Minipodcast: Miten ilmastokriisi ja tekoäly muuttavat työtä taloushallinnossa?

Ilmastokriisi ja digitalisaatio muuttavat sitä, miltä työ taloushallinnossa näyttää. Aalto-yliopiston professori Teemu Malmi kertoo, missä muutoksessa mennään nyt ja millaista osaamista taloushallinnossa tarvitaan tulevaisuudessa.

24.04.2024

Tässä podcast-jaksossa keskustellaan siitä, miten maailman muutokset muuttavat työnkuvia ja työnteon tapoja yritysten taloushallinnossa. Finanssiaallon harjalle johdattelee Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori Teemu Malmi.

Malmi on erikoistunut kustannus- ja kannattavuuslaskentaan, suorituksen mittaamiseen sekä johtamiseen ja strategioiden toimeenpanoon. Hän on myös tutkinut digitalisaation vaikutusta taloushallintoon. Hän kouluttaa johtajia ja asiantuntijoita myös monissa Aalto EE:n koulutuksissa.

Isot megatrendit, kuten ilmastokriisi ja tekoälyn nopea kehitys, muuttavat maailmaa ja näkyvät myös taloushallinnossa ja siellä työskentelevien ihmisten työnkuvassa.

Esimerkiksi EU:n kestävyysraportointivaatimukset, kuten vuoden 2024 alussa voimaan tullut CSRD-direktiivi, heijastuvat taloushallinnon työhön ja ylipäänsä yritysten johtamiseen.

Ilmastonmuutoshan koskee ihan kaikkia yrityksiä, vaikka sen omat ilmastovaikutukset eivät välttämättä olisi kovin isoja."

EU-lainsäädännön ohella merkittävä ja nopeasti yleistyvä raportoinnin muoto on Task Force on Climate-Related Financial Disclosures- eli TCFD-raportointi. Se kuvaa ilmastoriskin vaikutuksia yritykseen.

”Tämä on mielestäni relevantti raportointiviitekehys sen takia, että ilmastonmuutoshan koskee ihan kaikkia yrityksiä, vaikka sen omat ilmastovaikutukset eivät välttämättä olisi kovin isoja”, Malmi sanoo.

Teknologiaa on taloushallinnossa hyödynnetty jo monella tavalla ja muutos jatkuu, kun esimerkiksi tekoäly kehittyy vauhdilla. Kun työnkuvat ja sen vaatimukset muuttuvat, esimerkiksi controllerin täytyy kasvaa enemmän yrityksen bisnespartneriksi.

Millaista uutta osaamista muutos käytännössä vaatii? Millaista taitoja taloushallinnossa täytyy osata nyt ja tulevaisuudessa? Mikä olisi ykkösasia, johon Malmi nyt itse panostaisi, jos hän työskentelisi yrityksen taloushallinnossa? Kuuntele koko jakso!

Aalto EE:n Finanssiaallon harjalla -minipodcastsarjan taloushallinnon ja -johtamisen jaksot käsittelevät sitä, mihin asioihin yritysten talousjohdossa on nyt kiinnitettävä huomiota, jotta ne pärjäävät myös tulevaisuudessa. Jakson juontaa Aalto EE:n viestintäpäällikkö Anu Haapala. Äänitarkkailijana ja editoijana toimi Aalto EE:n tuottaja Jeremi Pinola. Lisää jaksoja löydät muun muassa Aalto Leaders’ Insightin Spotifysta.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Minipodcast: Miten ilmastokriisi ja tekoäly muuttavat työtä taloushallinnossa?

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka