Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Patrick Furu Psykopodiaa-podcastissa: Jos tiimissä ei tehdä yhtään virheitä, siellä ei tehdä yhtään mitään
Johtaminen

Patrick Furu Psykopodiaa-podcastissa: Jos tiimissä ei tehdä yhtään virheitä, siellä ei tehdä yhtään mitään

Jazzbändissä virheitä ei jäädä murehtimaan ja parhaassa tapauksessa niihin suhtaudutaan mahdollisuuksina oppia. Samanlaista asennetta kaivataan myös nopeasti muuttuvassa maailmassa navigoiviin organisaatioihin.

25.06.2024

|

Podcast

Työpaikoilla voidaan oppia paljon jazzbändeiltä muun muassa siitä, miten suhtautua virheisiin. Näin toteaa kauppatieteiden tohtori Patrick Furu Psykopodiaa-podcastin jaksossa.

”Jos tiimissä ei tehdään yhtään virheitä, niin silloin siellä ei kyllä tehdä yhtään mitään”, Furu sanoo jaksossa.

Virheitä tapahtuu kaikessa toiminnassa.

”Kyse on siitä, miten niihin reagoidaan. Jazzbändissä se tapahtuu hyvin luontevasti: ei ajatella sitä, ei jäädä murehtimaan, vaan homma menee koko ajan eteenpäin.”

Virheet nähdään parhaassa tapauksessa tilaisuutena oppia ja luoda jotain aivan uutta. Furun mukaan yleensä jazzkeikan yleisö ei edes huomaa, jos jokin soittajista mokaa – niin ketterästi muu bändi siihen reagoi.
 

Jazzmuusikon tärkein taito on kyky kuunnella

Furu vieraili Psykopodiaa-podcastissa puhumassa siitä, mitä johtajat, tiiminvetäjät ja asiantuntijat voivat oppia jazzbändeiltä ja -muusikoilta nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Hän vastaa Aalto EE:ssä ylimmälle johdolle suunnitelluista koulutusratkaisuista ja opettaa muun muassa jazzstrategiaa. Valmennustilanteissa jazzbändi on mukana havainnollistamassa tapaansa toimia.

Jazzissa tyypillistä on, että musiikki sopeutuu ja elää jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä. Kun aletaan soittaa yhdessä, lopullista tuotosta ei voi etukäteen ennustaa. Jokainen soittaja ottaa vastuuta. Kaikille annetaan myös mahdollisuus loistaa ja soittaa oma soolo.

Usein jazzmuusikot ovat sitä mieltä, että heidän tärkein taitonsa on kyky kuunnella: Mitä muut soittajat tekevät? Miten siihen voisi reagoida?

Samanlaista joustavuutta ja ketteryyttä tarvitaan myös organisaatioilta, jotka navigoivat koko ajan muuttuvassa, sotien, pandemioiden ja geopoliittisten ja -taloudellisten riskien värittämässä maailmassa.
 

Mitä organisaatioissa voidaan oppia jazzmaailmasta? Millaista asennetta ja toimintatapaa organisaatioilta ja tiimeiltä vaaditaan, jotta ne voivat menestyä ja toimia ketterästi yllättävissä tilanteissa? Mitä ovat älykkäät virheet – ja miksi ne ovat tärkeitä työelämässä? 

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen kuuntelemalla Psykopodiaa-podcastin jakson, joka on kuunneltavissa Spotifyssa, Apple Podcasteissa ja Suplassa. Psykopodiaa on psykologian aiheita ja ilmiöitä käsittelevä podcast, jota juontaa psykologi Nina Lyytinen. Jakso on tehty kaupallisessa yhteistyössä Aalto EE:n kanssa.


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa