Ovatko opintosi kannattava investointi?

Akkreditoinnit ja hyvät sijoitukset kansainvälisillä vertailulistoilla ovat laadukkaan koulutuksen tae. Seuraamalla niitä varmistat saavasi ensiluokkaisen MBA- tai DBA-ohjelman, johdon koulutusohjelman tai organisaatiollesi räätälöidyn valmennuksen.

Joanna Sinclair, 03.05.2022

”Tutkinto on kuin tatuointi. Se leimaa sinua loppuelämäsi”, korostaa Aalto EE:n akateeminen johtaja KTT Mikko Laukkanen.

”Tutkinto heikkomaineisesta opinahjosta ei ole hyvä sijoitus. Se ei välttämättä juuri auta edistämään uraasi – ja jo tehtyä huonoa päätöstä on vaikea kompensoida jälkikäteen. On varsin mahdollista, ettet saa tilaisuutta aloittaa alusta ja hankkia myöhemmin uutta tutkintoa paremmasta yliopistosta.”

Jos aiot investoida aikaa ja rahaa koulutukseen, Laukkanen suosittelee tarkkaa harkintaa: etsi yliopisto, joka tarjoaa sinulle parhaan mahdollisen tuoton investoinnillesi. Akkreditoinnit ovat ensimmäinen asia, joihin kannattaa kiinnittää huomio eri koulutusohjelmia vertailtaessa.

Koulutustarjoajat, jotka ovat saavuttaneet kolmoisakkreditoinnin – kuten Aalto EE – takaavat sinulle kautta linjan korkeinta laatua.”

AACSB, AMBA, ja EQUIS ovat alallamme tärkeimmät akkreditoinnit. Hyvällä yliopistolla on ainakin yksi näistä, parhailla kaikki kolme”, Laukkanen kertoo.

”Akkreditoinnit ovat osoitus siitä, että yliopisto tuottaa johdonmukaisesti huippuluokan koulutusta ja tutkimusta. Akkreditoinneista tiedät, että instituutiolla on prosessit ja laadunvarmistus, jotka takaavat tasokkaan koulutuksen.”
Alan tärkeimmät akkreditoinnit mittaavat hiukan eri asioita. Jos haluat varmistaa saavasi todella laadukkaan tutkinnon, kannattaa etsiä yliopisto, jolla on enemmän kuin yksi akkreditointi.

”Eri yliopistot voivat luonnollisesti keskittyä eri asioihin. Yhden hyvämaineisen akkreditoinnin saaminen on hyvä merkki – mutta se ei takaa, että yliopisto olisi kaikin puolin mallikelpoinen. Se osoittaa kyseisen yliopiston olevan korkealaatuinen niissä asioissa, joihin sille myönnetty akkreditointi keskittyy”, Laukkanen selittää.

”Kaksi akkreditointia löytyy yliopistoilta, joiden toiminta on jo varsin laaja-alaisesti korkealaatuista. Koulutustarjoajat, jotka ovat saavuttaneet kolmoisakkreditoinnin – kuten Aalto EE – takaavat sinulle kautta linjan korkeinta laatua”, Laukkanen sanoo. Hän korostaa, että hälytyskellojen on aina syytä soida, jos yliopistolta ei löydy ainuttakaan akkreditointia.

”Maailmassa on muutama eliittiyliopisto, joilla ei ole aitoa tarvetta saada ulkopuolista tunnustusta korkeasta laadustaan. Mutta melkein säännönmukaisesti jopa kaikkein arvostetuimmat yliopistot esittelevät säntillisesti akkreditointinsa.”

Parhaat yliopistot menestyvät kansainvälisissä vertailuissa

Akkreditointien ohella Laukkanen suosittelee tutkimaan kansainvälisiä vertailulistoja. Jos harkitset MBA-, EMBA- tai DBA-opintoja, tai johdon koulutusohjelmaan osallistumista, kannattaa selvittää, mitä alumnit niistä kertovat.

”Liki kaikki bisnesmediat vertailevat yliopistoja. Useimmat perustavat vertailunsa alumnien arviointeihin tietyllä aikajänteellä valmistumisen jälkeen. Jos aiot katsoa vain yhtä vertailua, Financial Times on hyvä valinta. Se on luotettava, vakiintunut vertailu, joka mittaa markkinoille relevantteja asioita.”

Vertailut auttavat potentiaalisia opiskelijoita arvioimaan eri yliopistojen laatua – ja työnantajia arvioimaan rekrytointivaiheessa hakijoiden tutkintoja. Vertailut myös edistävät trendejä ja auttavat yliopistoja tunnistamaan kehityskohteita.

