Espoo rakentaa parempia palveluita kehittämällä johtamistaan

Espoon kaupunki panostaa johtamiseen. Osana espoolaisen johtamisen kehittämistä Espoo toteutti yhdessä Aalto EE:n kanssa räätälöidyn EMBA-ohjelman. Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän mukaan kaksivuotinen koulutus on ollut loistava tapa parantaa kaupungin strategian toimeenpanoa. Lopputuloksesta hyötyvät ennen kaikkea kuntalaiset.

Kuva: Espoon kaupunki

Tiia Lappalainen, 25.06.2020

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä istuu Aalto EE:n tiloissa Mechelininkadulla Helsingissä. Paikka on tullut hänelle tutuksi, sillä Mäkelä on käynyt yhdessä 24 muun Espoon johtajan kanssa läpi kaksivuotisen, Espoon kaupungin johtajille varta vasten räätälöidyn EMBA-ohjelman.

Panostus koulutukseen on kaupungin osalta merkittävä, sillä ensimmäisen vuosikurssin jälkeen koulutuksen on aloittanut jo 50 muutakin espoolaisjohtajaa.

– Kasvavalla Espoolla on suuremmat haasteet kuin koskaan. Väkiluku on kymmenkertaistunut 60 vuoden aikana, ja palveluiden järjestäminen ja infran rakentaminen kestävällä tavalla ovat isoja haasteita, Mäkelä summaa.

Jotta haasteisiin voidaan kunnolla vastata, johtamisen ja osaamisen on oltava kunnossa – erityisesti kun puhutaan Espoon kokoisesta, 14 000 työntekijän organisaatiosta, jossa viedään läpi kaupungin uutta strategiaa, Espoo-tarinaa.

Jotta haasteisiin voidaan kunnolla vastata, johtamisen ja osaamisen on oltava kunnossa"

Koulutusohjelma on yksi osa kaupungin johtajuuden kehittämistyötä.

Oleellista on Mäkelän mukaan se, että käytössä olevat johtamis- ja strategiatyökalut sekä -käytännöt ovat samoja läpi kaupungin organisaation.

– Maailma muuttuu, ja myös johdon täytyy päivittää omaa johtamistaan ja tietojaan. Ajattelemme koulutusta pitkäjänteisesti. Kaikki johtajamme käyvät sen läpi ja vievät opit esimiesportaaseen, johon kuuluu noin 1000 henkeä, Mäkelä sanoo.

Strategiatyötä ja oppia samassa paketissa

Vaativan Aalto EMBA-koulutuksen sovittaminen ison kaupungin johtajan kalenteriin ei ole yksinkertainen asia, mutta kun koulutusohjelmaa suunniteltiin, Mäkelä totesi, että hänen on otettava samat lääkkeet, joita hän edellyttää muiltakin. Siis hypättävä ensimmäisessä kyydissä mukaan koulutukseen.

Mäkelä myöntää, että erityisesti perhe on joutunut joustamaan, kun opiskella on pitänyt myös viikonloppuisin.

Panostus on kuitenkin kannattanut. Opiskelu ei ole syönyt jaksamista vaan pikemminkin tuonut lisää virtaa. Mäkelän mukaan se on palauttanut työstä paremmin kuin vaikkapa tv:n katselu. Samalla kaupunginjohtaja on päässyt pohtimaan ja työstämään kaupungin uutta strategiaa – Espoon tarinaa – ja sen käytäntöön viemistä toimiala- ja tulosyksikköjohtajien kanssa oikein kunnolla.

Opiskelu ei ole syönyt jaksamista vaan pikemminkin tuonut lisää virtaa."

Kouluttajilta on saanut paitsi vastauksia mieltä mietityttäviin kysymyksiin, myös itsevarmuutta strategian eteenpäin viemiseen.

– On erittäin tärkeää, että teemme strategiaa yhdessä. Tämä koulutus on ollut aivan loistava strategiakäytäntö. Jokainen koulutuksen case on rakennettu Espoon näkökulmasta. Se on helpottanut tekemistä. Johtajat ovat laittaneet tähän omaa ja työaikaansa, joten on tärkeää, että kaikki koulutuksen projektit on valjastettu oikeisiin tilanteisiin, Mäkelä sanoo.

Lopputulemana on jo nyt noin 500 sivua punnittua strategiatyötä. Koulutusohjelmasta saatujen oppien lisäksi räätälöidyn ohjelman etuna on ollut se, että saman organisaation työntekijät ovat saaneet oppia myös toisiltaan.

– Oma työni on aika sirpaleista, joten on ollut hienoa, että olen saanut miettiä koulutuksen kautta strategiakokonaisuutta systemaattisesti ja yhdessä yksiköiden johtajien kanssa.

Parempia palveluita kaupunkilaisille

Espoon strategiatyön ytimessä ovat asiakkaat – Espoon kaupunkilaiset. Espoon strategia pohjautuu kaupunki palveluna -ajatukseen, strategian ytimessä ovat siis asukkaat. Mäkelä uskoo, että he hyötyvät johtajien koulutuksesta eniten: niin palvelujen kehittämisen kuin kestävän kehityksenkin näkökulmasta.

– Tällaisen panostuksen lisäarvon on tultava asukkaalle. Tästä koulutusohjelmasta saamillamme opeilla pystymme kaupunkina palvelemaan heitä paremmin, Mäkelä sanoo.

Samalla koulutus on ollut myös matka koko kaupungin organisaatioon. Julkisissa organisaatioissa siilot ja hierarkiset rakenteet ovat normaaleja ja Mäkelän mukaan myös monin tavoin perusteltuja, kunhan vain siiloista katsotaan ulospäin.

Jos tavoitteita ei tiedetä edes johtotasolla, on strategian käytäntöön vieminen ja toteuttaminen takkuinen tie."

– Tässä ohjelmassa eri toimialojen johtajat pääsevät keskenään tekemisiin. Meidän pitää esimerkiksi miettiä, miten tulevaisuuden koulut rakennetaan kestävästi. Se on tehtävä yhdessä eri toimialojen kesken, Mäkelä sanoo.

Oleellista on myös strategian tekeminen tunnetuksi ison organisaation sisällä.

Se ei ole itsestäänselvyys etenkään kunta-alalla. Kolmen vuoden takaisen Vaasan yliopiston tutkimuksen mukaan 98 prosenttia kuntien työntekijöistä ja 96 prosenttia johtajista ei tiedä oman kuntansa strategian tavoitteita.

Jos tavoitteita ei tiedetä edes johtotasolla, on strategian käytäntöön vieminen ja toteuttaminen takkuinen tie.

Mäkelä uskoo, että Aalto EMBA -ohjelman myötä Espoon kaupungilla ollaan strategiasta huomattavasti tutkimustuloksia paremmin perillä.

– Odotukset koulutusohjelmaan olivat korkealla, sillä tämä on iso panostus kaupungilta. Koulutus on ylittänyt odotukset, ja bonuksena se on ollut vielä hyvä strategiakäytäntö. Kokonaisuudessaan tämä on ollut parhaimpia oppimiskokemuksiani omassa elämässäni, Mäkelä sanoo.

Aalto EE:n Aalto Executive MBA -ohjelma on suunniteltu tukemaan osallistujien henkilökohtaisia muutostarpeita kehittämällä heidän tietojaan ja taitojaan eri liikkeenjohdon aihealueisiin liittyen sekä tukemalla heidän kasvuaan johtajina ja yksilöinä. Lue lisää

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Espoo rakentaa parempia palveluita kehittämällä johtamistaan

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka