– Urani aikana olen käynyt arviolta 30–40 erilaista koulutusta ja kurssia. Kouluttautumisen tarkoituksena ei ole kerätä diplomeita, vaan kehittää itseään ihmisenä, Arvomeklarien pääosakas ja vakuutusmeklari Jari Salmi sanoo.
Salmen ura alkoi neljännesvuosisata sitten sattumusten summana Vakuutusyhtiö Sammossa, jossa hän toimi yksityispuolen asiakaspalvelussa neuvomassa ja hoitamassa korvausasioissa. Siitä hän eteni yrityspuolelle ensin pk-yritysten vakuutusmyyntiin ja sitten pk-yritysyksikön esimieheksi. Tämän jälkeen hän työskenteli useamman vuoden suurasiakaspuolella.
Kolmisen vuotta sitten Salmi vaihtoi vakuutusyhtiön meklarin työhön ja hänet kutsuttiin vetämään vakuutusmeklariyhtiö Arvomeklarit Oy:tä. Yrityksen asiakkaina on muun muassa kansainvälisiä isoja yrityksiä kuten Digia Oyj ja Tornator Oyj.
Selvä trendi on, että isot vakuutusyhtiöt ovat siirtäneet ja siirtävät paljon palveluitaan nettiin ja chattiin."
Kahdenkymmenenviiden vuoden aikana vakuutusala on muuttunut paljon, ja digitalisaatio ja tekoäly muuttavat sitä edelleen kovalla vauhdilla.
– Vakuutus- ja meklarimarkkinassa on selvä trendi, että isot vakuutusyhtiöt ovat siirtäneet ja siirtävät paljon palveluitaan nettiin ja chattiin. Taustalla on robotiikkaa, ja se näkyy asiakaspalvelussa ja vakuutuspuolella esimerkiksi niin, että enää ei välttämättä ole samanlaista konttoriverkostoa kuin aiemmin. Tekoäly pystyy myös ratkaisemaan helpompia korvaushakemuksia, Salmi sanoo.
Asiantuntijoiden käsittelyyn korvaukset siirtyvät vasta, jos niissä on viitteitä petokseen tai muuten ovat euromääräisesti isoja vahinkotapahtumia. Asiantuntijoiden rooli ja merkitys on siis murroksessa. Meklaripuolella tilanne on hieman erilainen: asiantuntijoilla, kokemuksella ja ajan hermolla pysymisellä on edelleen suuri merkitys.
– Emme voi lähteä opastamaan ihmistä a:sta ö:hön, jotta hän pystyisi hallinnoimaan isojen pörssiyhtiöiden vakuutuksia. Me palkkaamme asiantuntijoita, Salmi sanoo.
Jatkuvaa itsensä ja organisaationsa kehittämistä
Läpi Salmen uran punaisena lankana on ollut jatkuva itsensä kehittäminen ja haastaminen. Se on entisellä SM-tason karatekalla suorastaan verissä.
– Haluan pysyä ajan hermolla, enkä fakkiutua vanhoihin tapoihin. Haluan haastaa itseäni: jos olen aina toiminut näin, voisinko miettiä asiat vähän eri tavalla, tehdä ne vielä astetta paremmin? Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, mutta siihen, miten pyörä kulkee parhaiten, ei ole yhtä oikeaa tapaa, Salmi sanoo.
Haluan pysyä ajan hermolla, enkä fakkiutua vanhoihin tapoihin."
Salmella on Vakuutustutkinto (VTS) ja Ylempi vakuutustutkinto (YVTS), jonka hän kävi vuonna 2013.
– YTVS oli hyvä ja monitahoinen tutkinto, ei pelkkää koulunpenkillä istumista. Lopputyön pystyi tekemään omalle työpaikalleen, mikä hyvä, sillä silloin se kehittää myös organisaatiota kokonaisuudessaan, Salmi sanoo.
– Samalla ohjelma oli hyvä paikka verkostoitua ja vaihtaa ajatuksia. Maailma muuttuu nopealla syklillä, ja omia tietojaan on hyvä päivittää. Samalla saa uusia ideoita siihen, miten omaa yritystoimintaa ja henkilökohtaista osaamista voi kehittää.
Salmi näkee kouluttautumisen tärkeänä paitsi henkilökohtaisen uran näkökulmasta, myös organisaation kilpailukyvyn kannalta.
– Kouluttautuminen näkyy ulospäin henkilöstön parempana osaamisena ja motivaationa. Vaikka se on pois tuottavasta työstä, myöhemmin se tuo eurot lisineen takaisin. Henkilöstöä kannattaa kouluttaa, jotta osaaminen on hyvää – ja mielellään parempaa kuin naapurifirmassa, Salmi sanoo pilke silmäkulmassa.
Vakuutustutkinto, VTS on kaikille vakuutusalalla tai vakuutusten kanssa työskenteleville henkilöille tarpeellinen tenttimuotoinen perustutkinto, joka antaa yleiskuvan vakuutusalasta ja eri vakuutuslajeista. Ylempi vakuutustutkinto, YVTS on vakuutusalan oma syventävä tutkinto, joka yhdistää henkilökohtaisen kehittymisen ja vakuutusalan osaamisen.