONE Oyj:lle iso ja merkittävä liiketoiminta. Me luomme uuslaitepuolella järjestelmiä, joista huolto-organisaatiomme tulevaisuudessa huolehtii”, Wenlin kertoo. 

”Vahvistamalla tekoälyosaamista uuslaitepuolella voimme ottaa laitteiden myöhemmän tekoälykäytön huomioon entistä vahvemmin jo suunnitteluvaiheessa: saamme rakennettua tekoälysovelluksiin tarvittavaa kyvykkyyttä uusiin laitteisiin alusta alkaen, sen sijaan että niitä liimattaisiin jälkikäteen päälle”, hän jatkaa.  

Wenlin alleviivaa, että tekoäly-ymmärryksestä on jo ollut ja tulee ehdottomasti olemaan hyötyä hänen työssään jatkossa. 

”Minulla on nyt tarttumapintaa KONEen tekoälyosaajien työhön ja osaan kysyä oikeita kysymyksiä. Olin juuri äskettäin kuuntelemassa analytiikkatiimimme esitystä ja pystyin käymään antoisaa keskustelua siitä, millaisia mahdollisuuksia tekoälyn hyödyntämiseen meillä on uuslaitepuolella”, hän sanoo.

Vahvistamalla tekoälyosaamista uuslaitepuolella voimme ottaa laitteiden myöhemmän tekoälykäytön huomioon entistä vahvemmin jo suunnitteluvaiheessa.

”Teen nyt aikaisen vaiheen konseptien kanssa töitä ja kartoitan, mitä tulevaisuudessa voisi tapahtua. Meillä on uuslaitepuolella todella mielenkiintoisia tekoälyyn liittyviä ideoita, mutta ne ovat liikesalaisuuksia, joista en voi puhua sen tarkemmin”, Wenlin naurahtaa. 

Wenlin kertoo suosittelevansa mielellään Aalto EE:n tekoälykoulutuksia. 

”Kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan ja ottaa mahdollisuudesta kaikki irti”, hän painottaa. 


 

Data, Analytics, and AI for Professionals -opintokokonaisuus

Kokosimme yhteen parhaat dataan, analytiikkaan ja tekoälyyn keskittyvät koulutuksemme ja kouluttajamme ja loimme elämänlaajuista oppimista tukevan oppimiskokonaisuuden, joka mahdollistaa joustavan opintopolun toteuttamisen.

Data, Analytics, and AI for Professionals (DAAP) -opintokokonaisuudesta löydät vaihtoehdot niin tekoälyn liiketoimintamahdollisuuksien ja -haasteiden ymmärtämiseen ja ratkaisemiseen kuin tekoälypalveluiden tekniseen hyödyntämiseen ja kehittämiseen.