Uutishuone

Uutishuone

Suomen design-ala kompastelee matkalla pienestä isoksi – selvitys listasi keinoja globaaliin kasvuloikkaan

Suomalaisella muoti- ja lifestyle-aloilla on nähty viime vuosina lukuisia orastavia kasvutarinoita. Design-osaamisesta, kansainvälisestä tunnettuudesta ja viime aikaisesta näkyvyydestä huolimatta uudet suuret kansainväliset läpimurrot ovat jääneet vielä näkemättä.

17.10.2019

Tuore Aalto MBA -ohjelman lopputyönä tehty bisnesprojekti selvitti keinoja merkittävän kansainvälisen kasvuloikan tekemiseksi kilpailulla globaalilla markkinalla. Työntöä kehittymiseen ja kasvuun tarvitaan niin yrityksissä sisällä, sijoittajilta kuin ympäröivässä ekosysteemissä.

- Haasteena on löytää tapoja kasvattaa yrityksiä käsityöläisyydestä teolliseen mittakaavaan. Tämä vaatii rahoitus- ja systeemiosaamista, kertoo Pekka Mattila projektin akateeminen ohjaaja, Aalto EE:n toimitusjohtaja ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Professor of Practice.

- Design-vetoiset yritykset kaipaavat monipuolisia ja monialaisia perustajäseniä ja tiimejä, joilla on oikeat kyvykkyydet kansainvälistyvän bisneksen kasvattamiseen sekä erityisosaamista esimerkiksi toimitusketjujen hallintaan, markkinointiin, digitalisaatioon ja rahoitukseen liittyen, tiivistää Tuuli Mäkelä, yksi selvityksen tekijöistä. Hän toimii parhaillaan yrittäjyyden ja elinkeinopolitiikan asiantuntijana Elinkeinoelämän keskusliitossa.

Lisäksi alan lupaavat kasvuyritykset tarvitsevat myös motivoituneita ja osaavia rahoittajia, jotka tuovat paitsi seuraavaa kasvuvaihetta tukevaa pääomaa, myös kasvulle kriittisiä kansainvälisiä verkostoja sekä vahvaa bisnesosaamista yrittäjien design-osaamisen rinnalle.

- Tämä edellyttää uudenlaisen rahoituskulttuurin kehittymistä Suomeen sekä laajoja verkostoja kansainvälisiin, kuluttajabrändeihin keskittyviin sijoittajiin esimerkiksi muista Pohjoismaista, sanoo Suvi-Elina Enqvist, toinen selvityksen tekijöistä. Hän toimii tällä hetkellä Global Sales Managerina Marimekko Oyj:ssä.

Selvitys myös rohkaisee alaa soveltamaan kasvun käytäntöjä ja osaamista muilta toimialoilta kuten teknologiateollisuudesta. Mallia kansainvälisiä rahoittajia ja osaajia houkuttelevasta yhteisöllisyydestä voi ottaa myös toisilta luovilta aloilta kuten peliteollisuudesta.

Bisnes-projektit tehdään akateemisessa ohjauksessa Aalto MBA-osallistujien ryhmätyönä. Suvi-Elina Enqvistin ja Tuuli Mäkelän lisäksi selvitystä oli tekemässä Jani Joenniemi, Mikko Lassila, Juha Pietarinen ja Tom Tuiskula.

Miten tästä eteenpäin?

Vinkit sijoittajille

  • Ole valmis tuomaan yritykseen pääoman lisäksi rutkasti ammatillista osaamistasi liiketoiminnan kehittämisestä, sekä tukemaan yrittäjää ja tiimiä liiketoiminnan skaalaamisessa ja verkostojen muodostamisessa.
  • Valmenna yrittäjän osaamista ja tavoitteiden asettamista, jotta yritys esimerkiksi menestyy seuraavan vaiheen rahoituskierroksilla.
  • Verkostoidu muiden kokeneiden alan sijoittajien kanssa Suomessa ja Pohjoismaissa. Sijoittajayhteisöillä on myös tärkeä rooli kansainvälisen verkostoitumisen helpottamisessa.
  • Tutki aktiivisesti innovatiivisia rahasto- ja rahoitusmalleja, jotka vastaavat alan yrityksien tarpeisiin.

Vinkit yrittäjille

  • Viesti brändin tarina ja tarkoitus mahdollisimman selkeästi. Sijoittajia kiinnostaa mm. minkä ongelman yrität ratkaista ja miten ratkaisusi istuu markkinoille
  • Rakenna monipuolinen ja monitieteinen kansainvälinen tiimi vahvistamaan sijoittajien luottamusta. Yrityskulttuurin kehittäminen on tärkeää avainosaajien houkuttelemisessa organisaatioon.
  • -Kokeile rohkeasti uusia, sijoittajia kiinnostavia liiketoimintamalleja, kuten suoraan kuluttajille suunnatut kanavat, on-demand-tuotanto ja kiertotalouden ratkaisut.
  • -Muista aktiivisen hallituksen voima ja asiantuntemus.

Viestit alalle ja sen ekosysteemille

  • Julkisten toimijoiden tulisi nostaa myös luovien alojen kasvu vahvasti agendalle. Ne voivat vahvistaa ja tukea kansainvälisen verkoston rakentamista sekä yhteistyötä eri tukiorganisaatioiden välillä.
  • Oppilaitoksilla on keskeinen rooli aloittelevien yrittäjien liiketoimintaosaamisen kehittämisessä. Ne voivat tukea uutta yrittäjäsukupolvea tuoreella ajattelulla ja uusilla liiketoimintamalleilla.
  • Uudet toimialakohtaiset kiihdyttämöt tarjoavat käytännön liiketoiminnan valmennusta ja tukea verkostojen luomiseksi myös sijoittajien suuntaan.

Koko raportin voi ladata täältä.

Lisätietoja

Suvi-Elina Enqvist, 0407078491, suvielina.enqvist@gmail.com

Tuuli Mäkelä, 0503303245, tuuli.makela@gmail.com

Aalto University Executive Education Oy 

Aalto University Executive Education tarjoaa korkealaatuisia liikkeenjohdon kehittämispalveluja (Aalto EE) ja asiantuntijoiden täydennyskoulutusta (Aalto PRO) sekä palveluita yrittäjyyden kehittämiseksi (Aalto ENT). Monipuolisessa kokonaisuudessa yhdistyvät käytännön osaaminen ja Aalto-yliopiston uusin tutkimustieto. 

Yhtiön vahvuuksia ovat globaali toimintamalli ja monipuolinen tarjonta. Suomen ja Singaporen lisäksi tarjoamme ohjelmia useissa lokaatioissa. Aalto University Executive Educationilla on kolme arvostettua laatuleimaa eli akkreditointia: AACSB, AMBA ja EQUIS. Se kuuluu näin ollen maailman instituutioista koostuvaan 0,5 prosentin parhaimmistoon.