”Kehitimme Aalto EE:n alumnitoimintaa FT-arvioinnin seurauksena ja saimme siitä todella positiivista palautetta. Financial Times myös korostaa yhteistyön tärkeyttä, mikä on osaltaan varmasti saanut monet koulutustarjoajat harkitsemaan yhteistyötä muiden maineikkaiden yliopistojen kanssa. Meillä on ollut erinomaisia kokemuksia yhteistyöstä. On varsin mahdollista, että tulevaisuudessa panostamme siihen jopa nykyistä enemmän”, Laukkanen pohtii.

Jos aiot katsoa vain yhtä vertailua, Financial Times on hyvä valinta. Se on luotettava, vakiintunut vertailu, joka mittaa markkinoille relevantteja asioita.

Financial Timesin tai muiden luotettavien medioiden vertailulistoja tarkasteltaessa on hyvä pitää mielessä se, että parhaiden yliopistojen väliset erot voivat olla marginaalisia.

”Suurin osa yliopistoista FT:n top 100 -listalla ovat hyvin lähellä toisiaan. Pienetkin erot voivat vaikuttaa sijoituksiin varsin paljon. Yliopisto voi nousta tai laskea kymmeniäkin sijoja vertailulistalla eri vuosina ja olla silti todella hyvä. Paras laadun tae on pysyminen vuodesta toiseen top 100 -listalla.”

Yliopistojen sijoituksiin vertailulistoilla vaikuttaa myös se, että vertailuissa on tänä päivänä mukana paljon enemmän yliopistoja kuin ennen.

”Muutamaa vuosia sitten parhaat kiinalaisyliopistot alkoivat ilmestyä FT:n top 100 -listalle. Uudet tulijat tiputtivat monia erinomaisia yliopistoja alemmas listalla – mikä ei tarkoita, että näiden instituutioiden opetuksen taso tai alumnien tyytyväisyys olisi lainkaan vähentynyt. Erinomaisia yliopistoja on nyt vain aiempaa enemmän.”

Laukkanen myöntää, että Aalto EE:llä on niin vahva brändi, ettei sen sijoitus Financial Timesin vertailulistalla ole monille asiakkaille kovin merkittävä asia.

”Suomessa Aalto EE on niin tunnettu, ettei se juuri esittelyjä kaipaa. Mutta esimerkiksi koulutusohjelmiimme työntekijöitään lähettävät kansainväliset yritykset voivat katsoa sijoitustamme FT-vertailussa ja muilla luotettavilla vertailulistoilla. Näin he saavat varmistuksen sille, että alumnimme ovat todella tyytyväisiä”, Laukkanen sanoo ja huomauttaa kulttuurierojen vaikuttavan jonkin verran siihen, kuinka korkealle yliopisto voi kansainvälisillä vertailulistoilla nousta:

”Yltiörehellisyys on hyvin suomalainen piirre. Et taatusti näe kenenkään yrittävän parantaa oman tutkintonsa arvoa antamalla vanhalle opinahjolleen parempia arvioita kuin mitä se heistä aidosti ansaitsisi”, Laukkanen tähdentää.

Varmista viisas investointi

Kouluttautuminen on aina investointi. Jos haluat varmistaa, että se kannattaa, tutustu huolella eri yliopistojen akkreditointeihin ja sijoittumisiin tunnettujen medioiden kuten Financial Timesin vertailulistoilla. Näin varmistat sen, että MBA-, EMBA- tai DBA-opintosi ovat viisas investointi, joka siivittää urapolkuasi haluamaasi suuntaan.

Jos tutkintosi on yliopistosta, jolla on kolme arvostettua laatuleimaa AACSB, AMBA ja EQUIS – ja joka sijoittuu Financial Timesin vertailussa maailman 100 parhaan yliopiston joukkoon – on se erinomainen meriitti ansioluettelossasi. Samaa ei voi sanoa tutkinnosta, jonka myöntäjältä ei löydy yhtäkään näistä ansioista.

”Jokainen tekee omat päätöksensä, mutta kuten sanottu, minusta tutkinto on kuin tatuointi. Tutkinnon hankkimista koulusta ilman akkreditointeja voi verrata tatuoinnin hankkimiseen huonomaineisesta tatuointipuljusta. On aika epätodennäköistä, että juuri sinä kävelisit sieltä ulos upea taideteos ikuistettuna ihollesi”, Laukkanen toteaa.

Lue lisää Aalto EE:n rankingsijoituksista ja akkreditoinneista »

Tämä toukokuussa 2022 uudelleenjulkaistu haastattelu on julkaistu alunperin lokakuussa 2016.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Ovatko opintosi kannattava investointi?

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka