Pääomasijoitusalan tulevaisuuden näkymät Suomessa

Pääomasijoitusala Suomessa kasvaa ja kansainvälistyy. Kysyimme Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirralta ja Aalto-yliopiston pääomasijoitustoiminnan professori Markku Maulalta, miten he näkevät pääomasijoitusalan kehittymisen. Näin he vastasivat.

14.04.2021

Read this in English

Miten kuvailisit pääomasijoitusalaa Suomessa sekä suomalaisten pääomasijoittajien osaamista?

Pia Santavirta, toimitusjohtaja, Pääomasijoittajat ry:

”Suomalaiset pääomasijoittajat ovat huippuosaajia: sen näkee esimerkiksi siitä, että toimiala kasvaa jatkuvasti ja uusia rahastoja perustetaan, jopa koronakriisistä huolimatta. Suomi tarvitsee erityisesti juuri nyt rohkeasti kasvavia yrityksiä, ja siinä pääomasijoittajat ovat oikeita ihmisiä auttamaan.”

Markku Maula, pääomasijoitustoiminnan professori, Aalto-yliopisto:

”Pääomasijoitusala on kasvanut ja kansainvälistynyt Suomessa merkittävästi ja muodostaa erittäin keskeisen tuen lupaavimmille kasvuyrityksille ja yritysjärjestelyille. Suomalaisten pääomasijoittajien osaaminen ja kansainvälinen verkostoituminen on hyvin vahvaa, mutta ala kehittyy ja uudistuu, joten oppiminen ei lopu.”

Miten pääomasijoittaminen tulee muuttumaan tulevaisuudessa? Mitä uusia taitoja tämä vaatii sijoittajalta?

Pia Santavirta:

”Uskon, että toimiala tulee kansainvälistymään entisestään. Sen takia onkin ensiarvoisen tärkeää, että saamme alalle uusia osaajia monipuolisilla taustoilla - sekä kotimaasta että ulkomailta.”

Markku Maula:

”Mitä isompia globaaleja haasteita kohdeyritykset ratkovat, sitä kansainvälisempää on myös kilpailu ja yhteistyö pääomasijoittajien kesken. Taidokas yhteistyö johtavien kansainvälisten pääomasijoittajien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa nousee entistäkin tärkeämmäksi. Alaa muuttaa myös monet muut tekijät kuten kehittyvät digitaaliset teknologiat, tekoälyn hyödyntäminen ja alustatalouden merkityksen kasvu sekä olennaisesti aiempaa suurempi huomio siihen miten kohdeyritykset ja niihin tehtävät sijoitukset luovat kestävää kehitystä ja vaikuttavat yhteiskuntaan.”

Olet ollut mukana Venture Capital & Private Equity -pääomasijoittamisen perusteet -koulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa ohjelman alkuajoista lähtien. Mitkä terveiset haluaisit lähettää ohjelmaan osallistumista harkitsevalle?

Pia Santavirta:

”Pääomasijoittajat pääsevät kasvuomistajina rakentamaan yritysten kasvupolkuja ja parhaimmillaan vauhdittamaan niitä yrittäjiä, jotka ratkaisevat aikamme suuria haasteita, kuten ilmastonmuutosta. Uraa pääomasijoittamisen parissa voi todella kutsua näköalapaikaksi!”

Markku Maula:

”Pääomasijoittaminen on erittäin innostava ja monipuolinen uravaihtoehto ja toimintaympäristö, jolla on suuri merkitys suomalaiselle kasvuyrittäjyydelle. Ohjelman avulla pääsee nopeasti vauhtiin pääomasijoitustoiminnan asiantuntijuuden kehittämisessä, jolloin kaikkea ei tarvitse oppia oman kantapään kautta. Oppimisen lisäksi ohjelman puitteissa tutustuu ja verkostoituu myös muihin pääomasijoitusalalla toimiviin, mikä myös parantaa edellytyksiä menestyksekkäälle toiminnalle pääomasijoitusalalla.”

Aalto ENT:in Venture Capital & Private Equity -pääomasijoittamisen perusteet -ohjelma järjestettiin ensimmäisen kerran syksyllä 2018.  Ohjelma tehostaa pääomasijoituksissa onnistumista, kasvattaen osaamista keskeisissä pääomasijoittamiseen kytkeytyvissä teemoissa. Tutustu ohjelmaan.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Pääomasijoitusalan tulevaisuuden näkymät Suomessa

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka