Minipodcast: Vihreässä siirtymässä onnistutaan vain, jos pk-yritykset saadaan siihen mukaan

”Jokainen toimiala tulee seuraavan kymmenen vuoden aikana disruptoitumaan rajummin kuin menneinä vuosikymmeninä”, sanoo ESG Resilience -yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Jukka Honkaniemi.

24.04.2024

Tässä podcast-jaksossa puhutaan yritysten kestävyysraportoinnista. Finanssiaallon harjalle johdattelee ESG Resilience -yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Jukka Honkaniemi.

Honkaniemi tarkasteli vuonna 2023 valmistuneessa Aalto Executive DBA -väitöskirjassaan sitä, miten vastuullisuuskysymykset yhdistyvät liiketoimintaan finanssialalla sekä pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

EU:n kestävyysraportointivaatimukset vaikuttavat eri tavoin eri kokoisiin yrityksiin.

Pk-yritykset työllistävät yli puolet EU-alueen työssäkäyvistä ihmisistä."

Esimerkiksi Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) astui voimaan vuoden 2024 alussa. Se koskettaa eurooppalaisia suuryrityksiä mutta epäsuorasti sen vaikutukset ulottuvat myös pk-yrityksiin.

Pk-yritykset työllistävät yli puolet EU-alueen työssäkäyvistä ihmisistä ja aiheuttavat 60 prosenttia EU-alueen päästöistä. Ne on saatava mukaan vihreään siirtymään, jotta siinä voidaan onnistua. Niillä on kuitenkin nyt hätä päällä, kun esimerkiksi CSRD:stä puhutaan paljon eivätkä monet pk-yritykset tiedä, mitä niiltä edellytetään ja millä aikataululla, Honkaniemi sanoo.

Pankit arvioivat asiakkaitaan joko oikean tai arviodatan perusteella

Jos pk-sektori ei saa riittäviä työkaluja vihreään siirtymään eikä se herää strategiseen paineeseen muuttua, sekä yhteiskunnan että finanssisektorin vakaus ovat uhattuna.

”Jokainen toimiala tulee seuraavan kymmenen vuoden aikana disruptoitumaan rajummin kuin menneinä kymmeninä vuosina”, Honkaniemi sanoo.

Painetta kestävyysraportointiin tulee etenkin finanssisektorilta, sillä pankeille on tulossa muun muassa velvoitteita kartoittaa lainakirjansa ilmastoriskit.

”Tämä tarkoittaa pk-yhtiöiden lainakannan osalta esimerkiksi sitä, että joko pankit arvioivat, että mitkä ovat lainaa ottavan yrityksen päästöt ja EU-taksonomian mukainen vihreys, tai sitten he saavat sieltä sitä oikeaa dataa.”

Yhteiskunnan, riskienhallinnan ja yritysten kannalta on vaarallista tehdä päätöksiä pelkän arviodatan perusteella. Kun riskejä arvioidaan arviodatan perusteella, yleensä loppupäätelmä on tarpeettoman konservatiivinen.

Miten pk-sektori sitten saadaan mukaan vihreään siirtymään? Miten pienten ja keskisuurten toimijoiden pitäisi varautua, kun toimintaympäristö ja sidosryhmien – kuten pankkien – vaatimukset liittyen vastuulliseen liiketoimintaan muuttuvaa? Kuuntele koko jakso!

Aalto EE:n Finanssiaallon harjalla -minipodcastsarjan taloushallinnon ja -johtamisen jaksot käsittelevät sitä, mihin asioihin yritysten talousjohdossa on nyt kiinnitettävä huomiota, jotta ne pärjäävät myös tulevaisuudessa. Jakson juontaa Aalto EE:n viestintäpäällikkö Anu Haapala. Äänitarkkailijana ja editoijana toimi Aalto EE:n tuottaja Jeremi Pinola. Lisää jaksoja löydät muun muassa Aalto Leaders’ Insightin Spotifysta.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Minipodcast: Vihreässä siirtymässä onnistutaan vain, jos pk-yritykset saadaan siihen mukaan

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka