"Mikäköhän seikkailu nyt on edessä?"

"Aalto MBA räjäytti täysin! Yhtäkkiä olin tämmösten tyyppien kanssa, jotka ovat fiksuja ja joilla on osaamista kaikilta alueilta", toimitusjohtaja Unne Sormunen kuvailee MBA-ohjelmaa. Hänen ohjelmassaan oli mm. avaruusinsinööri, australialainen ilmastokonsultti, lastenvaatteiden suunnittelija ja suuren oppilaitoksen rehtori. "Olin kuin pesusieni, imin kaiken sisään."

Kuva: Samuli Pulkkinen

Paula Salovaara, 11.04.2019

Read this in English.

Sohvalla istuu mies, joka on innoissaan kaikesta. Sehän ei voi olla aitoa, saati terveellistä. Miten hän sen tekee, mitä hän salailee?

"En ole ikinä ymmärtänyt sitä, ettei olisi mitään tekemistä", sanoo Unne Sormunen, EndemolShine Finland -tuotantoyhtiön tuore toimitusjohtaja. Hän kertoo kaksituntisen tarinan urastaan, Aalto MBA -opinnoistaan ja suosittelee ohessa juomaan mate -teetä, koska siitä tulee energinen olo.

Radio, televisio ja urheilu. Nämä ovat avainsanat, kun Sormusesta etsii tietoja. Tapaamisessa kuva laajenee, mutta pitkään mukana ovat eetterimediat ja urheilu, aivan erityisesti jääkiekko.

Sormunen on Lahdesta kotoisin. Isän jäljissä hän aloitti ensin seitsemänvuotiaana karateharrastuksen. Myöhemmin kuvaan astui vahvasti lätkä ja lopulta Pelicansin A-junioreiden kapteenin pesti. Jääkiekkoharrastus ei saa silkkaa suitsutusta osakseen. Sormunen sanoo, että hän lopetti treenaamisen, kun liika machoilu ja lajiin liittyvä ylimielisyys kävivät hermoille. Samaan hengenvetoon hän kiirehtii kehumaan lätkäseurojen nykymeininkiä aivan toisenlaiseksi.

Haluamme helposti lokeroida ja tehdä ihmisistä yksiulotteisia. Tämä on suuri harha."

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen oli edessä lähtö Lahdesta pääkaupunkiseudulle. Laajasalon opiston toimittajalinjalla Sormunen kertoo tehneensä mahdollisimman paljon, mahdollisimman hyvin.

Siitä lähti käyntiin vauhdikas eteneminen. Sormunen luettelee aikaisempia työpaikkoja ja mainitsee jokaisen kohdalla liudan ihmisiä, joille hän on kiitollinen. Hän aloitti Yleisradion urheilutoimittajana, sitten oli vuorossa Radio City, jonka jälkeen hän toimi neljä vuotta the Voice -kanavan ohjelmapäällikkönä ja pääsi tuolloin täysillä kiinni televisiotyöhön.  Tämän jälkeen työnantajaksi tuli MTV, jossa hän oli MM-kisoista vastaava urheilutuottaja. Oltuaan kaksi vuotta MTV:llä Sormunen siirtyi Neloselle Sanomaan vastaavaksi tuottajaksi, ja yleni nopeasti kotimaisten ohjelmien päälliköksi. Yli neljän vuoden ajan Sormunen vastasi Nelosen tv-viihteen, draamojen ja elokuvien ohjelmahankinnasta.

Ollessaan Voicella töissä Sormunen oli päivisin ohjelmapäällikkö ja iltaisin hän selosti lätkämatseja ja teki haastatteluja kaukalon laidalla Canal+ ja UrhoTV - kanaville. Se oli opettavaista aikaa: "Toisaalta johdat jotain, toisaalta olet se, joka unohdetaan kutsua pikkujouluihin."

Sormunen tarkkailee ja ihailee ihmisiä, jotka tekevät luontevasti useita erityyppisiä asioita. "Haluamme helposti lokeroida ja tehdä ihmisistä yksiulotteisia. Tämä on suuri harha. Vaimoni on alun perin kotoisin Shanghaista ja olen nähnyt kuinka Aasiassa kaikki ovat monia asioita."

Vaimo onkin tämän tarinan sankari. Uran ja elämän kaikissa taitekohdissa vaimo on kannustanut ja töytäissyt eteenpäin. Sormunen mainitsee vaimon useasti puhuessaan ja sanoo että ilman hänen tukeaan asiat näyttäisivät varmaan toiselta. Kummankin puolison vaativat työt, harrastukset, työmatkat ja vielä parin vuoden opintojakso on luovittu lämpimässä hengessä. Häämatkalle pariskunta pääsi vuodenvaihteessa, neljä vuotta myöhässä.

Juuri ennen matkalle lähtöä Sormunen allekirjoitti työsopimuksen tuotantoyhtiö EndemolShine Finlandin kanssa ja irtisanoutui Sanomalta. EndemolShine Finland tuottaa mm. Sohvaperunat-, Ensitreffit Alttarilla- The Wall- ja Kokkisota-ohjelmia.  Johdettavana Sormusella on kansainvälisen suuren tuotantoyhtiön Suomen haara, seitsemän vakituista työntekijää ja noin sata freelanceria.

Aalto MBA räjäytti täysin! Yhtäkkiä olin tämmösten tyyppien kanssa, jotka ovat fiksuja ja joilla on osaamista kaikilta alueilta."

Sormunen kertoo, että joihinkin tehtäviin on vaikea saada tekijöitä, koska Suomessa on meneillään TV-ohjelmatuotantojen uusi kulta-aika. Ohjelmia tehdään niin paljon, että parhaimmat tekijät voivat valita firmat ja tuotannot, jotka heitä miellyttävät. Alalla siirrytään helposti kuukauden pätkissä yhtiöiden välillä. Sormunen pohtii paljon milleniaalien ja sitä nuorempien tapaa suhtautua työhön. "He haluavat olla hyvissä työyhteisöissä ja että työyhteisö vaikuttaa maailmaan. Mieluiten pitää olla nyt heti hauskaa. Työyhteisön pitää huolehtia juuri sen verran, kuin se haluaa, ja luovuuden pitää saada kukkia."

Johtaminen vaatii monia uusia taitoja, mutta mukana kulkevat myös koko uran ajan kestäneet periaatteet. "Asiat pitää tehdä kunnolla. Ihmisiä pitää kohdella hyvin."

Pakitetaan vielä hetkeksi pari vuotta taaksepäin tärkeään hetkeen. Oli opintojen aika.

Sanoman useat esimiehet olivat opiskelleet MBA:n ja suosittelivat Sormusellekin samaa. "Onneksi en mennyt aiemmin, nyt oli juuri oikea aika oppia lisää."

Kun puhe kääntyy MBA-opintoihin, kiihtyy Sormusen innostus entisestään. "Aalto MBA räjäytti täysin! Yhtäkkiä olin tämmösten tyyppien kanssa, jotka ovat fiksuja ja joilla on osaamista kaikilta alueilta."

Hänen ohjelmassaan oli mm. avaruusinsinööri, lastenvaatteiden suunnittelija, suuren oppilaitoksen rehtori, lääkealan tutkimustohtori, sarjayrittäjä, automerkin brändikokemuksen rakentaja ja australialainen ilmastokonsultti, joka on myös miekkailumestari ja kapellimestari. "Olin kuin pesusieni, imin kaiken sisään.”

Sormunen suoritti Aalto MBA -ohjelman vuosina 2017-2018 ja valmistui juuri ennen vuodenvaihdetta, sattumoisin samana päivänä, kun uusi työsopimus allekirjoitettiin ja häämatka alkoi.

MBA-opiskelu vaativan työn ohessa oli melkoinen kalenteripalapeli. Mistä silloin voi tinkiä?
Ystävien kanssa ei voinut hengailla yhtä paljon kuin ennen, ja tunnin lenkki lyheni puoleen. Mutta aikaisin aamulla Sormunen hiipi vaimon nukkuessa usein golfvarusteet mukanaan Talin kentälle.

Herkistyn, kun ajattelen, miten hyviä ystäviä sain. Tulemme olemaan yhteydessä varmaan lopun elämän."

Lempikursseista hänelle tulevat ensimmäisinä mieleen Ben Nothnagelin Negotiations and Influencing -kurssi ja Pekka Mattilan Leading change -kurssi. "Silloin silmät aukesivat!"

Mutta täytyykö olla innostuksen supermies ja aikatauluttamisen mestari voidakseen opiskella ja tehdä työtä samaan aikaan? Ei, Sormunen sanoo, mutta täytyy käydä kaikki tarvittavat keskustelut huolella. Keskustelu perheen kanssa ja keskustelu työpaikalla ovat tärkeä pohja, ja sitten voi heittäytyä täydellä teholla oppimaan.

Oppien lisäksi mukaan tarttui syviä ystävyyksiä: "Herkistyn, kun ajattelen, miten hyviä ystäviä sain. Tulemme olemaan yhteydessä varmaan lopun elämän."

Nyt Sormunen opettelee taas uutta. Työssään hän istuu EndemolShine Nordicin johtoryhmässä, oma pomo on Tukholmassa, pöydän toisella puolella neuvottelevat välillä entiset työnantajat, ala kehittyy kovaa vauhtia ja vastuulla on alaisten lisäksi kymmenen miljoonan liikevaihto.

Haastattelun lopuksi Sormunen vielä suunnittelee muuttavansa tv-alaa Suomessa. Kyllä tämä innokkuus vaikuttaa aidolta, ja se on myös selvästi tarttuvaa.

Aalto MBA on käänteentekevä liikkeenjohdon ohjelma yksilöille, jotka haluavat saada uusia mahdollisuuksia urakehitykseensä sekä uudistaa kykyään kehittää ja johtaa liiketoimintaa. Lue lisää ohjelmasta.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: "Mikäköhän seikkailu nyt on edessä?"

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka