Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Lyhyitä vetoja ja pitkiä pelejä
Johtaminen Vastuullisuus

Lyhyitä vetoja ja pitkiä pelejä

Korona on pakottanut monet organisaatiot melkoiseen rytminvaihdokseen. Tilanne on myös haaste meille johtajille, joiden pitää tasapainoilla ihan uudella tavalla työyhteisön akuutin turvallisuuden, lyhyen aikavälin taloudellisen selviytymisen ja pitkän aikavälin haaveen välillä.

Pekka Mattila, 27.03.2020

|

Artikkelit

Ison haaveen särkymiseen ei meillä kenelläkään ole varaa.

Lyhyisiin vetoihin kuuluvat välittömät selviytymis- ja jatkuvuustoimet. On ihailtavaa, miten kerkeästi yritykset ovat onnistuneet digitalisoimaan toimintojaan pakon alla. Pakko on nyt ollut raskaskätinen muusa. Ratkaisevaa on, mitä ja miten nyt opitun päälle aikanaan rakennetaan, kun olot normalisoituvat.

Koronakaaoksesta huolimatta jäljellä on kuitenkin se tärkein pitkä peli: minne yritys haluaa ja aikoo kurkottaa yli vuosien."

Koronakaaoksesta huolimatta jäljellä on kuitenkin se tärkein pitkä peli: minne yritys haluaa ja aikoo kurkottaa yli vuosien. On vaarallista, jos tämä harkinta jää kokonaan välittömän selviytymisen ja sitä seuraavan saneerauksen jalkoihin.

Säästäminen ja kuihtuminen ovat huonoja lupauksia mille tahansa omistajalle ja myrkkyä mahdolliselle uudelle sijoittajalle.

Näissä poikkeusoloissa joka organisaation pitää operoida kaksikätisesti. Yksi niistä hallitsee arkea ja toinen tulevaisuutta. Samalla, kun moni organisaatio joutuu kipeiden henkilöstö- ja tuotantopäätösten äärelle, kaikkien pitää vahvistaa itseään myös tulevaisuuteen. Pandemiallakin on päättymispäivä. Aurinko nousee senkin jälkeen. Kuten aina, se nousee nytkin idästä.

Aalto EE haluaa olla joustava ja luotettava kumppani myös poikkeustilanteissa. Verkko-osallistuminen on jo nyt mahdollista miltei kaikkiin avoimiin ja tutkinto-ohjelmiimme. Suuriakin kokonaisuuksia voidaan tuottaa jo kokonaan digitaalisesti. Hyvällä suunnittelulla ja osallistumisen muotoilulla osallistujan kokemus ei kärsi.

Nyt on surua ja huolta, ja kaikki käyrät osoittavat alas. Kun myrsky on koettu ja pöly laskeutuu, meillä on myös tulevaisuus. Jokaisella toimialalla yksi liikkuu nopeammin kuin muut. On hyvä olla parhaassa lähtöasemassa. Maailma ei lakkaa. On hyvä olla alansa nopein.

 

Pekka Mattila
toimitusjohtaja, Professor of Practice
Aalto University Executive Education Oy


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa