Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Podcast: Digitaalinen kuluttaminen – Millaisia päästöjä jatkuva striimaaminen aiheuttaa?
Digitalisaatio Vastuullisuus

Podcast: Digitaalinen kuluttaminen – Millaisia päästöjä jatkuva striimaaminen aiheuttaa?

Podcast-jaksossa tutkija Kari Hiekkanen keskustelee toimittaja Reetta Rädyn kanssa kasvaneen netin käytön ja jatkuvan striimaamisen synnyttämistä päästöistä.

07.06.2024

| Podcast

Podcast pyörimään taustalle töihin valmistautumisen ajaksi, aamun uutiset striimaten julkisessa kulkuvälineessä, kahdeksan tunnin työpäivä tietokoneen äärellä ja päivän päätteeksi mieliohjelma pyörimään taustalle kokkailun, kotiaskareiden ja somen selailun lomassa. Tämä kuulostaa monelle arkipäiväiseltä. Jokainen tylsä hetki on täytettävissä kiinnostavalla ja koukuttavalla sisällöllä, mutta mikä on tämän hinta?

Kasvaneen netin käytön ongelmista puhutaan usein yksilötasolla esimerkiksi yleistyneinä oppimisen haasteina ja keskittymiskyvyn heikkenemisenä. Ongelmat eivät kuitenkaan rajoitu vain yksilötasolle vaan yltiöpäisellä netinkäytöllä on hinta myös ympäristön näkökulmasta.

Aalto EE:lläkin kouluttava tutkija Kari Hiekkanen nostaa esiin monelle epämieluisan totuuden: Aineettomana pidetty digitaalinen kuluttaminen ei suinkaan ole päästötöntä.

”Tutkijapiireissä on aika lailla konsensus siitä, että ict-palvelut on ohittaneet lentoliikenteen hiilipäästöjen tuottajana jo vuosia sitten.”

”Olen nähnyt arvioita, että Suomen netin kulutus, vaikka mobiilipäätelaitteilla, on isompi kun koko Saksan. Saksassa on sentään kymmenen kertaa enemmän ihmisiä", Hiekkanen toteaa. 

 

Kulutuksen määrä on moninkertaistunut

Siinä missä ennen perhe kokoontui yhden television ääreen katsomaan ohjelmaa, nykyään jokainen katsoo omaa mieliohjelmaansa omalta laitteelta ja sellaisissa paikoissa – kuten julkisessa liikenteessä – joissa aiemmin vastaavaan ei ole ollut mahdollisuutta.

Hiekkanen kertoo, että tutkijapiireissä internetin käytön synnyttämistä päästöistä on puhuttu jo pari vuosikymmentä ja edistystä on tapahtunut paljon muun muassa energiatehokkuuden suhteen. Mutta: ”Jos energiatehokkuus on parantunut kymmenkertaiseksi, kulutusmäärä on kasvanut satakertaiseksi”, Hiekkanen huomauttaa.

”Ihmiset on totutettu siihen vapauteen – saa tehdä mitä haluaa, milloin haluaa.”

Mistä netin käytön päästöt käytännössä syntyvät? Entä kenellä on vastuu päästöjen vähentämisestä? Millaisia striimaajia suomalaiset ovat kansainvälisessä vertailussa? Muun muassa näistä keskustellaan Aalto Leaders’ Insight -podcastin jaksossa!

Podcast-jaksossa vieraana on Haaga-Helian yliopettaja ja Aalto-yliopiston vieraileva tutkija Kari Hiekkanen. Podcastin juontaa toimittaja Reetta Räty ja audiotuotannosta vastaa Aalto EE:n tuottaja Jeremi Pinola.


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa