Finnair halusi tukea irtisanottujen työntekijöidensä uudelleentyöllistymistä – kumppaniksi valikoitui Aalto EE

Finnair joutui koronapandemian myötä aloittamaan laaja-alaiset yt-neuvottelut. NEXT-muutosturvaohjelmassaan lentoyhtiö tuki irtisanottavien jatkomahdollisuuksia ja hyödynsi myös ulkoisia kumppaneita. Aalto EE tarjosi ohjelmassa finnairlaisille kattavaa uravalmennusta ja muutoskoulutusta.

Antti Väisänen ja Tiina Aavamaa. Kuvat: Otso Alasko

Annika Rautakoura, 18.03.2022

Kun koronaviruspandemia myllersi lentoyhtiöiden toimintaympäristön vuonna 2020, lentoyhtiö Finnairin oli supistettava toimintojaan poikkeuksellisen laajasti. Yt-neuvotteluiden myötä yritys halusi kuitenkin tarjota työntekijöilleen kattavasti tukea hyvinvointiin ja uudelleentyöllistymiseen. Tuloksena oli NEXT-muutosturvaohjelma, joka sisälsi monipuolisen valikoiman koulutusta, valmennusta ja esimerkiksi yrittäjyysneuvontaa.
 
”Lähdimme suunnittelemaan muutosturvaohjelmaa heti yt-neuvotteluiden alkuvaiheessa”, kertoo Tiina Aavamaa, Finnairin Head of Culture and Development. ”Tiesimme, että irtisanomiset koskettaisivat suurta määrää työntekijöitä eri puolilla organisaatiota ja halusimme ajoittaa tukipalvelut hyvin”, Aavamaa toteaa.
 
Koska irtisanottavat ja lomautetut toimivat laaja-alaisesti erilaisissa tehtävissä, Finnair halusi tarjota kattavan paketin räätälöitäviä tukipalveluja. Muutosohjelmassa asiantuntijoiden ja uravalmennuksen kumppaniksi valikoitui Aalto University Executive Education and Professional Development eli Aalto EE. Yhteistyö alkoi lokakuussa 2020 ja kattoi noin 140 finnairlaista.

Vankka valmennuksen ja koulutuksen yhdistelmä

Aalto EE:n tarjonta oli monella tapaa Finnairin tarpeisiin sopiva. Aalto EE pystyi tarjoamaan ainutlaatuisen uravalmennuksen ja muutoskoulutuksen kokonaisuuden.

”Heidän kokonaisuutensa mahdollisti osallistujille selkeän polun, jolla edetä kouluttautumisessaan”, Aavamaa toteaa. Lisäksi valintaa edesauttoi Aallon hyvä maine.

Aalto EE:n kokonaisuus mahdollisti osallistujille selkeän polun, jolla edetä kouluttautumisessaan."

Aalto EE:n urapalvelukokonaisuudessa tarjotaan kullekin henkilölle räätälöity tuki heidän nopeaan uudelleentyöllistymiseen. Palvelussa yhdistyvät työllistymistä tukeva henkilökohtainen valmennus, työnhakuvalmennukset ja osaamisen kehittäminen.

MuutosKoulutus-ohjelmissa osallistuja voi syventää nykyistä osaamistaan tai opiskella täysin uusia kokonaisuuksia ja siten suuntautua kokonaan uudenlaisiin tehtäviin. Uravalmennuksessa puolestaan irtisanottavalle tarjotaan henkilökohtaista tukea esimerkiksi työnhakuun ja omien uratavoitteiden kirkastamiseen.

Yksi NEXT-ohjelman osallistujista oli Antti Väisänen, joka lähti Finnairilta IT-arkkitehdin ja tiiminvetäjän roolistaan yt-neuvotteluiden yhteydessä syksyllä 2020. Väisänen on sittemmin työllistynyt CGI:lle. Hän valitsi ohjelman laajasta koulutusvalikoimasta kaksi ohjelmaa, koska koki niiden edistävän hänen osaamistaan parhaiten.

Hän on valintaansa erittäin tyytyväinen. ”Molemmat ohjelmat oli äärimmäisen hyvin järjestetty.”

Käytännön oppeja ja laaja-alaista ymmärrystä

Toinen Väisäsen käymistä ohjelmista keskittyi tämänhetkisiin tekoälyteknologioihin, toinen vastuullisuuteen liiketoimintastrategiassa. Ohjelmat olivat Väisäsen mukaan äärimmäisen kattavia ja antoivat kokonaisvaltaista ymmärrystä aiheista sekä myös käytännön oppeja.

”Sain erinomaisen näkemyksen esimerkiksi siitä, että minkälaista pitkälle vietyä automatisoitua analytiikkaa on tarjolla ja miten sitä voi hyödyntää monella eri osa-alueella”, Väisänen hahmottaa.
 
Jatkossa hän ei epäröisi hakeutua aiheita liippaaviin tehtäviin nykyisessä työssään tai kenties jopa tulevissa työnhauissa. ”Koulutusten jälkeen on turvallinen olo lähteä uusiin suuntiin, jos siihen tulee tilaisuus. Ohjelmat eivät olleet parin päivän pintaraapaisuja vaan sisälsivät paljon työtä ja harjoituksia.”

Koulutusten jälkeen on turvallinen olo lähteä uusiin suuntiin."

Kursseilla nähtiin myös merkittäviä vierailijaluennoitsijoita, ja toinen kursseista järjestettiin yhteistyössä yhdysvaltalaisen Berkeleyn yliopiston kanssa. ”Kouluttajat olivat selvästi maailmanluokkaa ja erittäin innostavia”, Väisäinen kertoo.

Onnistunut muutosturva on osa työnantajan vastuullisuutta

Finnairin Aavamaa kokee muutosturvaohjelman onnistuneen kokonaisuutena ja kokee tärkeäksi kantaa vastuuta irtisanottavista.

Työnantajan näkökulmasta parasta NEXT-ohjelmassa oli osallistujien antama hyvä palaute. ”Saimme esimerkiksi Aalto EE:n tarjoamasta koulutuksesta runsaasti myönteistä palautetta, ja osallistujat kokivat saaneensa niistä parhaan mahdollisen hyödyn”, Aavamaa tiivistää.

Väisänen kiittelee Finnairia tuesta, jota tarjosi irtisanottaville. ”Mielestäni Finnair toimi muutostilanteessa hienosti ja osoitti pitävänsä huolta työntekijöistään myös hankalassa tilanteessa.”

Aalto EE:n palvelukokonaisuuden keskiössä ovat irtisanotut henkilöt ja paras mahdollinen tuki heidän nopealle uudelleentyöllistymiselleen. Suunnittelemme yhdessä asiakkaan kanssa kuhunkin tilanteeseen sopivan kokonaisuuden, jossa yhdistyy työllistymistä tukeva henkilökohtainen valmennus, työnhakuvalmennukset ja osaamisen kehittäminen. Ratkaisumme mahdollistavat urasiirtymät ja täysin uuden osaamisen rakentamisen vähennettävälle henkilöstölle, yksilöllisesti. Lue lisää

MuutosKoulutuksella tuetaan ja nopeutetaan irtisanottavien uudelleentyöllistymistä tai lomautettujen henkilöiden valmiuksia palata eri työtehtävään töiden alkaessa. Koulutuksessa osallistuja voi syventää nykyistä osaamistaan tai opiskella täysin uusia kokonaisuuksia. Lue lisää

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Finnair halusi tukea irtisanottujen työntekijöidensä uudelleentyöllistymistä – kumppaniksi valikoitui Aalto EE

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka